Læge og sejler Signe Sofie er fløjet til De Kanariske Øer - skal levere gratis lægehjælp i Stillehavet
Signe Sofie Juul på 31 år forlod i sidste uge Danmark. På De Kanariske Øer er hendes 51 fods Jeanneau Sun Odyssey klar. Båden skal danne ramme om Signes projekt, The Floating Clinic, hvor hun fra sin båd skal levere gratis sundhedsydelser i Stillehavet. Cille fra Minbaad.dk følger hende.
Læge Signe Sofie Juul arbejder i døgndrift for at skabe økonomi til det projekt, der ligger og venter lige om hjørnet. 30. oktober forlod hun Danmark.
Hun har arbejdet hen imod afgang, siden hun boede i Panama og der mødte en amerikansk mand i 2015.
Ham tog hun i første omgang med til Danmark og derefter videre til Norge, hvor de nu bor og arbejder.
En hjælp til de mest isolerede
Signe blev i Panama klar over, at hun skulle bruge sin fremtid på at tilbyde gratis lægehjælp til isolerede øer.
I Panama forskede Signe sig i, hvorledes geografisk isolation modulerer sundhed. Hun blev her klar over, at hun ville gøre en indsats for isolerede øgrupper, da disse sårbare samfund er overset i den globale sundhedsøkonomi.
Der er et underbemidlet sundhedsvæsen, og det når ikke ud til de mest udsatte øer. Det vil Signe gerne være med til at ændre - dels ved at bistå med gratis sundhedsydelser med sin maritime lægeklinik, men også ved at oplære de lokale, så en dehydrering eller en infektion ikke skal ende i en meget alvorlig situation.
Seks måneder ude og seks måneder hjemme
Båden, en 51 fods Jeanneau Sun Odyssey, er købt i Odense lige midt i coronakrisen.
I august sejlede Signe og hendes mand Marshall til De Kanariske Øer, og i december sætter de kursen over Atlanten til Caribien. Planen er at sejle gennem Panamakanalen og krydse Stillehavet i april 2021. Det endelige mål, Salomonøerne, rammer de efter planen i august 2021.
Signe og Marshall skal fremover være seks måneder på Salomonøerne og seks måneder hjemme.
Der skal tjenes penge og tages hensyn til cyklon-sæsonen. Når cyklon-sæsonen rammer, hopper Signe og Marshall på et fly til Norge og efterlader en lokalbefolkning, som er bedre stillet end seks måneder før, da en del af indsatsen er at hjælpe dem til selv at kunne håndtere de hyppigste medicinske problemstillinger.
Båden fra 1990 er særligt ombygget til formålet. Der er lavet særlige rum specifikt til medicin, så det er beskyttet og kan holde sig bedst muligt.
De har watermaker ombord, der kan producere 50 liter vand i timen. De har vindgenerator, solceller og vaskemaskine. Der er to dinhgys ombord, da båden skal kunne transportere mange mennesker og udstyr til og fra øerne.
Salomonøerne står øverst på den dårlige liste
- For mig er det ikke mod! Jeg er vokset op på en båd og har altid lært, at det at rejse er rigtigt! Jeg har altid gjort det sådan her. There is no other way… Jeg aner ikke, hvad der venter os, men det tager jeg med, siger Signe meget beslutsomt.
Det er tydeligt, at Signe alligevel har sat sig ind i, hvad der venter hende. Valget af Salomonøerne er heller ikke tilfældigt. Signe forklarer sin planlægning og udvælgelse på denne måde:
- Jeg arbejder ud fra FN's tredje verdensmål om at sikre sundhed og trivsel for alle. Ø-grupperne er så oversete også i denne forbindelse, så jeg besluttede mig for at finde de samfund, som er allerværst sat - og dermed dem, der har mest brug for bistand.
- Jeg fandt de mest udsatte øgrupper ved at se på parametre som forventet levealder, børnedødelighed og sygdomsspecifikke sundhedstilstande for at finde de mest sårbare ø-stater.
Hun forklarer videre:
- Vanuatu var ø-staten med den dårligste sundhedstilstand, men efter lidt undersøgelser fandt jeg ud af, at det lokale Sundhedsministerie krævede penge under bordet. Mit arbejde der ville møde for mange forhindringer. Salomonøerne var nummer to og blev derfor vores fokus.
En del af Seamercy
Hvordan det helt praktisk skal lade sig gøre, er der selvfølgelig også en plan for. Signe Sofie Juul har teamet op med Seamercy, en NGO der allerede driver maritime klinikker i andre områder.
Hun kan læne sig op ad deres erfaringer og få hjælp til alle tilladelser og samarbejdsaftaler med de lokale sundhedsmyndigheder. Derudover står den etablerede organisation også for rekruttering af frivillige læger.
Signe og hendes hold af frivillige læger kommer til at have base på en af øerne - en afsidesliggende med en lille lufthavn. De sejler ud fra denne ø på rejser af omkring to ugers varighed.
Ombord vil der være 7-10 læger, som alle kan yde bistand på øerne. Den lokale skole på øen bliver lavet om til en klinik, hvor holdet af læger laver registrering, undersøgelse, lægestation med medicinudlevering og journalføring.
Et bæredygtigt projekt med inddragelse af de lokale
Holdet kommer til at tage sig af en øgruppe ad gangen. På sigt er planen, at der skal komme flere både til og dermed også flere øgrupper, der skal tilbydes medicinsk hjælp.
Sideløbende med alt dette skal Signe Sofie Juul lave et forskningsprojekt, som skal kortlægge sundhedstilstanden i området og dermed bidrage til at evaluere deres fremtidige indsats.
Signe udtrykker, at det er en meget vigtig del af projektet, at de lokale bliver undervist og inddraget i projektet. Der skal være plads på båden til, at en eller flere udvalgte personer fra lokalsamfundet kan væer ombord.
Det er udviklet som et bæredygtigt projekt, hvor de lokale spiller en stor rolle. Den samme person fra lokalbefolkningen skal med hvert år, så deres oplæring bliver vedligeholdt.
Ikke et tilfælde
At Signe og hendes mand Marshall har valgt at gøre en forskel på denne måde, er ikke helt tilfældigt. Signe har som lille sejlet jorden rundt med sine forældre i fem år. Hun har fået mødet med andre kulturer og med havet ind med modermælken.
Signes mand er også vokset op på en båd, og de føler sig begge trygge ombord. Men det der med at krydse oceaner som skipper på egen båd, det kan alligevel godt ryste deres verden. Derfor har de i første omgang allieret sig med Signes bror og to venner, som skal med ombord de første seks måneder.
Signe aner selvfølgelig ikke helt, hvad der venter hende. Men det er okay. Hvad der ikke er okay for Signe er at leve et liv, hvor man ikke tager stilling:
- Jeg vil ikke nøjes. Der er kun en valuta her i livet, og det er din tid.
Har du lyst til at støtte Signes projekt?
Alle donationer modtages med glæde og taknemmelighed. Medicinen bliver købt lokalt for at støtte den lokale økonomi og derigennem skabe bæredygtighed.
- Vi trænger medicin, udstyr og opgradering af maritimt udstyr, forklarer Signe, som du kan støtte her: www.seamercy.org/signe
Du kan desuden følge projektet her: www.facebook.com/Moana-Voyages-2411408205768408