Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Teamet med Sebastian Pieters tv., Helena Jarlgaard, Iben Nielsby og skipper Mads Poder Witzkemangler stadig en stor del af pengene og er sammen med klubben på jagt efter sponsorer. Foto: Per Heegaard

Fire Hellerup-sejlere klar til Youth America’s Cup i Auckland i foilende AC9F

Fire sejlere skal under Hellerup Sejlklubs stander deltage i verdens mest prestigefyldte kapsejlads for unge, Youth America’s Cup. Det skal ske i specialbyggede AC9F-både, der kan foile 30 knob. Der sejles over tre stævner i Auckland i starten af 2021 i perioden 18. februar til 12. marts.

Af Troels lykke |

Når der i foråret 2021 kåres en vinder af Youth America’s Cup, er det forhåbentlig fire unge danske sejlere med Mads Poder Witzke på rorpinden, der stolt kan løfte trofæet som et bevis på, at de er det bedste ungdomshold i verden

De har Hellerup Sejlklub i ryggen og skal sejle under det danske flag og Hellerup Sejlklubs stander.

Sejles mellem America's Cup

Sejlerne og klubben har modtaget den fantastiske besked, at stævneledelsen fra Royal New Zealand Yacht Squadron har accepteret holdets titeludfordring, fortæller Hellerup Sejlklub til bådpressen. 

Klubben kan i dag offentliggøre, at de dermed er udtaget til at deltage i verdens mest prestigefyldte ungdomskapsejlads, Youth America’s Cup.

Kapsejladsen sejles over tre stævner i Auckland i starten af 2021 i perioden 18. februar til 12. marts mellem seniorernes Prada Cup Challenger Series og America’s Cup.

17 hold fra 12 nationer

Indtil videre skal 17 ungdomsbesætninger fra 12 nationer kæmpe mod hinanden, og det forventes, at kapsejlads i absolut topklasse vil være på programmet.

Der kapsejles i højteknologiske, foilende monohull-både, som er mindre kopier af seniorernes America’s Cup-både.

Foiling er en teknologi, som har vundet frem henover de seneste år i sejlverdenen. Konceptet er, at båden flyver på vandet med vinger, der som det eneste har kontakt med det våde element.

Denne teknologi er en revolution af sejlsporten, ikke mindste fordi farten øges kraftigt. De specialbyggede AC9F-både til stævnet forventes at nå helt op omkring 30 knob eller ca. 60 km/t.

De deltagende hold skal bestå af to drenge og to piger. Formatet består af tre forskellige stævner i slutningen af 2020 og starten af 2021. Stævnet foregår i tilknytning til selve America’s Cup, der har fundet sted siden 1851, og det afholdes af den forsvarende America’s Cup-vinder fra New Zealand.

Klar til november 2020

De fire sejlere kan se frem mod et hårdt træningsprogram, men forventer at være klar, når første afdeling af Youth America’s Cup sejles i november 2020.

Mads Poder Witzke, der er skipper, mener ikke, at en topplacering er urealistisk:

- Det bliver en kæmpe udfordring og oplevelse, men vi stiller op for at ende øverst på podiet. Det er jo en helt ny type båd, der skal sejles i, så alle hold har gode muligheder for at vinde med den rette træning. Vi går ydmygt til opgaven, har ryddet kalenderen og er indstillet på, at der skal arbejdes hårdt fra nu af. Vi har en fantastisk opbakning fra Hellerup Sejlklub, og vi ser frem til at repræsentere Danmark og klubben.

- De næste par måneder skal vi som hold sammensejles i traditionelle kølbåde, inden træningen primært kommer til at foregå i foilende kølbåde på Gardasøen, hvor vi sejler to stævner i august. Derudover har vi også en kæmpe opgave i at finde det resterende beløb til projektet, så vi har de bedste forudsætninger, når første sejlads skydes i gang om otte måneder.

- Vi ved, at vi har et projekt, der kan tilføre værdi til sponsorer, og derfor er vi fortrøstningsfulde med at finde de resterende midler. Youth America’s Cup har i kraft af besætningskonstellationen ligestilling indenfor sporten i højsædet, og vi er sikre på, at vores holdprofil matcher med mange danske virksomheder, siger Mads Poder Witzke.

Holdet

Holdet, som skal repræsentere Danmark og Hellerup Sejlklub, består af fire sejlere, der på tidspunktet for stævnet vil være mellem 18 år og 23 år: Mads Poder Witzke, Iben Nielsby , Sebastian Pieters og Helena Jarlgaard.

Leder af Hellerup Sejlklubs juniorafdeling, Tomas Krüger Andersen er begejstret over, at klubben får denne enestående mulighed for at prøve at hente det prestigefyldte trofæ til klubben på Paul Elstrøms plads 1:

- Det er fantastisk, at fire af vores unge sejlere har mulighed for at deltage i Youth America’s Cup. Vi har en tradition for at skabe dygtige sejlere i Hellerup Sejlklub, og vi er vist nok den klub i verden, der har vundet flest OL-medaljer.

- Udtagelsen til Youth America’s Cup er en kadeau til alle sejlere, trænere og ledere i Hellerup Sejlklub, der hver eneste dag arbejder hårdt for, at flere drenge og piger får glæde af sejlsporten uanset ambitionsniveau, siger Tomas Krüger Andersen.

- Med et træningsprogram, der inddrager en række af vores juniorsejlere, og en besætning bestående primært af trænere i klubben er det ambitionen, at det er et projekt, som bliver til glæde for hele juniorafdelingen. Der bliver både noget af se op til for de unge, udfordringer for de erfarne og en mulighed for at få adgang til og erfaring med den nyeste viden indenfor sejlsportens udvikling, slutter Tomas Krüger Andersen.

Hellerup Sejlklub er udfordrer

Hellerup Sejlklub er den formelle udfordrer til stævnet, og det er blandt andet under klubbens stander, at de fire unge sejlere skal dyste. Klubben ønsker, at Youth America’s Cup skal fungere som et samlingspunkt for klubbens medlemmer i år, men også på længere sigt ved så vidt muligt at gøre deltagelsen til en tradition.

Det er især juniorafdelingen, der skal nyde godt af den viden, som projektet giver. Alle holdmedlemmer figurerer som trænere i klubben og hermed videregives den erfaring, de får med sig gennem hele projektet.

Målet for klubben er at føre en rød tråd hele vejen fra den uerfarne unge sejler til den professionelle sejler på toppen af international sejlsport. Dermed skal projektet bidrage til udvikling af talenter i klubben på både kort og lang sigt.

Håber at kunne leje 69F'ere til træning

Deltagelsen er betinget af, at der bliver rejst penge til projektet. Deltagelsen er dyr – både fordi arrangørerne skal bygge seks specialfremstillede både til eventet, og fordi træning primært skal foregå i 69F’ere, der er den eneste båd, der pt. ligner stævnebåden.

69F’eren findes i Italien, men det er holdets håb at kunne leje to både for en periode, så de kan hentes til Danmark og give flere af klubbens juniorer mulighed for at prøve kræfter med foiling. Teamet mangler stadig en stor del af pengene og er sammen med klubben på jagt efter sponsorer.

Sejlernes CV

Taktiker Sebastian Pieters
Sebastian påbegyndte sin sejlkarriere i Optimistjollen som 9-årig. Hans store talent for sejlads har i dag udmøntet sig i mange flotte resultater, herunder en bronze-medalje til UVM i matchrace. De seneste par år har Sebastian tilbragt som taktiker i matchrace, der kræver et unikt taktisk overblik for at præstere. Han har vist sit værd med sejre i flere internationale stævner, og sin UVM- medalje fik han også her i 2019. 

Fordækker Helena Jarlgaard
Helenas sejlkarriere begyndte i en alder af 10 år. Hendes sejlglæde og talent har ført hende rundt i mange forskellige bådklasser. Hun har tilegnet sig værdifuld erfaring i større sejlbåde og leveret resultater i disse. Heriblandt er DM-medaljer, 5. plads til VM og en sejr i den transatlantiske kapsejlads ARC i sin kategori. Helena er det rette valg som fordækker qua sin store erfaring i større både, og med en råstyrke, der siger spar to, skal hun hjælpe med at holde båden.

Flightcontroller Iben Nielsby
Ibens fascination for sejlads startede i en alder af 7 år. Hendes passion for sporten har drevet hende langt, og i dag er hun blandt de bedste unge kvinder indenfor sejlsporten. Hun har en OL-kampagne i bagagen, der blev tabt med ét point, så hun er sulten efter et topresultat til Youth America’s Cup. Ibens mange år som gast i både 29’er-jollen og 49’erFX gør hende til det oplagte valg, når bådens foils skal trimmes, så den er i balance og fart.

Skipper Mads Poder Witzke
Mads’ sejlkarriere begyndte for mere end 10 år siden i Optimistjollen. Sidenhen har han præsteret topresultater i alle bådklasser, som han har sat sine ben i. På trods af sine kun 17 år er det allerede blevet til bl.a. 8 DM-medaljer og en EM-bronze i 29’er-klassen. Med en unik evne til at få enhver båd op i fart og at holde et køligt overblik er han den rette mand til at få båden hurtigt rundt på banen som skipper under Youth America’s Cup.

content-loader
content-loader
content-loader