Gå til hoved-indhold
Udstyr
Poleringshastigheden sikrer en jævn udvaskning af biocider i hele produktets levetid og holder skroget fri for begroning, fortæller Jotun. Her ses Mads fra Rudkøbing i dag, hvor han bundmaler sin Beneteau fra 80erne. Foto: Troels Lykke

Hård eller blød - sådan vælger du den rigtige bundmaling

Jotun guider sejlerne gennem valg af bundmaling. - Men op mod 90 procent af vores kunder bruger dog Jotun Nonstops selvpolerende bundmaling, der kan bruges på både, der kan sejle op til 45 knob, siger Peter Lang fra grossisten Palby.

Af Troels lykke |

Først kan man fortælle, at test i ind- og udland viser, at det ikke kan betale sig at vælge den billigste bundmaling.

- De billige bundmalinger sørger ikke for at holde bunden ren, det viser seriøse test på markedet, siger Peter Lang fra grossisten Palby Marine, der gennem bådudstyrsbutikker sælger Jotuns mærker Nonstop, Nonstop Supreme og Racing.

Bundmalinger kan deles i to hovedgrupper

1. Selvpolerende

Bindemidlet løsner sig ved kontrolleret hastighed, så der altid er et nyt aktivt lag bundmaling i kontakt med havvandet.

Poleringshastigheden sikrer en jævn udvaskning af biocider i hele produktets levetid og holder skroget fri for begroning. En allround-teknologi til de fleste typer både og den mest effektive mod begroning, forklarer Jotun.

2. Hård

I disse malinger er bindemidlet hårdt og uopløseligt. Malingen skal slibes for at få en glat overflade.

Jotuns bud på tre bundmalinger

Nonstop – til de fleste både

- Nonstop er en allround, selvpolerende og blød bundmaling. Det er vores mest solgte. Den virker til sejlbåde, men også motor- og trailerbåde, der kan sejle op til 45 knob. Jeg vil tro, at 90 procent af vores kunder vælger Nonstop, siger Peter Lang til Minbaad.dk.

Nonstop Supreme – holder i to år

- Nonstop Supreme kan det samme som Nonstop, den er blød og selvpolerende, og så holder den i to år. Derfor er den også dyrere. Mens Nonstop koster 849 kr. for 2,5 liter, ligger den vejledende pris på Nonstop Supreme på 1.249 kr. for 2,5 liter, forklarer Peter Lang.

Racing – til kapsejlende både

- Den hårde bundmaling er til de kapsejlende sejlbåde, hvor man går efter den meget glatte og hårde overflade. Og til trailerbåde, da de ofte sættes i og tages op af vandet. Racing koster vejledende 1.050 kr. for 2,5 liter bundmaling, forklarer Peter Lang.

Jotun: Sådan vælger du

Generelt er der er tre muligheder, hvorpå det rigtige valg af bundmaling kan forklares, forklarer Jotun: 

1. Hvis du ved, hvad der har været brugt til båden tidligere, skal du bare følge skemaet (klik og se det) for overmaling.

2. Hvis du ikke ved, hvilken bundmaling, der har været anvendt, bør denne forsegles med et strøg Vinyl Primer, inden der påføres ny bundmaling. 

3. Hvis det nuværende malingsystem er skadet eller ødelagt, må det fjernes lag for lag, indtil man kommer ned til et helt underlag (maling eller den oprindelige gelcoat). Når overfladen er slebet, bør den behandles med AntiPest, inden ny bundmaling påføres.

Sådan maler du

Se også Jotuns guide til, hvordan bunden males

content-loader
content-loader
content-loader