Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Giftstofferne i bundmalingen kan give allergi med symptomer som udslæt, rødme, kløe, tør og irriteret hud. Her bliver der arbejdet i Rudkøbing. Foto: Troels Lykke

Pas på når du bundmaler - biocider kan give kraftige allergiske reaktioner ved direkte kontakt

De fleste bundmalinger indeholder giftstoffer (biocider), der kan give kraftige allergiske reaktioner ved direkte kontakt, fortæller Miljøstyrelsen, der har gode råd.

Af Troels lykke |

Næsten al bundmaling indeholder giftstoffer, der begrænser, at rurer, alger og muslinger gror fast på fartøjet, hvilket er godt for fartøjets manøvredygtighed, brændstofforbrug og stand. Disse giftstoffer kaldes biocider, fortæller Miljøstyrelsen, der her giver gode råd.

Giftstofferne frigives løbende fra bundmalingen, så der hele tiden er aktive stoffer på overfladen af det behandlede område.

Selv om bundmalingen er rettet mod uønskede organismer, er giftstofferne også farlige for planter, dyr og mennesker, hvis bundmalingen ikke håndteres rigtigt. De negative konsekvenser ses allerede hos mange planter og dyrearter som bl.a. snegle, fisk, og marsvin.

Sådan passer du på dit helbred

Du bør beskytte dig selv, hver gang du arbejder med bundmaling med biocider. Giftstofferne i bundmalingen kan give allergi med symptomer som udslæt, rødme, kløe, tør og irriteret hud.

Allergien kan opstå allerede ved den første kontakt, eller den kan komme ved gentagen kontakt – også selv om der går lang tid mellem hver kontakt. Når man først er allergisk, kan selv en lille kontakt med stofferne give kraftige symptomer.

Dette bør du gøre:

  1. Tænk arbejdet igennem, før du går i gang. Der må ikke opstå pludselige situationer, hvor du ikke har kontrol over, hvad der sker med bundmalingen eller fx klatter, rester, flager og støv.
  2. Brug altid handsker og skift dem ofte. Brug de handsker, der følger med bundmalingen eller er angivet på etiketten. Hvis det ikke er angivet, hvilken type handsker der skal benyttes, så kontakt leverandøren. Er der behov for ekstra handsker, så vælg handsker af samme materiale. Det giver sikkerhed for, at malingen ikke kan trænge gennem. Genbrug ikke engangshandsker.
  3. Rør ikke ved våd bundmaling.
  4. Hold børn væk fra de behandlede overflader. Hold også kæledyr væk.
  5. En engangsdragt over tøjet giver ekstra beskyttelse. Hvis du genbruger en dragt, risikerer du hudkontakt med pletter, der er trængt gennem stoffet.
  6. Beskyt dig med støvmaske og beskyttelsesbriller, hvis du sliber bundmaling af. Brug en slibemaskine med sug, så du ikke får kontakt med malingsstøvet senere.

content-loader
content-loader
content-loader