Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Isbjergene forandres konstant, blandt andet i det kolde, nordlige Atlanterhav. Foto: Hauke Griffel

Nyt satellitnetværk skal give sejlere bedre information om havisens bevægelser

Sejlere, der befinder sig i isfyldte farvande, kan med det nye system hyppigere modtage vigtige oplysninger om havisen. Systemet er i øjeblikket en del af et større projekt.

Af Sara Sulkjær |

Havisen er dynamisk og konstant under forandring. At have den nyeste viden om havisens bevægelser er derfor altafgørende for de lyst- og erhvervsfartøjer, der befinder sig i isfyldt farvand.

Det skriver DMI på sin hjemmeside.

VDES har potientiale

Efterspørgslen på information, der hyppigt opdateres og tilmed leveres i høj opløsning, er derfor stor fra lystsejlere og søfolk.

En efterspørgsel, som et nyt netværk af satellitter monteret med det såkaldte VDES-kommunikationssystem kan imødegå. 

På længere sigt vil systemet, ifølge DMI, give mulighed for at optimere kommunikationen mellem skibstrafikken og DMI's istjeneste: 

- VDES har bestemt potentiale for skibe med alle mulige typer behov for tovejs kommunikation, og med udsigt til flere skibe i isfyldte områder vokser behovet, understreger seniorrådgiver i DMI’s Istjeneste, Keld Qvistgaard, til dmi.dk.

Ikke et lovkrav

Endnu er det ikke lovpligtigt for skibet at have det nye satellitsystem ombord - heller ikke for erhvervsfartøjer, som det eksempelvis kendes fra Navtex-systemet:

- Der går formentlig mange år inden, det er udbredt, men det bliver spændende at følge udviklingen, understreger Keld Qvistgaard.

Læs mere om satellit-projektet hos DMI her

Kilde: DMI

content-loader
content-loader
content-loader