Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Har du en større båd, kan det anbefales at bruge en poleringsmaskine. PR-foto

Klargøring af båd for dummies

Lige nu sælges flere både til folk, der aldrig har sejlet før. Her giver HandyHand overordnede råd til den nye sejler.

Af Troels lykke |

Ligesom det gælder for en bil, giver en båd frihed. Det er dog alligevel som om, at den frihed, som en båd tilbyder, er i en helt anden liga.

Det er nemlig muligt at finde den ultimative ro og fred på bølgen blå, hvilket mange nyder i de måneder, hvor vejret tillader at sejle ud.

En båd er et hårdført fartøj, men slides også efter en god, lang sæson på vandet. Er sæsonen for sejlads ved at nærme sig, kan det derfor være væsentligt at klargøre båden, så den er lige så klar på at komme på eventyr, som du er.

Denne artikel giver gode råd til klargøring af båd, som du kan plukke i og vælge til efter behov.

Slibning

Ligegyldigt om du foretrækker at sejle rundt i fjorden i nogle enkelte timer, eller om du planlægger det helt store eventyr på din båd, har din båd godt af en kærlig hånd forinden. Det gælder imidlertid, at forskellige både har forskellige behov for klargøring, alt efter bådens stand og materialer.

Trænger din båd til den helt store omgang, kan du med fordel starte med at slibe gammelt maling af båden og friske den op med en ny omgang farve.

Hvis du glemmer at slibe gamle lag maling væk og i stedet blot maler ‘henover’ de gamle lag, kan den nye maling risikere at krakelere og falde af, hvilket er super ærgerligt, da man så både har tabt penge og skal starte forfra.

Desuden er det heller ikke en gevinst for miljøet, hvis malingen spildes. Inden du går i gang med at slibe, kan du med fordel forhøre dig hos havnefogeden for at finde, hvilke produkter der egner sig bedst til at slibe din båds maling af med.

Maling

Din båd har behov for at få opfrisket sin bundmaling ofte. Dette behov har ændret sig i takt med, at bundmalinger er blevet mere miljøvenlige, men som en konsekvens af dette ikke holder lige så effektivt, som det var tilfældet før i tiden.

Det anbefales faktisk, at du bundmaler din båd hvert eneste år, men til gengæld kan du male bunden af din båd med god samvittighed overfor miljøet.

Du kan med fordel spørge havnefogeden til råds i forbindelse med bundmaling, så du kan finde en type maling, der både beskytter din båd så godt som muligt og samtidigt skåner havmiljøet.

Det kan betale sig at investere i kvalitetsmaling, da en sådan maling både vil beskytte din båd og tilføje en æstetisk dimension til udseendet.

Polering af båd

Når din båd er slebet glat og er blevet malet, er polering af overfladen dét, der giver den sidste finish til din båds udtryk.

Vælg med fordel en god rubbing uden slibemidler, som egner sig fortrinligt til polering af oxiderede overflader, mindre ridser og pletter. Det er muligt at anvende maskiner til polering af båd, men en båd kan også poleres manuelt ved hjælp af knofedt.

Har du en større båd, kan det anbefales at bruge en poleringsmaskine, så din krop ikke slides ned, før din båd overhovedet er klargjort. Når du skal polere din båd, skal den rubbing, du anvender, først og fremmest påføres i store mængder og på begrænsede områder af gangen.

Når overfladen er helt tør, kan båden poleres med poleringspapir, en blød klud eller en poleringsmaskine. Forhør dig gerne omkring, inden du køber en rubbing, da forskellige typer af rubbing egner sig til forskellige typer af materialer.

Forårsrengøring

Før du kan få båden i vandet, må du ikke glemme rengøringen. Det gælder uagtet, om din båd er et sted at søge hen for at undgå hjemlige og sure pligter, som for eksempelvis støvsugning og gulvvask.

Rengøringen af din båd er vigtigt, da rigtigt mange timer, dage og måske endda måneder i sejlsæsonen skal foregå på båden. Det er derfor vigtigt, at din båd er et rart sted at være, også for dem, der er ‘på besøg’.

Har du en stor båd med sovekabiner, kan du med fordel gøre hovedrent på værelserne, så de står, som var de hotelværelser, når der kommer gæster på båden.

Foruden støvsugning af hele båden kan du også bruge en højtryksrenser til at fjerne algerester og andet snavs i bunden af båden. Vær dog opmærksomhed på at holde god afstand til båden, da højtryksrenserens styrke ellers kan skade bundbehandlingen. 

Få hjælp og kom hurtigere til havs

Hvad fremgår af de ovenstående råd til klargøring af båd er, at det er et omstændigt projekt, som kræver tid og kræfter.

De fleste har årligt et begrænset antal feriedage at gøre godt med, og derfor kan det være surt at spilde mange dage på klargøring af båd, når man egentligt helst vil ud på havet med sine venner og familie.

Det er dog muligt at finde hjælp til klargøring af båden, så du kan sejle på eventyr lige så snart, din feriekalender tillader det. 

content-loader
content-loader
content-loader