Gå til hoved-indhold
Havne
Turen til lystbådehavnen gennem Mariager Fjord, der med sine 30 meter er Danmarks dybeste fjord, er noget ganske særligt. Foto: Steen Tranbjerg
Havne
Sæler soler sig nær sejlrenden i Mariager Fjord. Foto: Steen Trabjerg
Havne
Havnen er et oplagt udgangspunkt for vandreture. Blandt andet kan landets største gravhøj, Hohøj, besøges. Foto: Steen Trabjerg
Havne
Byens gamle, charmerende jernbanetog. Foto: Steen Traberg
Havne
Steen Trabjerg med barnebarn og lakridspibe i munden. Foto: Privatfoto

Sommerhavne: Ankomsten til Mariager er unik med sæler, ankerpladser og stejle skrænter

Drej væk fra det trafikerede Kattegat og drag på eventyr i Danmarks længste fjord. Købstadsbyen Mariager – og ikke mindst sejlturen dertil – er det hele værd, mener X40-sejler Steen Trabjerg fra Middelfart.

Af Sara Sulkjær |

Minbaad.dk finder sejlernes yndlingshavne. Denne gang går turen til Mariager, som har en særlig plads i den 68-årige pensionerede speciallæge, Steen Trabjerg, og hustruens hjerte.

Steen Trabjerg, hvilken havn er din absolutte favorit på sommertogtet?

- Det må være Mariager, som faktisk også er min hustrus barndomsby. Den ligger lige dér, midt i Danmarks længste og dybeste fjord, plantet som en by midt i en fantastisk og unik natur, som ikke fås andre steder i de nordiske lande.

- Selve havnen ligger midt i den skønne by med dens brostensbelagte gader. Det er en af landets ældste købstæder, men den er siden sygnet hen og fremstår ikke ret stor. Flere restauranter, herunder en fin, lille kro ved navn Postgaarden, findes dog fortsat i byen, ligesom en kæmpe Superbrugs er placeret lige overfor havnen.

Hvad gør denne havn speciel sammenlignet med andre danske havne?

- Mariagers placering ved den smukke fjord er unik. Man kommer fra Kattegat, sejler ind gennem det lille hul ved Als Odde og når et tidevandsområde, hvor der er opstået en naturlig rende. Her er et fantastisk liv med sæler og vadefugle, som man snor sig igennem. 

- Efter at være gået under Hadsundbroen åbner fjorden sig. Der er en god dybde helt inde under land, hvilket giver rige muligheder for at ligge for svaj på vejen mod Mariager. Senere møder man de stejle skrænter, der er en oplevelse i sig selv.

Hvilke seværdigheder skal man besøge, når man ligger i Mariager?

- Da man henter salt nær ved Mariager, har man i byen opført et helt center, hvor salt er omdrejningspunktet. Man kan blandt andet syde sit eget salt, og der er sågar et svømmebassin, der fungerer som Det Døde Hav.

- Desuden findes den kendte kirke, hvoraf kun halvdelen i dag er tilbage. Alligevel er den fortsat kæmpestor og gemmer på en spændende historie. Også veteranbanen, der kører fra Mariager til Handest med damp og gamle motorvogne, er et besøg værd.

Hvis noget skulle forbedres i havnen, hvad ville du da pege på?

- Den er ikke megastor, men har til gengæld fantastisk fine faciliteter. For nogle år siden brændte klubhuset, hvorefter man byggede nyt, hvilket betyder, at blandt andet bade- og toiletforholdene er i tip-top-stand, samtidig med at havnepriserne fortsat befinder sig i den lave ende.

- Dét, der kan udfordre, er måske den – vil nogle mene – lange sejltur til havnen. Men fra Bønnerup er der kun omkring 25 sømil. En tur, der sagtens kan klares på en dag. Ligger man i Hals eller i Grenaa, kan havnen også sagtens nås derfra. 

Hvordan vil du generelt beskrive de danske havne?

- Når man tænker på, hvordan forholdene var, da vi startede med at sejle i 70’erne og et skur 100 meter fra havnen udgjorde toiletfaciliteterne, er den generelle standard i dag virkelig høj. Samtidig er bådene generelt blevet større, men havnene er ikke fulgt med. Det betyder overfyldte havne i højsæsonen, da en del havne har en så lav dybgang, at flere moderne både må sejle forbi og derfor samles i de største marinaer.

- I landets nordlige havne er det særligt de norske sejlere, der kan skabe pladsproblemer. Det er som om, at både i Norge ikke kan blive store nok, og nogle nordmænd er meget rethaveriske og masser på. Der er tilsyneladende en helt ny sejlergeneration i Norge, som er rigmænd og har en anden tilgang til sejlerverdenen. 

Om Mariager Havn:
Havnepladser: 130, heraf 20 gæstepladser

Faciliteter: Toilet, bad, WI-FI, legeplads, gratis cykler m.v.

Frihavn: Nej

Havnetakster: 150,00 (inkl. el og bad)

Hjemmeside: www.mariagersejlklub.dk

Få overblikket over sejlernes ynglingshavne på sommerturen herunder. Tryk på ikonerne for info om havnene. Kortet er lavet på baggrund af Minbaad.dk's artikelserie 'Sommerhavne'.

content-loader
content-loader
content-loader