Gå til hoved-indhold
Sejlklubber
Henrik Pedersen er den 41. modtager af Ærestegnet. Foto: Dansk Sejlunion

Henrik Pedersen modtager Ærestegnet: - Jeg har det skidt ude på sidelinjen

Igennem sin lange karriere på vandet har Lynæs-sejleren bestridt flere formandsposter, taget aktivt del i sejlsportsmiljøet i ind- og udland samt tilbudt sin viden og arbejdskraft. Ærestegnet er Dansk Sejlunions højeste udmærkelse.

Af Sara Sulkjær |

- Du har altid sejlet, og hele dit voksne liv har du været involveret som frivillig i sejlklubben, i kredsen og i sejlunionens arbejde. Du kan slet ikke lade være. Du hader at sidde og se på – og gudskelov er du ikke bange for at sige din mening.

Flotte ord, leveret af Dansk Sejlunions formand, Line Markert til Henrik Pedersen, der netop har modtaget Dansk Sejlunions Ærestegn for sin livslange indsats for sejlsporten.

Det startede med en træjolle

Henrik Pedersen er født i 1949, uddannet bankmand og har arbejdet med at finansiere lystfartøjer og rådgive om bådenes papirforhold. Hans aktive sejlerkarriere startede i 1974 med købet af en ældre træjolle, men han har siden 1978 sejlet kølbåd med familien, bl.a. i Olsen 31 og X 332.

Det skriver Dansk Sejlunion på sin hjemmeside.

Henrik Pedersen meldte sig i 1978 ind i Lynæs Sejlklub, hvor han hurtigt blev involveret i det frivillige klubarbejde. Først i kapsejladsudvalget med afvikling af aftenmatcherne og senere i juniorudvalget, da hans ældste barn startede i Optimistjollen. Med posten som formand for Juniorudvalget fulgte en plads i klubbens bestyrelse.

Henrik Pedersen engagerede sig også tidligt i kredsarbejdet i Isefjordskredsen, hvor han bl.a. var med til at starte kredsens Pinsestævne, der udviklede sig til et stort stævne med op til 150 joller.

Arbejdet med ungdommen omfattede også i introduktion af Hobie 405 som 2-personers klubjolle og etableringen af Optimist Class Denmark i 1996. Året efter blev han hædret med Dansk Sejlunions Ungdomslederpris.

Internationale poster og bæredygtighed

Engagementet for bådejerne og tursejlerne blev ikke holdt til de danske havne. I 2013 blev Henrik Pedersen Dansk Sejlunions repræsentant i Nordiska Båtrådet og i European Boating Association, hvor han har virket både som vicepræsident og som kasserer og arbejdet med vidt forskellige dagsordener som bundmaling og sejlads ad Europas floder.

Samtidig har han deltaget aktivt i Dansk Sejlunions samarbejde med Danske Tursejlere.

Senest meldte Henrik Pedersen sig straks på banen, da Dansk Sejlunions bestyrelse besluttede at etablere et bæredygtighedsudvalg. Her var Henrik overbevist om, at han kunne bidrage med sin store viden fra udlandet.

Henrik Pedersen har på grund af sygdom i 2020 måttet opgive sin livslange deltagelse i det nationale og internationale arbejde for sejlere og bådejere. En indsats, som han nu hædres for med tildelingen af Dansk Sejlunions ærestegn.

”Kan ikke drømme om ikke at være aktiv”

I forbindelse med udgivelsen af Dansk Sejlunions 100 års jubilæumsbog beskrev Henrik Pedersen selv sin motivation for sit store og mangeårige engagement således:

- Jamen jeg kunne da ikke drømme om ikke at være aktiv i de relationer, jeg lever i og føler mig som en del af. Det er ikke et spørgsmål om et bevidst valg, men en følge af min natur. Jeg har det skidt ude på sidelinjen og vil helst være med, hvor tingene diskuteres og beslutningerne tages, forklarer han og uddyber:

- Ikke for at opnå magt eller fordi jeg føler mig klogere end alle andre. Men fordi jeg ikke kan holde mig væk fra den proces, hvor udvikling af tingene sker, når jeg selv synes, jeg har noget at tilføje.

Kilde: Dansk Sejlunion

content-loader
content-loader
content-loader