Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Udenfor Svendborg ses også en tredje art. Her svømmer øresvin rundt. De har on-off været her siden 2015. Foto: Ditte Juul

Delfiner ses mere og mere i Danmark grundet varmere og mere saltholdigt vand

De seneste år har mindst ti forskellige delfin-arter opholdt sig i de danske farvande. Men det er primært tre af arterne, der efterhånden er her relativt permanent. Delfinarten øresvin slår også marsvinunger ihjel, skriver dr.dk.

Af Troels lykke |

Hvalekspert og ph.d. Carl Kinze leder et projekt, der følger delfinernes mulige genindvandring i Danmark. Projektet er båret af de observationer, som almindelige danskere gør sig, når de er nær eller på havet.

- Teorien er, at delfinerne kommer med det varmere og mere saltholdige vand, der strømmer ind i de indre danske farvande og Østersøen, siger han til dr.dk i en længere artikel.

Marsvinets liv kan blive farligere

Han fortæller, at bedre udstyr de seneste år også gør det lettere og mere sandsynligt, at delfinbesøg bliver dokumenteret.

Men selv om det kan være en stor oplevelse for os mennesker at se de legesyge delfiner, er det ikke alle, der er lige ekstatiske over det fine besøg.

De danske marsvins liv kan blive noget farligere, når særligt øresvin dukker op i nabolaget.

Tre delfinarter flytter mod Danmark

De seneste år har mindst ti forskellige delfinarter opholdt sig i de danske farvande. Men det er primært tre af arterne, der efterhånden er her relativt permanent.

- Hvidnæsen er den mest almindelige i danske farvande. Den har nærmest været her hele tiden, og ses ofte i Nordsøen og Skagerak, siger Carls Kinze og fortsætter:

- Siden 1990 er den almindelige delfin også kommet på besøg. De seneste år har den også været her mere eller mindre fast.

Den almindelige delfin fandtes også tidligere i danske farvande, men forsvandt i 1970'erne. Det var et eksemplar af netop den art, som Daniel Løth Nielsen så i Limfjorden mellem Klarup og Storvolde.

- Udenfor Svendborg ses også en tredje art. Her svømmer øresvin rundt. De har on-off været her siden 2015, fortæller Carl Kinze.

Slår marsvin ihjel - især ungerne

Øresvines tilstedeværelse kommer dog med en pris.

- Først troede nogle, at de havde fået unger, fordi der var nogle mindre i nærheden. Men det viste sig, at det ikke var unger, men marsvin, som øresvinene jagtede, påpeger Carl Kinze.

Øresvinene kan finde på at slå marsvin ihjel - særligt ungerne er udsatte. Hvorfor de gør det, ved forskerne dog ikke.

Kilde: dr.dk

content-loader
content-loader
content-loader