Gå til hoved-indhold
Udstyr
Maus Xtin Klein bruger kalium som slukningsmiddel og aerosol som drivgas. Kaliumrøgen lægger sig over det der brænder og ilden har ingen ilt til forbrænding, hvilket får den til at gå ud. PR-foto

Kompakt brandslukker Maus Xtin Klein slukker med gas og ødelægger ikke el-installationer

Bådbrande har hærget 2020. DKmarine.dk i Jylland anbefaler en lille brandslukker, en Maus Xtin Kleinsom, som ikke fylder ret meget, og desuden ikke skader det omkringliggende, som en pulverslukker gør. Den slukker nemlig med gas. Husk også et brandtæppe ombord.

 

Af Troels Lykke |

Det er ikke kun coronavirus, der har hærget 2020. Også en lang række bådbrande har været på dagsordenen.

Kun kort tid er gået, inden endnu en bådbrand er dukket op i medierne. Men hvorfor opstår de? Hvad kan du gøre for at undgå brand ombord? Og hvad gør du, hvis branden alligevel opstår?

Vi har spurgt indehaver af DKMarine.dk, Mickey Rasmussen, der selv er sejler:

- Det er svært at svare præcist på, hvad der skyldes de forskellige bådbrande. Der kan være mange årsager, og da bådene ofte forliser og synker, er det umuligt at vide, hvad der helt præcist er skyld i, at lystbåde bryder i brand. Det er dog min teori, at rigtig mange bådbrande starter i bådens elinstallation.

Brand i el-installationen

12 volt er nemlig mere farligt, end mange sejlere tror.

- Mange tror, fejlagtigt, at en 12-volts-installation er ganske ufarlig. Det er direkte forkert. Der er mange ampere bagved, og fejlinstallation, for høj belastning på installationen og meget andet kan udvikle så meget varme, at der udbryder brand. I mange ældre både ser man gamle el-installationer, hvor der løbende er bygget på. Det kan give problemer, siger Mikey Rasmussen til Minbaad.dk.

El-brande på båd kan starte i det helt små, hvor det blot står og gnister, eller ledningerne bliver varme - men på et tidspunkt går det galt. Ledningen smelter, og katastrofen er startet, forklarer han:

- Hvis du ikke er stærk i el-installationer, er det en meget god idé at alliere dig med én, der er – helst en elektriker. De kan foretage de korrekte beregninger af kabeldimensioner og sørge for korrekt installation. Ligesom du investerer i en redningsvest, er investeringen i en ordentlig el-installation hver en krone værd. Det er din og din besætnings sikkerhed, det handler om.

Maus Xtin Klein bruger gas

For mange er en brand noget af det værste, der kan opstå, når man er til søs. Heldigvis kan en række foranstaltninger træffes for at undgå brand ombord, men skulle det alligevel ske, skal du være forberedt på at slukke den.

Som minimum bør alle derfor have et brandtæppe ombord og brandslukker ombord:

-Jeg kan helt klart anbefale Maus Xtin Klein, som ikke fylder ret meget, og desuden ikke skader det omkringliggende, som en pulverslukker gør. Den slukker nemlig med gas, men trods den lille størrelse har den samme kapacitet som en 2 kg brandslukker, siger Mickey Rasmussen.

Kaliumrøgen slukker røgen

Maus Xtin Klein bruger kalium, der hos DKMarine kan købes her for 584 kroner, har slukningsmiddel og aerosol som drivgas. Kaliumrøgen lægger sig over det, der brænder, og ilden har ingen ilt til forbrænding, hvilket får den til at gå ud.

Alle aktive bestanddele i slukningsemnet fordamper, og det eneste, som skal fjernes i forbindelse med rengøring efter branden, er aske og sod.

content-loader
content-loader
content-loader