Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Rorsmand Jonas Warrer og Martin Kirketerp afgiver fingeraftryk efter de fik medaljen. Foto: Troels Lykke
Kapsejlads
Kæmpe dansk glæde. Siden fulgte retssag i CAS med Jesper Bank. Foto: Troels Lykke

Se ny tjekket DR-dokumentar om Warrer og Kirketerps gulddrama - få også Dan Ibsens kommentar

Dramaet i 2008 blev tophistorie i Danmark i alle medier og fik omtale i hele verden, selv hos CNN og NBC. Som Dansk Sejlunions generalsekretær fulgte Dan Ibsen det hele på afstand i Danmark - og han har en sjov lille "krølle på sagen". Se også DR's tjekkede dokumentar.

Af Troels Lykke |

En fantastisk historie og en uhyre velfortjent guldmedalje til Jonas Warrer og Martin Kirketerp Sådan skriver Dan Ibsen på Facebook i et opslag, som Minbaad.dk har fået lov at gengive fra den tidligere generalsekretær gennem 28 år.

Dan Ibsen skriver:

Jyderne Warrer og Ibsen havde sejlet en umådelig flot indledende serie, og næsten intet kunne gå galt i medal race med den klare føring.

Hurtige beslutninger, frækhed, gode sejlerkammerater fra Kroatien, få sekunder, holde hovedet koldt m.v. - og så var guldet trods haveriet alligevel i hus. Men først efter en protestdag i OL-juryen samt herefter en anke til CAS (Court of Arbitration for Sport), der begge afviste protesten, var guldet endelig i hus. 

Dramaet blev tophistorie i Danmark i alle medier og fik omtale i hele verden, selv hos CNN og NBC, som den sommer ellers ikke havde nævnt ét ord om sejlsport i nyhedsdækningen.

Som DS-generalsekretær fulgte jeg det hele på afstand i Danmark - og har en sjov lille "krølle på sagen". 

Jesper Bank måtte tilbage til Beijing

Efter at OL-juryen havde afvist protesten, rejste Jesper Bank hjem, men så blev den anket til CAS, som havde sæde i Beijing.

En god ven og international dommer ringede til mig fra Kina om natten og sagde, at jeg måtte gøre alt for at få Jesper Bank ud til sagens behandling i CAS, idet han med sit overblik, erfaring og coolness kunne blive afgørende for appelsagens udfald.

Jeg prøvede at få fat i Jesper, lagde en besked om, at han meget gerne skulle til Beijing igen, omgående. Selvom jeg ikke kunne få fat i Jesper, bestilte jeg alligevel flybilletterne i håb om, at han sagde ja.

Jeg ringede herefter til Jespers kone, Line Bank, bad hende om at pakke en rejsetaske og få Jesper til omgående at ringe, når han kom hjem, da der lå flybilletter klar. 

Bank: Det kan du fand'me ikke mene

Jesper ringede og sagde: "Det kan du fand’me ikke mene" og fortalte, at han skulle være forlover ved sin bedste vens bryllup lørdag.......... Efter kort betænkningstid sagde han ja, hoppede i bilen mod Billund, hvor han lige kunne nå flyet til Helsinki og derefter Beijing. 

Men så ringede Jesper og fortalte, at der var meget trafik, og han nok ikke kunne nå flyet. Jeg fik fat i Billund Lufthavn, fortalte historien og spurgte, om de kunne gøre noget, da Jesper måske ville komme i sidste øjeblik. De kendte hele historien fra medierne! 

Et par timer senere ringede Jesper - fra Helsinki, hvor han ventede på flyet til Beijing - og fortalte, at han nåede flyet, som havde været lidt forsinket pga. af "noget teknisk", der lige skulle tjekkes før afgang.

CAS afviser protest - guld er i hus

Jesper nåede sagens behandling i CAS, hvor protesten igen blev afvist, og endelig var guldet i hus for hårdtprøvede Jonas Warrer og Martin Kirketerp. Jesper nåede lidt forsinket hjem til bryllupsfesten lørdag aften.  

Kroaterne fik senere en anerkendelse fra IOC for udvist fair play, og de mødte 'uventet' også op til Årets Sportsgalla, hvor Jonas og Martin igen blev hædret. 

Så, "bedst når det gælder", man skal aldrig give op. 

Jonas Warrer deltager i 2021 i OL i Tokyo for tredje gang i 49er - held og lykke!!!, skriver Dan Ibsen.

Se DR's nye super-dokumentar om Warrer og Kirketerps OL-guld i 2008

content-loader
content-loader
content-loader