Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Paul Elvstrøm råbte en dag i Skovshoved til Bandolowski: - Vil du med ud og sejle soling?’ Den sætning fik mig til OL, og der var intet sted, hvor man kunne lære lige så meget som ved ham, siger Bandolowski til dr.dk. Privatfoto

Stort DR-portræt af OL-guldvinderen Valdemar Bandolowski fra Dragør - forældreløs som 18-årig

Det er 40 år siden, at Valdemar Bandolowski med Poul Richard Høj og Erik Hansen vandt OL i Soling under legene i Moskva. Grunden til, at han stod øverst på skamlen i Tallinn, skyldtes tre specifikke ting, som ændrede en ung Bandolowskis liv. Èn af dem var Paul Elvstrøm.

Af Troels Lykke |

Det er præcis 40 år siden, at Valdemar Bandolowski sammen med Poul Richard Høj og sin nære ven Erik Hansen sikkert havde vundet OL i Soling under legene i Moskva, hvor sejlkonkurrencerne foregik over 1.000 kilometer væk i Tallinn.

Et OL, som på grund af politiske stridigheder mellem øst og vest havde færre deltagere, hvor blandt andre USA boykottede legene.

Han, Poul Richard og Erik mærkede dog ikke noget til det politiske spil. Grunden til, at han den dag i juli stod øverst på skamlen i Tallinn og hørte den olympiske hymne, skyldtes tre specifikke ting, som ændrede en ung Bandolowskis liv. 

Sådan skriver dr.dk i et længere webfeature og portræt af i dag 74-årige Valdemar Bandolowski, der blandt andet sejler Drage i Dragør.

Forholdet til Paul Elvstrøm

En ting, der i Valdemar Bandolowskis unge dage havde stor betydning, var forholdet til den største danske OL-atlet målt på guldmedaljer, Paul Elvstrøm.

Den firdobbelte OL-guldvinder har haft en enorm indflydelse på dansk sejlsport, og Bandolowski fik som ganske ung lov til at lave sejl hos Elvstrøm. Som 21-årig blev Valdemar spurgt, om han ville indtræde i Paul og hans kones bestyrelse.

Læs mere i DR's netartikel her.

Kilde: Dr.dk

content-loader
content-loader
content-loader