Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Peder Skogstad ses her til venstre i billedet under DM i 2018, hvor han vandt sit 6. DM i Spækhugger-klassen. Før sin død havde Peder arbejdet meget på en brugt Nord 80, som han ville bruge til at sejle tursejlads i det sydsjællandske, forklarer vennen gennem mange år, Søren Due. Foto: Peter Brøgger

Mr. Spækhugger Peder Skogstad blev kun 73 år efter kort tids sygdom

Peder Skogstad fra Sejlkubben Sundet nåede at vinde sit sjette DM-guld i Spækhuggeren efter at have deltaget 39 gange. Sjælland Rundt vandt han otte gange, også i 1981 med 90 Spækhuggere til start. Vennerne Jesper Andersen og Per Risvang fra Aarhus skriver her en nekrolog.

Af Troels Lykke |

Peder Skogstad døde den 4. februar 2021 efter kort tids sygdom. Peder blev født 24.03.1947. Hans karriere i Spækhuggerklassen startede i 70'erne.

Peder, der var uddannet værktøjsmager og var medlem af Sejlklubben Sundet i København, har siden 1978 deltaget ved DM 39 gange med mange topresultater - heraf som vinder otte gange Sjælland Rundt, sidste gang i 2018.

Og han har sejlet Fyn Rundt, Møn Rundt, Hven Fundt og meget mere MANGE gange. I 1980'erne var Peder en del af den drivende flok i Spækhugger-klassen sammen med bl.a. Hans Erik Ortving.

Havde fire Spækhuggere

Fire Spækhuggere har Peder haft; 65 KNUDSEN, 130 VALBORG, 114 GENBRUG og 135 IGENBRUG

Knudsen havde Peder selv - de næste tre både havde han sammen med Søren Due. 

Peder og hans “lærlinge” Bjarne og Søren fandt igen sammen i 2015. I en lånt båd knækkede de masten i første sejlads. Det skulle løses, så Peder og Søren Due købte DEN 114 for at kunne aflevere en mast. Men med DEN 114 gav de den atter gas med Spækhugger-sejlads og dermed de sidste fem års Spækhugger-meritter, hvor Peder har stået på podiet til DM de sidste tre år.

Vandt sjette DM i Spækhuggeren

I 2018 blev det som vinder og dermed Peders sjette DM-guld i klassen.

Vi havde ofte besøg af Peder i Aarhus. Det kunne være til lokale sejladser i lånte både eller for at sejle Fyn Rundt med os i Canasta eller Trines Tvangsarv.

Han tog også gerne turen med bussen til Aarhus for være med til at sejle Spækhuggermaster rundt i Danmark og Norge i ROXY (en J-145) eller for at være turist til sejlsports-VM 2018.

På de lange ture kunne Peder stå ved roret i timevis - gerne med en øl serveret i ny og næ. Han var en rolig og sej tursejler.

Han fortalte gerne om hans mange solosejladser - især i Knudsen. Sommerferiesejlads Svanemøllen-Christiansø nonstop for så at feste på Månen i flere dage inden sejladsen fortsatte.

Ikke den der førte sig frem

Der er ikke et sted langs Danmarks kyster, han ikke har været. Peder var ikke den, der førte sig frem. Det tog tid at lære ham at kende. Men fordi vi har kendt ham i så mange år, står vi tilbage med mange gode minder.

Han var en dygtig sejler, men vigtigst var han en god sejlerkammerat. Altid fair, hjælpsom og ordentlig. Vi er mange, der har mistet en god sejlerkammerat

Ære være hans minde

Vores tanker går til Birgitte og familien.

DEN 109 Canasta
Jesper Andersen og Per Risvang

Læs gerne bogen “Et Dansk Lystfartøj”, sidn 32 med Hans Erik Ortvings interview med Peder.

Se desuden filmen Sjælland Rundt 1981, hvor der var 90 Spækhuggere til start og med Peder som vinder:

content-loader
content-loader
content-loader