Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Gert Lind Meiniche har nu sejlet Finnjolle i halvandet år. Foto: Peter Brøgger

Gert Meiniche sagde nej til America's Cup - tredive år efter gik han ombord i Finnjollen

Optimistjolle, windsurfing, Banner 32, en OL-kampagne i Starbåden og en America's Cup-afvisning. 57-årige Gert Lind Meiniche har været vidt omkring i sejlsportsmiljøet, inden han efter en lang pause kastede sig over Finnjolle-sejlads. Læs portræt af den dygtige Egå-sejler.

Af Sara Sulkjær |

I samarbejde med Finnjolleklubben giver Minbaad.dk her et spændende portæt af sejler, Gert Lind Meiniche.

Gert Lind Meiniche, efter dine ungdomsår i sejlsporten blev du en del af OL-programmet - hvordan?

- Per Slengerik (surf-kammerat, red.) tog mig med i et projekt med et mål om OL-deltagelse i den majestætisk flotte Starbåd. Målet var OL 1992 i Barcelona. Han skulle bruge en stærk mand. Jeg var på det tidspunkt sanmarksmester i styrkeløft, så vi var et godt match. Vi sejlede ud fra Studstrup, hvor vi var flere Starbåde. Dette projekt lykkedes kun næsten – desværre. Vi sejlede dog nogle store resultater hjem, blandt andet nummer 3 ved Anzio Olympic Week i 1990. Men at blive udtaget til OL var virkelig svært. Der var mange gode sejlere i Starklassen.

- Da OL-projektet havde krævet al min fritid, økonomi og energi over en lang periode, havde jeg fået mere end nok af at sejle intensivt. Jeg var faktisk så træt af sejlsport, at jeg sagde nej til Valdemar Bandolowski og det danske America's Cup-projekt, da han havde hørt om mig som gast/stærk mand. Men jeg husker også perioden som fyldt med vildt mange gode oplevelser og sejlsportsstævner rundt omkring i Europa. Jeg tog mig derfor en mindre pause fra sejlsport på omkring 28 år...

Hvad fik dig til at prøve Finnjollen, og hvornår begyndte du? 

- Jeg har i hele mit liv løbende udfordret mig selv og fandt tidligt i mit liv ud af, at min fysik var mit hovedfokus. I de mange år, hvor jeg ikke sejlede, prøvede jeg mig selv af med løb (25 maratonløb og tonsvis af kortere distancer), cykling med masser af kilometer plus vægtræning.

- Efter at være kommet godt op i 50’erne med tonsvis af træningstimer i bagagen, begyndte jeg at tænke anderledes. Hvordan kan jeg bruge min fortsat gode fysik og samtidig beholde gejsten og glæden ved at træne? Det er her, at idéen til at sejle Finnjolle opstod. Den tændte noget i mig.

- Mine tanker har vel altid kredset omkring Finnjollen som en unik jolleklasse. Og som en helt speciel jolle, hvilket jeg fik førstehåndsindtryk af i min Starbåds-tid, hvor jeg så Westergaard-brødrene og Lasse Hjortnæs lege i bølgerne. De billeder havde for altid bidt sig fast på min nethinde. Jeg tog beslutningen i september 2019. Jeg kontaktede Finnjolle-klubben. En mega-hjælpsom Richard gav gode råd til en brugt Finnjolle: Devoti Classic fra 2000 – DEN 14.

Hvordan var det så at komme i gang med at sejle Finnjolle? 

- ’Here we come’ tænkte jeg, men blev hurtigt lidt klogere. Jeg startede op alene på vandet i Studstrup. Jeg har aldrig rigtig været styrmand før, så jeg havde ikke ret mange referencer til at begynde med. Det var ikke så givende for mig. Men så fik jeg opsnuset, at der lå nogle Finnjoller i Aarhus' OL-sejlcenter.

- Der lærte jeg André Højen at kende plus et par andre Finnjolle-sejlere. Det var udslagsgivende for mig. Lige pludselig havde jeg nogen at sejle med/imod. Dét, at man er flere, er et absolut must for at udvikle, forbedre sig og at holde gejsten plus den sikkerhed der følger med. At opleve André Højen på vandet er jo ren kunst og giver én blod på tanden. Dét, at man hele tiden kan forbedre og udvikle sig (trimning, taktik, boat handling, red.), elsker jeg. Jeg elsker at føle mig brugt, når jeg kommer i land.

Hvor meget sejler du i Finnjollen, og tog du det rigtige valg af jolle? 

- Min udfordring er helt klart manglende legekammerater, men nu starter træningen op igen i Egå for alle jolleklasser. Indtil foråret kommer, sejler vi én gang i weekenden. Derefter sejler vi tirsdag og torsdag plus weekenden, men typisk træner jeg i alt seks gange om ugen året rundt med lidt forskellige sportsgrene. Desuden holder jeg fast i yogatræning i 10 min 4-5 gange i ugen. Yoga er vildt godt for de bevægelsesmønstre, som man har brug for i Finnjollen.

- Jeg er helt sikker på, at Finnjollen er det rigtige valg for mig. Min vægt sætter begrænsninger for valget af jolletyper, selvom jeg kun er mellemvægter i Finnjolle-forstand. Der findes ikke så mange joller, hvor man er konkurrencedygtig, hvis man vejer mere end 85 kg. Samtidig jeg elsker det fysiske element, ligesom den fleksibilitet, som Finnjollen giver, er nødvendig for mig. Jeg kan tage på vandet, som det passer mig uden hensyntagen til gaster.

Hvad skal man være opmærksom på, inden man kaster sig ud i at sejle Finnjolle? 

- Tja, det er en fysisk jolle, men man kan lære at styre den. Med nogle gode tricks og hjælp fra andre er det enklere og sjovere. Et godt råd er at søge hjælp hos andre Finnjollesejlere. Det bliver meget hurtigt så meget sjovere at sejle i den.

- Desuden mangler der ikke hjælpsomme sejlere i denne klasse. Hvis man samtidig heller ikke selv er handymand, så køb en jolle der har et vist niveau. Gør som mig og få nogle gode råd af Finnjolleklubben til valget af den rigtige, som man kan sætte sig ned i og træde direkte ind i en kapsejlads med. Få en Finnjolle med mast/sejl efter vægt og ambitioner.

Hvad har hidtil været din bedste oplevelse, og hvilke glæder du dig mest til i fremtiden? 

- Mine bedste oplevelser er træningssamlingerne i Egå med andre Finnjoller i efteråret plus dét at ligge på vandet i en træningssession og have denne berusende fornemmelse af, at man virkelig lever. Det elsker jeg.

- Med udgangspunkt i de mange år, hvor jeg ikke har sejlet, så er mit realistiske mål ”at gøre det bedste jeg selv kan”. Stille mig tilfreds med det og derfra prøve at gøre det bedre næste gang. Det er ikke kapsejladsresultatet, der tæller i første omgang, men at kunne glæde mig over, at jeg oplever noget ekstraordinært lige nu i nuet.

- Jeg er primusmotor for Finnjolle DM i august 2021 i Egå. Dette arrangement lægger jeg meget sjæl i. Vi vil lave et arrangement, som den cool Finnjolle fortjener. Jollen har så meget nostalgi og historie som få andre klasser. Jeg håber, at vi som minimum kan leve op til det høje niveau og de høje forventninger fra sejlerne, som DM for Finnjoller har haft i mange år. Måske kan vi lægge et eller andet til DM-konceptet? Jeg glæder mig vildt meget til at være skarp og leve livet i fulde drag i denne weekend sammen med mine legekammerater på vandet.

Kilde: Dansk Finnjolle Klub

content-loader
content-loader
content-loader