Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Andreas Svensson sejlede overbevisende til UDM 2021. Foto: Kenneth Bøggild
Kapsejlads
Andreas Svensson sejlede overbevisende til UDM 2021. Foto: Kenneth Bøggild

Jysk overherredømme til Ungdoms-DM for Europajoller

De jyske sejlere satte sig solidt på podiet i Fredericia. Særligt Andreas Svensson, Skærbæk Baadklub, viste igen fremragende takter, ligesom også den nye dreng i klassen, Mark Hestbæk, kunne være med i den kraftige vind.

Af Kenneth Bøggild |

Mere end 200 joller var samlet ved weekendens store U-DM i Fredericia, hvor Europa-klassen bidrog pænt med 42 startende.

Dette holdt op mod, at der til klassens nyligt afviklede DIF-DM var næsten samme antal joller viser, at jollen har fået godt tag i ungdomssejlerne. 

Også Dansk Sejlunion var stærkt repræsenteret i klassen, da talent- og ungdomslandsholdtræner Jan Christiansen agerede banecoach. Jan startede stævnet med et samlet kollektivt skippermøde, og var weekenden igennem en særdeles aktiv træner for alle sejlerne.

Svensson fortsætter i toppen

Sejladserne på stævnets førstedag var præget af let vind og hyppige vindskift. Ligeledes betød den kraftige nordgående strøm, at styrbord side af banen var kraftig favoriseret.

Det skulle hurtigt vise sig, at der i feltet var nogle, dom kendte til de lokale forhold, og som siden senior-DM har brugt timer i jollen.

Særligt Andreas Svensson, Skærbæk Sejlklub, Oscar Thule, Fredericia Sejlklub og Casper Fink, Sønderborg Yacht-Club viste imponerende styrke. De tre sejlere dominerede toppen og fordelte førstedagens fire førstepladser mellem sig, ligesom de i alle øvrige sejladser var indenfor top-5. 

Hos pigerne var det Karoline Kiel, Kaløvig Baadelaug som for alvor havde fart i jollen. Hun ledte pigefeltet an, forfulgt af Alisa Marchenko, Skovshoved Sejlklub. Også den helt nye sejler Marie Maier, Fredericia Sejlklub viste positive takter i den lette vind på stævnets førstedag.

Fire sejladser var rigeligt

I en let, opfriskende vind blev sejlerne sendt på land efter fire af de planlagte fem sejladser. Dette, da baneledelsen vurderede, at forholdene havde været rigelig strabadserende og med en vejrudsigt for andendagen, som sagde mere vind, blev beslutningen, at fire sejladser var nok for førstedagen.

En herlig, opfriskende vind fra syd med norgående strøm mødte da også sejlerne på dag to. Baneledelsen havde valgt at lægge banen lidt længere ud, hvad betød, at den klare styrbord fordel var mindre udtalt, da strømmen nu var rimelig ens ud over banen og fortsat kraftig. 

Sejladserne blev startet under Oscar, da vinden lige havde sneget sig over de fastsatte 12 knob og derved fri pump på de åbne kurser.

I den opfriskende vind kom jollen for alvor til sin ret, ikke mindst på læns, hvor den fri pump betød, at sejlerne kunne arbejde maksimalt for at få båden op at plane. Og plane blev der, ikke mindst da vinden forsatte med at øge.

Hestbæk lynede

Flere nye sejlere var med fremme i den kraftigere vind. Navnlig Mark Hestbæk, Vallensbæk Sejlklub, lynede, og var i alle dagens sejladser med i toppen. Imponerede med tanke på, at han startede ud i jollen i dette forår. 

Også Anders Vesterholm-Lavesen, KDY viste, at den opfriskende vind var noget, som passede ham. Efter en lidt skuffende førstedag fik han sat en rigtig fin serie i skabet på stævnets andendag, herunder en førsteplads.

Dog var det fortsat den stærkt sejlende Andreas Svensson, som på stort set alle ben af banen havde fart i jollen og sejlede med meget få taktiske fejl. 

I syvende sejlads så det dog ud til, at nerverne skulle tage ham, da han efter start vælger, efter omkring 100 meters sejlads, at sejle tilbage over startlinjen. Dette på trods af, at X ikke er sat på dommerskibet.

Andreas er nu håbløst bagud, og sejladsen ser ud til at være kørt. Men sådan skulle det ikke gå. Ved første mærke har han sejlet sig op på en 15 plads og ved slagmærket yderligere passeret seks både. Intet mindre end imponerede.

Jyske medaljer

Sidste sejlads afvikles i noget nær perfekte betingelser. 7 – 9 m/s og sol, hvad mere kan man ønske sig, og det perfekte punktum for en herlig sejlerweekend i Fredericia.

Efter de i alt otte sejladser blev podietplaceringerne hos drengene:

1: Andreas Svensson, Skærbæk Baadklub

2: Oscar Thule Sølv, Fredericia Sejlklub

3: Casper Fink, Sønderborg Yacht-Club.

Hos pigerne:

1: Karoline Kiel, Kaløvig Baadlaug

2: Clara Dahlberg-Garde

3: Alisa Marchenko, Skovshoved Sejlklub 

content-loader
content-loader
content-loader