Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Karel van Hellemond, Holland, vinder af det internationale DM i 2021. Foto: Jan Kruse

Beretning fra DM i Finn: Danskerne skal have mere styr på starterne

De udenlandske sejlere var suverænt bedst ved DM i Egå, hvor bedste dansker blev Otto Strandvig på en samlet syvendeplads. Jens Kristian Andersen, der måtte nøjes med en 24. plads, fortæller fra weekendens stævne.

Af Jens Kristian Andersen |

For at sikre, at der var styr på banelængde og al anden nødvendig mekanik omkring stævnet, startede fredagen med en prøvestart og et practice race. Med mere end 50 joller på linjen skal startlinjen være lang, ligesom et ønske om, at hver sejlads tog 55 minutter, krævede en finjustering af banelængden.

Første egentlige sejlads kom afsted i opfriskende vind med niveauet under sort flag fra starten og Oskar oppe (=fri pump på læns). Her viste det sig, at viden fra practice ikke kunne bruges, da de, som gik modsat, kom foran på en kraftig rummer og mere vind på den sidste del af krydset.

Lænserne var svære, da der var mindst to krydsende bølgesystemer med nordgående dønninger nedenunder som krydderi. Tilbage på kryds skulle der arbejdes med forskelligt trim på de to halser, ligesom der skulle arbejdes med at holde styr på vindspring og vindhuller.

Fuld planing

Anden sejlads kom afsted i yderligere tiltagende vind, hvor den sidste lænser var med jollen i fuld planing og et vildt ridt ned over bølgerne. Halvvejs nede ramte nogle vilde og meget lokale pust nogle af de forreste sejlere med pludselige og uforudsigelige luv kæntringer til følge.

Alle kom dog hurtigt op igen og kunne trods vand i båden fuldføre sejladserne med ikke alt for store tab af placeringer. Personligt satte jeg der pris på de to lænseporte i agterspejlet, som min jolle er udstyret med.

Vinden holdt sig lige akkurat sejlbar, så sejladsledelsen var i gang med at gøre klar til tredje sejlads, da en byge over Aarhus bestemte sig for at tage en tur nordover, med kraftig vind og endnu kraftigere vindpust som visitkort.

Der blev af den årsag hurtigt givet signal om at gå i havn. Så var der også tid til at forberede sig på aftenens grillpart. Mangler du en god grillmester til et arrangement, så har vi et medlem, som kan anbefales.

14 knob mod havnen

Vejrudsigten for lørdag havde lovet opfriskende vind fra omkring middag, hvorfor alle sejlere var klar til at gå på vandet omkring klokken 9. Inden jollerne kom i vandet, blev der meddelt om motorskade på følgebåden, hvorfor starten blev udskudt, indtil ny følgebåd var fundet og udstyret flyttet over.

En time forsinket blev der startet en sejlads i god kraftig vind fra vest. Thomas Schmid (tre gange tidligere overalt-vinder af DM) blev her observeret med en pludselig retningsændring med tilhørende nærdødskæntring, inden han fik styr på skødet igen og kom ’tørskoet’ i mål.

Peter Overup, den svenske favorit, fik i denne sejlads, efter en start ved dommerbåden og et formidabelt første kryds, opbygget et temmelig stort forspring, som holdt i mål.

Selvom BB 10’erne (som havde DM i de samme dage) var på vej i havn, havde Finnjollerne en startprocedure i gang, indtil den lovede front slog igennem og sendte os i havn med efterfølgende besked om ikke flere sejladser den dag. På turen ind blev der af en sejler logget over 14 knob på en agten-for-tværs i en 4,5 meter lang Finnjolle.

Aftenen blev spenderet med helstegt pattegris på grill, hvortil de Hollandske deltagere fortalte, at de havde delt billedet at ’svinet’ på den hollandske klubs Facebook side og lovede 10 flere hollændere til næste års DM stævne.

Hollænderne var bedre startere

Søndagen oprandt med fin solskin og lettere vind end de to foregående dage. I toppen af feltet var konkurrencen tilspidset. Det stod meget klart, at hollænderne var bedre til at starte i så stort et felt, hvorfor de havde friheden til at sejle, hvorhen de ville. Den senere vinder, Karel van Hellemond, startede her sin serie med en solid førsteplads.

Anden sejlads blev efter en kraftigt overtrådt af hele feltet sendt afsted under sort flag. Det betød, af det meste af feltet var langt fra linjen, dog undtagen to danskere og føromtalte Karel, som alle var ét sekund for hurtige med skødet i en ellers flot sejlet sejlads med meget springende vind.

Taktikken her var ind på midten og mod land for de fleste, mens Martin Mikkelsen (senere DM-sølvvinder) gik all-in, fandt layline og et spor på den sidste del af krydset og vandt sejladsen. Lars Hall, som efter lørdagens sejladser lå på en delt førsteplads, kom på første kryds på den forkerte fløj og fik en placering i den meget tunge del af feltet.

Guld til Strandvig

Alt i alt blev det et virkelig godt arrangement, hvor det sociale var i højsædet på land, og hvor Karel van Hellemond (Holland) vandt stævnet foran den sidste tre års vinder, Thomas Schmid (Tyskland), med Peter Overup (Sverige) på tredjepladsen.

Kigger man på resultatlisten i top-ti, kan man se, at de i forhold til tidligere år havde flere ’dårlige’ placeringer, hvilket udover de dygtige sejlere må tilskrives de svære forhold, som der hersker ud for Egå.

I DM-konkurrencen vandt Otto Strandvig, KDY, endnu engang guld foran Martin Mikkelsen, Middelfart Sejlklub og Frank Hansen, Dragør Sejlklub. Stort tillykke til alle præmietagere, og dem de var foran.

Når sådan et stævne er overstået, må man jo også spørge sig selv, hvad vi som danske Finnjollesejlere lærte. Vi lærte, at vi skal have meget mere styr på vores starter, at vi skal blive bedre til læns, og at i et sådant felt koster de mindste fejl placeringer.

Kigger vi på de topplacerede til stævnet, sejler de alle Fantastica’er, men det er min vurdering, at de også med andet udstyr ville have fået gode placeringer, da det var deres starter og dispositioner på kryds, som afgjorde deres placeringer damt kvaliteten af den rig, som de har, udover timer og atter timer i jollen.

Vi ses til næste år.

DEN 246,
Jens Kristian Andersen

Se alle resultater fra stævnet her.

Kilde: Dansk Finnjolleklub

content-loader
content-loader
content-loader