Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Først i mål. Martin Mikkelsen i DEN 7 sluttede på en samlet femteplads. Foto: Jan Kruse

Es war brutal - alligevel imponerede de danske Finn-sejlere i Tyskland

Tre rød-hvide-sejlere havde sneget sig med, da tyskerne i weekenden skulle findes deres mester. Flere prikker og en samlet fjerde- og femteplads blev det flotte resultat for sejlerne. Manden på fjerdepladsen, Jens Kristian Andersen, fortæller fra stævnet.

Af Jens Kristian Andersen |

Müritz er Tysklands næststørste sø (samme størrelse som nordlige Øresund), der ligger halvvejs mellem Rostock og Berlin. Banen var lagt så langt fra land, at der enten var en times kryds til banen eller hjem.

Tre sejladser hver dag af hver en times varighed og kort pause mellem betød seks timer på vandet under forhold, som mellem sejladserne var på den kølige side til den medbragte sommervåddragt.

Onsdag aften kom der en front gennem Tyskland, som afløste to-tre ugers højtryksvejr med lette vinde. Der blev sejlet torsdag til lørdag i god mellemluft under en godt skydække tilsat regnbyger med skiftende og forvirrende vindforhold med (skæv) krapsø, som minder om Køge Bugt i østenvind.

Tyskerne manglede erfaring

Ved skippermødet klokken 9.00 ’sharp’ oplystes det, at der skulle regnes med en times sejlads til banen, at banen var kryds-læns-kryds-læns-kryds med target tid på 60 minutter, at der var planlagt med tre sejladser per dag (ni totalt), og at starten gik klokken 11.00.

I praksis betød det, at søndag var udset som reservedag, og at regatta-middagen lørdag aften, hvis alt gik efter planen, også ville være præmieoverrækkelse.

Startlinjen for første sejlads var lagt med klar fordel ved læ mærke, og vinden var jævnt over seks meter under sejladsen. Danskerne var alle godt med i starten med jeg selv, Jens Kristian i front stort set hele banen rundt, indtil Thomas Schmid og Andre Budzien fandt lidt mere vind, måske medstrøm i nærheden af sejlrenden og ti graders vinddrejning lige før målgang.

Det stod her klart, at bortset fra de forreste tyskere, så havde få af dem erfaring med at pumpe på læns under de forhold.

Hvordan?

Fjerde sejlads markerede fredagens start. En sejlads, som stort set var som første sejlads med den ændring, at nogle andre af førerfeltets tyskere var med fremme i front, og at man på sidste kryds kunne sejle på vindspringene og forbedre sin placering.

Det benyttede Jens Kristian sig af, mens Martin fik sejlet sig yderligere ned. Man skal jo også en gang imellem lave nogle nye bekendtskaber...

Inden starten på femte sejlads var vinden løjet, og hele feltet samlet omkring læ mærke. Joe Schubert kom her godt afsted og holdt placeringen hjem.

Martin og Jens Kristian måtte lave en ceremoniel bomning og tur bag feltet for at få fri vind. Martin fandt en hurtig sti fremad og vandt sejladsen. Hvordan står stadig hen i det uvisse. Men flot var det.

Straf til suveræn tysker

Lørdag morgen var det slut med at møde op i korte bukser, da vinden var drejet i nord, og temperaturen tilsvarende faldet et par grader. Pålandsvind og kryds i en times tid til banen. Syvende sejlads startede som programsat klokken 11.00.

Inden sejlerne helt var frosset til, blev ottende sejlads sat i gang. Nu var det tydeligt, hvem der var trætte, hvem der kunne få jollen op over de krappe søer på kryds, få den til at sejle hurtigt på læns, og hvem som ikke kunne. Selv i den spidse ende af feltet blev folk set siddende inde, ligesom pumpene var noget halvhjertede mange steder.

Jeg, Jens Kristian havde efter en god start fået fri vind og så sig aldrig tilbage. Vandt sejladsen med stor afstand til efterfølgerne. Thomas Schmid havde på første lænser fejlset placeringen af bundmærket, og sejlede i lang tid 15 grader forkert. Den slags straffes i sådan et kompetent felt.

Krampe i benet

Alle var nu trætte, men tre sejladser om dagen, er tre sejladser. Og udsigten for søndag så ikke for godt ud, så der var kø ved læ mærke. Enkelte blev sendt tidligt i land grundet overtrådt under sort flag, mens resten kom afsted i rimelig god ro og orden.

Efter et par vendinger havde de fleste fri vind og ’the usual suspects’ samlet sig i front med afstand til efterfølgerne. Joe var sendt tidligt ind, og Martin hang på sidste kryds skiftevis i et ben for at kunne få krampen ud af det andet, inden der blev skiftet.

Da vi alle var godt trætte, deltog de fleste i middagen og kørte først hjem den efterfølgende morgen på stort set trafiktomme veje.

Ich komme gern zurück,

Jens Kristian Andersen

Resultaterne kan findes her.

content-loader
content-loader
content-loader