Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Melges 24eren surfer allerede ved 7 m/sek. Ved DM var der 10 både med. Mark Wain og co. var bedst. Peter Havn fra Quantum Sails tog andenplads, mens den fynske smed Kim Haugaard tog bronze.
Kapsejlads

Melges 24-klassen i Danmark i krise: J/70'eren presser os, fortæller dansk mester Mark Wain

Sejlmageren Mark Wain, der vandt DM fornylig i Sundby på Amager, elsker at surfe på den tjekkede Melges 24, men han indrømmer, at bådtypen er i krise, da flere besætninger er flyttet over til den mere udbredte J/70'er. Alligevel giver Mark Wain ikke op.

Af Troels Lykke |

- Melges 24'eren er den eneste bådtype, hvor du smiler, selvom du har fået røvfuld i en sejlads, fordi den er så sjov at sejle og surfe i, har Fredericia-sejler Jesper Bendix tidligere fortalt.

For fem år siden var der da også mere end 20 aktive, danske hold i den udbredte bådtype, der er bygget næsten 900 af i verden, og hvor de professionelle sejlere ligeledes boltrer sig.

Det er samtidig en båd, der er let at traile, og som ikke kræver en stor, dyr Mercedes til at trække sig. 

Kun 10 til DM i Sundby

I dag er der kun 12 aktive Melges 24-besætninger i Danmark. Til DM mødte blot 10 op, så det blev udelukkende til et Dansk Sejlunion-DM og ikke et DIF-DM, der kræver flere både.

Den 35-årige, hurtigt snakkende københavner, Mark Wain fra Sundby Sejlforening, vandt sikkert på hjemmebane, hvor Melges 24-klassens danske epicenter findes. Hans hjerte banker for den let planende bådtype, der må sejles af en besætning, der vejer op til 375 kilo.

- Jamen jeg indrømmer, at vi er i krise i Danmark i Melges 24-klassen. Efter at J/70'eren har gjort sit indtog med ligaen, og mange klubber nu sejler J/70, er det dem, der har fået de store felter. Gode besætninger som Jesper Toft og Bo Bøje er skiftet til J/70'eren, selvom de synes, at Melges 24'eren er langt federe at sejle. Men nu går de efter stederne, hvor de store felter er, forklarer Mark Wain til Minbaad.dk om båden, der i god kapsejlads-stand, men brugt, sælges for omkring 100.000 kroner med trailer.

Vinder DM med ældre Quantum-sejl

Dertil kommer sandsynligvis en ny spiler, storsejl og fok, som fra ny koster 75.000 kr., men hvor man ofte kan købe næsten nye sejl for langt under det halve.

- Flere af vores Quantum-sejl, som vi vandt DM med, var fra 2018, forklarer Mark Wain, der vandt mesterskabet ret suverænt efter god fart og sikker boathandling i de 15 sejladser på tre dage på Øresund. En sejlads på op-ned-banen tog 35-40 minutter.

- Vi gik efter at vende på ethvert vindspring, der kunne betale sig at slå på. Vi taber ikke meget på vendinger eller bomninger, siger Wain, der havde gasterne Bo Wiedeberg, Kristian Schaldemose, Lærke Marie Sørensen og Astrid Louise Harsaae med på båden.

Melges 24-VM i Danmark i 2023

Selv gaster Mark Wain for den fynske prof-sejler Morten Henriksen, som han har vundet DM med i Folkebåd de seneste to år.

- Morten har lært mig en bunke. Jeg rydder kalenderen hver gang, han spørger, om jeg vil med ham ud at sejle. Han er skarp på taktik og er virkelig god til at kommunikere og skabe ro om bord, siger Wain.

Mark Wain tror stadig på Melges 24-klassen i Danmark. I 2023 er der nemlig VM i Melges 24 i Danmark.

- Jeg håber, det kan få nogen til at få øjenen op for, at Melges 24'eren er en af verdens fedeste kølbåde. Du kan rigge den til på 35 minutter, efter den står på traileren, og den surfer allerede fra 6-7 m/sek., påpeger han.

DM i Melges 24 i Sundby - 10 både:

Guld: DEN-840 Marc Wain Pedersen & team Quantum sails

Sølv: DEN-761 Peter Havn & team Quantum sails

Bronze: DEN-409 Kim Haugaard & team

content-loader
content-loader
content-loader