Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
I 1700-tallet var flåden i sit zenit. Horisonten var åben, og ambitionerne store. Idéen om en handelsstation i Marokko fristede kongen, og i 1751-1753 satte en håndfuld danske fregatter kurs mod syd.
Kort Nyt
Kort Nyt
Kort Nyt
ESBERN SNARE sprænger moderskib i luften

Ny bog om den danske flåde i 1700-tallet

I april udkommer marinehistoriker Jakob Seerups bog Flåden, der tager livtag med fortællingen om den danske flåde i 1700-tallet, om genvordighederne med nordafrikanske pirater, skørbug og engelske horehuse. Flåden er 43. bog i forlagets serie 100 Danmarkshistorier.

Af Troels Lykke |

Og så til søs! Man kan ”sejle sin egen sø”, ”få en opsang” eller opleve, ”at bølgerne går højt”, eller at noget "løber af stablen”.

Det danske sprog er tætpakket med maritime udtryk, der alle vidner om den enorme betydning, søfarten har haft for Danmarks historie.

Danmark som søfartsnation

I 1700-tallet var flåden i sit zenit. Horisonten var åben, og ambitionerne store. Idéen om en handelsstation i Marokko fristede kongen, og i 1751-1753 satte en håndfuld danske fregatter kurs mod syd.

I Middelhavet stødte flåden dog ind i tidens frygtede nordafrikanske pirater, og resultatet var både blodigt og dyrekøbt – og vi har alle detaljerne på skrift, for denne bogs hovedperson, en ung dansk søofficer, beskrev minutiøst hele rejsen i sine dagbøger. 

- Den danske identitet som søfartsnation står stadig stærkt. Se blot på, hvordan vi bestandigt bruger maritime ord og vendinger i vores sprog. Men den understreges også af, at danske skibe stadig spiller en betydelig rolle for verdenshandelen og dansk økonomi, forklarer forfatter Jakob Seerup og uddyber:

- Historien om konfrontationen og kulturmødet med den islamiske verden i 1700-tallet, som flåden var krumtappen i, spejler også vores egen tids møde mellem Vesten og den islamiske verden, som i en menneskealder har været et vigtigt tema i dansk politik.

Om forfatteren
Jakob Seerup (født 1975) er historiker og ph.d. på en afhandling om den danske flåde i 1700-tallet. Han er en af landets mest vidende maritime historikere og til daglig museumsinspektør på Bornholms Museum. 

Om serien
Flåden er 43. bog i forlagets serie 100 Danmarkshistorier. Bøgerne udkommer hver måned i otte år og er centrale i projektet, der bl.a. omfatter appen Dyst!, materiale på danmarkshistorien.dk og kronikker i Politiken. 

Se mere på www.100danmarkshistorier.dk

FLÅDEN
Jakob Seerup 
100 sider
Pris: 100 kr.
Udkommer: 8. april 2021 som trykt bog, e-bog og lydbog
Bogen sælges også i abonnement på unipress.dk/abonnement

content-loader
content-loader
content-loader