Ud til samme grundstøder tre gange - ville ikke slæbes fri indtil politiet kom
En lystsejler ville egentlig ikke trækkes af grunden i dag. Det var Syd- og Sønderjyllands Politi ikke enige med ham i, så Marinehjemmeværnet fra Sønderborg var ude ved ham tre gange.
Fartøjsfører Sven Due fra Flotille 136 Sønderborg har i dag to gange samlet en besætning om bord på det lokale marinehjemmeværnsfartøj, MHV 814 Budstikken, og tre gange har hans folk været ude af havnen, skriver Ninna Falck fra Mairnehjemmeværnet.
Lystsejler i nød i Als Sund
Det startede omkring klokken 12.00, hvor flotillen blev alarmeret af Forsvarets Joint Rescue and Coordination Centre. De skulle ud på en søredning – en såkaldt SAR/Search And Rescue. En lystsejler var i nød i Alssund ud for landsbyen Kær Hestehave på Als.
En besætning på otte frivillige om bord på Budstikken forlod hurtigt Sønderborg Havn. I mellemtiden var opgaven blevet nedskaleret til en såkaldt FAS/Fritidssejlerassistance. Det byder, at man ikke længere frygtede, at menneskeliv var på spil.
Klokken to var Budstikkens gummibåd fremme ved lystsejleren, som stod langt inde mod land på omkring 70 cm vand.
- Vi havde to af gummibådens gaster i vandet derude. De prøvede at vippe ham fri ved at trække i masten, og vandet gik dem til hoften, så det var ret lavt vand, forklarer Sven Due til Marinehjemmeværnets hjemmeside.
Ville ikke slæbes fri af grunden
Anstrengelserne med at vippe båden fik ikke rokket den fri. Løsningen var nu, at man måtte trække sejlbåden fri med en trosse fra Budstikken, som lå ude sejlrenden.
- Men det ville han altså ikke, fortæller Sven Due, som derfor satte kursen retur til Sønderborg.
Sagen blev nu i stedet overgivet til politiet. Men Syd- og Sønderjyllands Politi var ikke trygge ved, at manden lå alene derude på grunden, så de bad om at blive sejlet ud til lystsejleren.
Overbevist af politiet
To betjente blev derfor sejlet med Budstikkens gummibåd for at overbevise manden om, at han altså skulle trækkes af grunden. Det gik han nu med til.
Sven Due afgik med Budstikken klokken 16.00 efter er par udskiftninger i besætningen. De vidste jo, at båden stod urokkelig fast, så en slæbetrosse fra Budstikken blev sejlet med gummibåden ind og fastgjort til sejlbåden.
En meget hensynsfuld løsning med at trække båden fri ved hjælp af kapstanden/ankerspillet lykkedes desværre ikke, fordi Budstikkens anker ikke kunne få ordentligt fat i havbunden.
Svend Due måtte bruge Budstikkens motorer på laveste kraft, og sejlbåden kom heldigvis lige så fint fri af grunden.
- Det gik stille og roligt, og båden kom fint fri, også fordi den lå på sandbund, forklarer Sven Due.
I sikker havn i Sønderborg
Lystsejleren, som virkede til at være ved godt mod, lå sikkert i Sønderborg Havn klokken 20.00, så det var trods alt nok den bedste løsning.
- Ja, han ville under ingen omstændigheder selv være kommet fri, heller ikke hvis han ventede på højvande. Han lå simpelthen på for alt lavt vand, understreger Sven Due efter en yderst aktiv dag til søs.
Kilde. Marinehjemmeværnet