Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Poul Kirketerp ses her hvor han vandt DM i OK-jolle i 1975, hjemme i Aarhus. Foto: Hans Bølcho
Kort Nyt
Poul Kirketerp ses her. Foto: Hans Bølcho

Poul Kirketerp - det kæmpe sejlertalent med 3 x VM-guld i OK-jolle blev 70 år

Nekrolog. Den dansker, der har vundet flest VM-guld i OK-jollen, er århusianeren Poul Kirketerp med tre styks i 70’erne. - Dengang var Poul stjernen. Han var en trendsætter i OK-jollen, især på læns var han hurtig, siger sejlervenen Finn 'Beton' Jensen. Bisættelse på fredag.

Af Troels Lykke |

En af de allerstørste talenter i Dansk Sejlsport er gået bort. Den EDB-uddannede Poul Kirketerp fra Risskov i Aarhus. Han blev kun 70 år, indtil han i lørdags døde af kræft. Han efterlader sig tre døtre og flere børnebørn.

Poul Kirketerp, der oprindelig kommer fra Løgstør, efterlader også en del sejlervenner, der havde stor respekt for ham.

Han lærte fra sig

Alle, vi har talt med, lyder det enslydende, at Poul Kirketerp var et stort menneske ud over at være et gudsbenådet talent, da han sejlede for Aarhus Yachtklub, ikke mindst i 70'erne, hvor han sejlede tre VM-guld i OK-klassen.

Og i en tid, hvor der var var mange unge og talentfulde danske sejlere i klassen, der i dag har flest sejlere over 40 år.

Peter Brøgger fra Aarhus, der kender Poul Kirketerp fra OK-klassen og flere andre klasser, siger:

- Poul var et helt særligt talent i en jolle og tog sig tid til at lære fra sig. Det var den "danske model" i bedste stil, så vi var heldige, os der fik lejlighed til at træne og sejle med og mod Poul.

Finn 'Beton' Jensen: Han var en Jesper Bank, der lærte hurtigt

Finn 'Beton' Jensen, der har sejlet OK-jolle mod ham i Aarhus og sejlet Starbåd og Folkebåd med Poul Kirketerp, siger om sin sejlerven.

- Han fik VM-guld tre gange i OK-klassen og er den mest vindende dansker i klassen. Det var dengang, at unge sejlede i klassen. Han kæmpede også med Jørgen Lindhardtsen om, hvem der havde flest danske mesterskaber i klassen. Men han vandt også DM i X-79'er, Folkebåd og Finnjollen.

Om hans talent, siger vennen:

- Poul var et talent. Han kunne tingene med det samme, han kunne sætte sig til rorpinden og sejle stærkt som en Jesper Bank. Poul var en trendsætter i klassen, især på læns, hvor han kunne sejle jollen helt til kanten. Han vidste, at jollen sejlede bedst 1/10 sekund, før den væltede, og Poul væltede meget sjældent.

- Han var også en super dygtig taktiker og kunne tænke de skæve vinkler på banen, når det var nødvendigt. Han kunne tage chancerne, når det skulle gøres. Han var lidt af en boheme med langt hår og lagde aldrig protest mod andre. Og han havde det virkelig dårligt, når nogle lagde protest mod ham. Humøret var også godt, også selvom han blev nummer 47 i en sejlads. Han var en god sportsmand og kunne opmuntre én.

Finn Beton Jensen fortæller, at det ikke blev til OL i 80'erne, da han var både for let i Starbåd og Finnjollen og ikke havde midlerne til at køre en dyr OL-kampagne.

Niels Mathisen: Et af landets største talenter

Sejlervennen Niels Mathisen, der havde Poul Kirketerp med i 1979 i en Mathis 43, der satte rekord om Fyn, uddyber:

- Poul var et af landets største talenter i dansk sejlsports historie, men han udnyttede ikke sit talent. Lige meget, hvad han rørte ved i sejlsport, gik det godt, han var en boheme-sejler. Han var også et sødt, positivt og følsomt menneske.

Jørgen Lindhardtsen: Han var en god trimmer

Jørgen Lindhardtsen, OK-verdensmester, der også havde fire andenpladser ved VM i OK-klassen forklarer om Poul Kirketerp.

- Poul var en god allround-sejler. Han var ikke stor, så når det blæste, kunne jeg sejle fra ham. Han var god til at trimme jollen. Han var en af de allerførste, der sejlede med Green-sejl i OK-jollen. Jeg husker, Poul vandt sit første OK-VM i 1975 i Nykøbing Mors.

Læs også om sejleren på OK-jollesiden, der har et portræt af en dengang 23-årig Poul Kirketerp fra Sejl & Motor.

På fredag 11. februar 2022 klokken 13 bisættes Poul Kirketerp i Risskov Kirke.

content-loader
content-loader
content-loader