Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
I Køge Bugt stoppede kite-ridernes held, da de ramte at stort vindhul. Det lykkedes kun for en, Johan Beckett, af de syv at slippe igennem og fange den nye vind. Han kunne uden at miste fart forsætte sydpå mod Stevns, mens de andre røg i vandet. Fotos: Per Heegaard
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads

Kite-foilerne fik rekord om Sjælland i Sølvspileren trods vindhul i Køge Bugt

Rekorden kom først i hus efter stort drama i Køge Bugt, hvor vindstille tvang surferne i det 10 grader kolde vand i halvanden time. Tidligere har Paul Elvstrøm hele fire gange forsøgt at få sit navn på, men uden succes i Sølvspilersejladsen. Se liste over rekordholdere.

Af Troels Lykke |

Ny fantomtid rundt om Sjælland for sejl. Der blev i går, den 7. maj 2022, skrevet et nyt fantastisk kapitel i den danske sejlsportshistorie.

Det skete, da syv foil-kite-surfere slog rekorden rundt om Sjælland for sejl. Rekorden for den 400 kilometer lange tur blev markant forbedret til tiden 13:28:34.

Rekorden kom dog først i hus efter stort drama i Køge Bugt, hvor vindstille tvang surferne i vandet i halvanden time i. Det skete i det blot ti grader kolde vand, fortæller Bådmagasinet i en pressemeddelelse. 

Elvstrøm prøvede fire gange uden held

Rekordforsøget blev skudt i gang i det tidlige daggry lørdag den 7. maj kl. 05:08:30. Her gik Team Ozone Danmark, bestående af syv foil-kite-surfere og to følgebåde, under Storstrømsbroen med Sjælland om styrbord.

Forude ventede en 400 kilometer lang tur rundt om Sjælland. Målet var at tage rekorden og erobre det legendariske vandretrofæ SølvSpileren, som blandt andre Paul Elvstrøm hele fire gange forsøgte at få sit navn på. Uden succes.

Tiden, der skulle slås, var sat i 2011 af Team Carbon 3 i en 40 fod stor kulfibertrimaran. Siden da har sejsporten gennemlevet en revolution, hvor hydrofoiler er blevet rekordjægernes foretrukne våben. 

The time to beat

Den stående rekord havde en gennemsnithastighed på 14,6 knob. Så da holdet efter en lidt langsom start alligevel kunne holde 17 knob i gennemsnit fra Storstrømsbroen til Storebæltsbroen, blev det bekræftet, at fartpotentialet var på plads. 

Men der var flere andre ubekendte. Kunne ben og ryg holde til at stå statisk time efter time på de smalle boards?

Kunne grejet, der er lavet til banerace af 20 minutters varighed, holde til et 12-14 timers slid? Havde man den fornødne mængde mad og drikke? Og ville vinden holde?

På de følgende ben mod Røsnæs og Sjællands Odde var gennemsnitshastigheden øget til 23 knob (42 km/t). 

Én mand slap igennem

Alt spillede perfekt, da Kronborg blev rundet. Øresund tilbagelagt med 25 knob (46 km/t) i gennemsnit og tophastigheder på 28 knob (51 km/t). Men i Køge Bugt stoppede kite-ridernes held, da de ramte at stort vindhul.

Det lykkedes kun for én af de syv at slippe igennem og fange den nye vind. V

ed hjælp af gode sejlkundskaber, fysisk overskud og fornødent held kunne Johan Beckett stort set uden at miste fart forsætte sydpå mod Stevns. Samtidig faldt de seks øvriges kites i vandet, og alle lå helt stille i det kolde vand.  

75 minutter i 10 grader koldt vand

Reglerne i forbindelse med SølvSpileren siger, at 60 % af holdet skal i mål, før man kan notere en officiel tid.

Med andre ord skulle mindst fire af de syv i mål. På land tolkede man meldingerne fra vandet således, at rekordforsøget var opgivet, da seks ud af syv lå helt stille i vandet med våddragter.

Tre af deltagerne valgte da også at opgive og blev samlet op af følgebådene, men de resterende tre, Anders Beckett, Emil Beckett og Asger Beckett, blev liggende i vandet og håbede på vind.

Der gik hele 75 minutter i det 10 grader kolde vand, før vinden slog igennem. Den var kraftig nok til, at de kunne få dragerne i luften og genoptage rekordforsøget. 

Jagten gik ind

Surferne var her så langt foran, at de trods den ufrivillige pause stadig kunne nå i mål i rekordtid. Jagten gik ind. Klokken 17.10 gik Johan Beckett under Storstrømsbroen og fik noteret tiden 12 timer 3 minutter og 3 sekunder.

Det er den hurtigste tid nogensinde rundt om Sjælland for sejl. Klokken 18.36 gik Anders Beckett som fjerde mand under broen og fik noteret tiden 13 timer, 7 minutter og 21 sekunder. En markant forbedring af rekorden fra 2011 på omkring en time og et kvarter var en realitet.

Ikke overraskende var det en flok glade og trætte surfere, der gik i land, og som nu kan se frem til officielt at få overdraget SølvSpileren senere på året.

Holdet
Surf-teamet bestod af Johan Kure Beckett, Asger Kure Beckett, Anders Beckett, Emil Beckett Kolko, Thomas Beckett, Frederik Schrøder Jørgensen og Henrik Bærentsen. Anders Beckett og Thomas Beckett er fædre til de øvrige Becketts. 

Se flere billeder af fotograf Per Heegard og se replay af sejladsen i TracTrac.

Historiske SølvSpiler-rekordindehavere 

• Maj 1978. Erik Holmgaard Nielsen, Jyllinge, Molich X-meter, Sansara, 34:38:57 (gennemsnitsfart 6,1*) 

• Juni 1978. Sten Beckett, Fåborg, Molich X-meter, Vores Båd, 31:24:32 (6,8) (Sten er far til Anders og Thomas)

• 1978. Eric Quorning, Skærbæk, One Off-trimaran, Quick Step, 27:51:34 (7,5) 

• 1979. Gert Frederiksen, Vejle, One Off-trimaran, Dragster, 24:53:56 (8,5) 

• Juni 1980. Gert Frederiksen, Vejle, One Off-trimaran, Dragster, 23:39:54 (8,8) 

• 1981. Gert Frederiksen, Vejle, One Off-trimaran, Dragster 19:39:41 (10,6) 

• 1983. Jens Quorning, Skærbæk, One Off-trimaran, Quickstep, 19:27:04 (10,8) 

• 2008. Erik Filsø, Skærbæk, VX40-katamaran, Angel, 17:19:10 (12,6) 

• 2011. Team Carbon 3, One Off-trimaran, Carbon3, 14:50:44 (14,5) 

content-loader
content-loader
content-loader