Gå til hoved-indhold
Tur
Det er nu et år siden, at Marlon på 8 år, Benjamin på 4 år og deres forældre Jakob og Pia Rylander Holdt-Simonsen flyttede ind i båden, familien er blevet mange erfaringer rigere. Privatfoto
Tur
Familien sejler i en Bavaria 46 Cruiser med rigelig plads.

Langturssejlerne Jakob og Pia: Vores liv kommer til at være delt op i før og efter

Jakob og Pia Rylander Holdt-Simonsen fra Greve Marina vil sejle jorden rundt i fem år sammen med deres to drenge i en Bavaria 46.

Af Mette Brudvig |

De to drenge skal lige vænne sig til, at deres villahave i Fløng er byttet ud med havvand i Greve Marina. Som en del af forberedelserne til en jordomsejling har familien nemlig solgt huset for at prøve at bo i båden, før de sætter sejl med kurs mod sydlige himmelstrøg.

Det er nu et år siden, at Marlon på 8 år, Benjamin på 4 år og deres forældre Jakob og Pia Rylander Holdt-Simonsen flytter ind i båden. Familien er blevet mange erfaringer rigere.

- Det har været en vigtig læring for os at prøve at bo i båden i så lang tid, og det har faktisk været overraskende nemt. Vi har for eksempel skulle lære, hvordan vi gør, når der skal laves tre måltider om dagen, og opvasken skal tages med det samme, så tingene er klar til næste måltid.

- Og vi har lært, at vi skal leve med en helt anden struktur, hvor vi laver lister over alle vores ting, så vi ved, hvor de er, og kan opbevare dem så kompakt som muligt, fortæller Jakob Rylander Holdt-Simonsen og tilføjer:

- Vi har også fundet ud af, hvad det er for nogle ting, der går i stykker, når det bliver brugt jævnligt. Vi fik da også prøvet udfordringerne ved frost i vinter, da toilettet ikke virkede, og fyret gik ud, så der var fem grader i båden.

Go' Aften Danmark satte kursen

At flytte ud på båden i Greve Havn er kun en af mange forberedelser, der i årevis har ledt op til den omfattende jordomsejling.

Drømmen slog den første gnist for otte år siden i en lejlighed i Vanløse. Jakob og Pia var nybagte forældre til deres ældste søn Marlon. De sad i sofaen og så Go’ Aften Danmark. En familie på fem fra Rødovre var netop vendt hjem efter tre år på jordomsejling, og de havde gjort det uden på forhånd at være habile sejlere.

- Det var som om, der blev tændt en ild, da vi sad og så det. Både Pia og jeg blev grebet af idéen om at tage på eventyr på havet, hvor vi som familie kunne opleve verden og snorkle og dykke de meste fantastiske steder og bare koble af fra omverdenen, fortæller Jakob Rylander Holdt-Simonsen.

Ingen sejlererfaring

Hverken Jakob eller Pia havde sejlererfaring, så det var der, de måtte starte. De meldte sig ind i en sejlforening, tog duelighedsbevis og fik anpart i en båd, som de delte med fem andre børnefamilier.

De blev bidt af det – som forventet – og for to år siden købte de deres egen båd. De valgte en fire meter bred og fjorten meter lang Bavaria 46 Cruiser fra 2008 ved navn Ohana, som betyder familie på polynesisk, og derfor for Pia og Jakob det perfekte navn til den båd, der skal være hovedgenstand, bolig og transportmiddel i familiens eventyr.

Ohana har fire dobbeltkahytter, som ikke kun skal beboes af familien undervejs, men også huse gaster. 

- Vi er en social familie, og vi vil gerne dele vores eventyr med andre. Der er også perioder, hvor det er nødvendigt, at vi er flere til at sejle ombord, og det bliver også godt for både os og børnene at se andre end hinanden, siger Jakob Rylander Holdt-Simonsen.

Svært for bedsteforældrene

En af forberedelserne til turen har været at installere en Sailserver. Det er en logbog, der føres automatisk og logger alle data fra bådens instrumenter, og som er forbundet til internettet. Så kan familien derhjemme følge med i ruten og vejrforholdene undervejs. Det har stor betydning, fortæller Jakob Rylander Holdt-Simonsen:

- For drengenes bedsteforældre er det vigtigt at kunne følge med og være så tæt på som muligt på trods af den fysiske afstand. Det giver ro i maven, at de kan se, at vi bevæger os. Så har de det meget bedre. Så det bliver helt genialt. Det kommer helt sikkert til at mindske mængden af bekymrede sms’er og opkald en del, at de følge os på deres computer derhjemme.

For Jakob og Pia har det enorm betydning at vide, at al deres sejlads bliver logget i detaljer. De vil gerne bare være tilstede i oplevelserne uden at skulle dokumentere, og de er ikke i tvivl om, at de kommer til at studere logbogen grundigt senere i livet og mindes deres eventyr. 

- Vores liv kommer til at være delt op i før og efter jordomsejlingen. Det er vi ikke i tvivl om. Det bliver definerende for resten af vores liv, og vi kommer til at tale om turen altid. Så vi vil gerne kunne mindes hele turen gennem logbogen.

- Ikke kun det pæne, som ofte er det, billederne viser. Så kan vi se, hvor meget det præcist blæste lige på dét tidspunkt på turen. Vi kan se, at nå ja, det blæste da helt vildt. Var det virkelig 20 sekundmeter? Det er guld værd senere, mener Jakob Rylander Holdt-Simonsen.

Verden skal ikke kun ses, men også opleves

Det er ikke småting, der skal studeres, når turen er slut. Alene i rejsens første del skal familien tilbagelægge over 2100 sømil – og nogle af dem over Atlanten fra Kap Verde til Barbados. Særligt de dage kommer familien derhjemme til at følge med i data fra Sailserveren for at se, hvornår sejlerne er nået sikkert frem, forudser Jakob Rylander Holdt-Simonsen.

- Vi kommer ikke fra en sejlerfamilie, så når vi snakker om, at vi skal krydse Atlanten, så tror de, at det er 20 meter høje bølger, og de tror nærmest, at det er fifty-fifty, om vi overlever. De ser de her store Mærsk-skibe for sig, der ligger og banker i bølgerne. Så det er virkelig godt, at de kan følge med hjemmefra og se, hvordan vejrforholdene reelt er, understreger han. 

Det har været svært for bedsteforældrene at acceptere, at der går adskillige år, før familien er hjemme igen. Den første del, der er planlagt, forventes at tage omkring to år. Men Jakob og Pia vil gerne opleve verden og ikke kun se den. De vil gerne opleve lokalbefolkning og nye kulturer, og nogle steder vil de gerne blive i op til tre måneder. 

- Oplevelserne på land er også vigtige for os, og vi vil gerne kunne skabe god kontakt til lokalbefolkningen, hvilket kræver, at vi er der mere end et par uger. Vi vil gerne have, at børnene kan få venner og legeaftaler og måske få lov til at komme med i skole. På den måde ser vi de kommende år som en uddannelse i livet for vores drenge, siger han.

De forventer, at turen vil tage op mod fem år, så Pia har sat sig grundigt ind i, hvordan drengene skal undervises, så de får den skolegang, de skal have.

De ved godt, at savnet derhjemme vil være stort og gengældt, og de planlægger at flyve hjem en enkelt gang undervejs. Og så håber de, at familie og venner vil flyve ud og besøge dem på forskellige destinationer.

Artiklen blev første gang bragt i juni 2021. Følg også sejlerne her.

content-loader
content-loader
content-loader