Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
- De personer, som vi hjælper i land, er som regel blevet fanget af fralandsvind, som gør det vanskeligt for dem at komme tilbage på stranden. Særligt de oppustelige SUP-boards reagerer næsten som et badedyr i vinden, og driver ud fra kysten – og det kan ske meget hurtigt, siger Anders Myrhøj, kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning

Overvurder ikke dine evner på Stand Up Paddle board - tag kursus og køb sikkert udstyr

Hvert år må personer på SUP reddes af livredderne, og ofte er det vinden, som overrasker og skaber farlige situationer – og den kommer der mere af i denne uge. Livredderne og Søsportens Sikkerhedsråd til, at man tager et introduktionskursus og investerer i sikkert SUP-udstyr.

 

Af Troels Lykke |

Hos livredderne er de vant til at møde mange mennesker med SUP og bodyboards på strandene om sommeren, og de hjælper hvert år personer i land, som er kommet i problemer ud for kysten. Ser livredderne personer på vej ud på SUP i fralandsvind, griber de ind og fortæller, at de bør blive på land.

- De personer, som vi hjælper i land, er som regel blevet fanget af fralandsvind, som gør det vanskeligt for dem at komme tilbage på stranden. Særligt de oppustelige SUP-boards reagerer næsten som et badedyr i vinden, og driver ud fra kysten – og det kan ske meget hurtigt. Hvis man ikke er meget rutineret og har gode kræfter, er det svært at padle imod vinden og strømmen. Derfor er det meget alvorligt at blive taget af vinden, siger Anders Myrhøj, kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning, og fortsætter:

- I fredags blev en kvinde på bodyboard fanget af et revlehul og fralandsvind ud for Vejers Strand, og hun måtte reddes i land af vores livreddere. Der er rigtig mange mennesker på SUP og andre former for boards på vandet i år, og jeg tror desværre ikke, at det bliver den eneste redning, vi ser i løbet af badesæsonen. Når man står på stranden, kan det være meget svært at vurdere, hvor meget vind, der er ude på vandet. Så spørg gerne en livredder til råds, hvis der er en på stranden, inden du padler ud – og bliv altid på land, når der er fralandsvind, hvis du er uøvet, siger Anders Myrhøj.

Tag et kursus, selvom du ikke synes, det er nødvendigt
Det er god motion og en herlig sommeraktivitet at padle på SUP, og hele familien kan være med.

Det har fået mange danskere til at investere i et SUP-board, og det får Søsportens Sikkerhedsråds organisationer til at opfordre til, at man som nybegynder tager et introduktionskursus, før man bevæger sig ud på egen hånd.

- Først og fremmest skal du lære at vurdere vindforholdene og vide, hvad du kan magte. Vinden er som regel kraftigere, når man kommer lidt ud fra kysten, og så kan det være svært at styre boardet, hvis man er nybegynder. SUP ser umiddelbart nemt ud, men det er ikke nok, at du kan holde balancen på boardet. Derfor bør du også lære den korrekte teknik for at padle effektivt og undgå at overbelaste kroppen med forkerte bevægelser, siger Henrik Tang Kristensen, klubkonsulent og SUP-instruktør i Dansk Sejlunion, og fortsætter:

- Tag kurset, selvom du ikke synes, det er nødvendigt. Når du har teknikken på plads, kan du begynde at øve dig i roligt vand tæt på kysten, og først når du har godt styr på det og kan manøvrere boardet, kan du begynde at padle længere væk fra kysten, hvor der er mere vind. På kurset lærer du også færdselsreglerne på vandet, så du undgår at komme i karambolage med andre på SUP, badegæster eller både i havneløb og andre steder, hvor der er mange på vandet.

Et introduktionskursus tager typisk et par timer og kan tages i en af de mange vandsportsklubber i hele landet.

Svømmevest, leash og mobil gør turen på vandet mere sikker
Dansk Kano- og Kajakforbund har oplevet en eksplosiv interesse for SUP blandt deres medlemmer i de seneste år. Derfor gør de en stor indsats for at oplyse om sikkerheden på SUP, og her er en svømmevest, en leash og en vandtæt mobil ikke til at komme udenom.

- Der er mange, som ikke er opmærksomme på, at det er lovpligtigt at have svømmevest med – og vi vil gerne opfordre til, at man tager vesten på. Hvis du falder i vandet og ikke kan komme tilbage på dit board, så holder vesten dig oppe, så du sparer kræfter og kan bruge dem på at komme sikkert tilbage på land. En leash er en sikkerhedsline fra boardet, som du sætter om din ankel, så du ikke risikerer, at boardet driver fra dig. Sidst men ikke mindst, så tag en vandtæt mobil med dig, så du kan ringe efter hjælp, hvis du ikke selv kan komme tilbage på land. Der skal så lidt til at gøre turen mere sikker, så prioriter noget godt sikkerhedsudstyr, siger Bjørn Thomsen, konsulent i Dansk Kano- og Kajakforbund.

Gå efter udstyr, der passer til dit ambitionsniveau
De fleste supermarkeder og byggemarkeder sælger SUP-udstyr, men det er en god idé at se sig godt for.

Pris og kvalitet hænger ofte sammen, og hvis du gerne vil padle ud fra kysten på længere ture, så er det værd at investere i god kvalitet, som forhandles i surfbutikker. Hvis du derimod blot vil padle i vandkanten og bruge udstyret til leg ved stranden, så kan det billigere udstyr sagtens bruges.

Find gode råd om alt fra, hvordan du kommer godt og sikkert i gang med SUP, til køb af udstyr på dansksejlunion.dk.

Kom godt i gang med SUP

  • Tag et introduktionskursus og lær de basale teknikker
  • Hav svømmefærdighederne i orden – og hvis du har børn med på vandet, så sørg også for, at de er habile svømmere
  • Klæd dig på efter vandets temperatur – god våddragt holder dig varm
  • Tag svømmevest i klare farver på og brug en leash (sikkerhedsline) om din ankel, så du ikke mister dit board
  • Vær opmærksom på fralandsvind og brug appen ”SejlSikkert”, der viser vindforholdene lige dér, hvor du er
  • SUP gerne flere sammen, så I kan passe på hinanden
  • Fortæl pårørende, at du tager ud
  • Hav en mobil i et vandtæt etui med i lommen til nødsituationer
  • Download ”SejlSikkert Alarm” appen og track din tur

Kilde: Søsportens Sikkerhedsråd

content-loader
content-loader
content-loader