Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Smugleriet har især været synligt i Det Sydfynske Øhav.

Ny bog 'Smuglerlandet Danmark' - danskerne har især smuglet brændevin, cigaretter og kaffe i både

Bogen med undertitlen - Mennesker, sprut og cigaretter - er skrevet af Nils Valdersdorf Jensen fra Svendborg Museum. Smugleriet har nærmest været en national sportsgren, som de færreste havde moralske tømmermand over. Det skete især i det sydfynske Øhav.

Af Troels Lykke |

Whisky, silke og cigaretter gemt under tøjet og i hemmelige rum eller store dunke sprit på slæb efter både.

I århundreder har danskerne smuglet for millioner og opfindsomheden var stor, når billige varer skulle fragtes uden om tolderne og ind i Danmark. Smugleriet har nærmest været en national sportsgren, som de færreste havde moralske tømmermand over,

18. november udkommer M/S Museet for Søfart nye årbog 'Smuglerlandet Danmark' - den første samlede fortælling om dansk smuglerhistorie.

Bogen med undertitlen - Mennesker, sprut og cigaretter - er skrevet af Nils Valdersdorf Jensen, der som historiker og afdelingsleder ved Svendborg Museum har stået bag prislønnet formidling og en ph.d.-afhandling om smugleriets historie.

I bogen undersøger han smugleriet i de danske farvande og grænseområder fra midten af 1700-tallet til i dag. Han beskriver også, hvem smuglerne var og hvordan de gjorde det.

Danskerne har især smuglet brændevin, cigaretter og kaffe - men også kommunistiske pamfletter, mennesker og våben.

Den danske toldlovgivning har forsøgt at komme smugleriet til livs med strenge straffe, men uden den store succes. Smugleriet har især været synligt i Det Sydfynske Øhav. Her havde sømænd og færgedamer vind i sejlene, tolderne lukkede øjnene, og de lokale holdt sammen mod staten.

Museets årbog "Smuglerlandet Danmark" udgives i samarbejde med Gads Forlag og Svendborg Museum. Bogen fås i museets butik og hos boghandleren. Vejl. pris: 349,95 kr.

content-loader
content-loader
content-loader