Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Sidste gang endte det danske hold i finalen med de tre bedste. Rockwool-holdet førte længe finalen, men tog en 3. plads. Foto: Simon Bruty for SailGP

Kæmpe F50ere har kurs mod Nordhavn - verdens bedste sejlere er klar

19. og 20. august danner København igen rammen for en stor, global sportsbegivenhed med lovende danskere på hjemmebane. Nu sejles den danske udgave af den prestigefyldte sejlsportsliga SailGP, hvor nogle af verdens hurtigste sejlbåde på dramatisk vis skal konkurrere.

Af Troels Lykke |

Da den fantastiske enkeltstart i juli løb af stablen i København, var det en våd og hæsblæsende omgang. Men når der den 19. og 20. august igen skal ræses i hovedstaden, bliver det endnu mere vådt, og det kommer til at gå endnu hurtigere.

Den københavnske asfalt skiftes ud med Øresund, og i stedet for de tohjulede skal der dystes i 24 meter høje F50-katamaraner, der flyvende over vandet kan sejle op mod 100 kilometer i timen.

ROCKWOOL Sail Grand Prix Copenhagen er det fjerde event i tredje sæson af SailGP. Det kommer til at foregå fredag og lørdag fra klokken 15:30 helt tæt på land ved Oceankaj i Nordhavn.

Her kan tilskuerne få lov at opleve sejlsportens største stjerner folde sig ud på spektakulær vis, når ni rivaliserende landshold mødes på startlinjen.

De regerende mestre fra Australien, ledet af den olympiske guldmedalje-vinder Tom Slingsby, får følgeskab af hold fra Danmark, Frankrig, Storbritannien, Canada, Schweiz, New Zealand, Spanien og USA. Der er fortsat billetter at få fat i via Ticketmaster. 

I partnerskab med ROCKWOOL og Københavns Kommune og med støtte fra Sport Event Denmark og Wonderful Copenhagen ser København frem til værtskabet for de actionfyldte kapsejladser i næste uge, der dagligt siger velkommen til 10.000 glade tilskuere fra hele verden.

”Hovedstaden har lige lagt asfalt til verdens største cykelløb, hvor byen har været fuld af mennesker og fantastisk stemning. Og nu lægger vi vand til verdens mest seværdige kapsejlads, hvor publikum kan følge katamaraner, der suser hen over vandet ud for København. Vi glæder os til at vise, hvad hovedstaden kan som event destination og til at eksponere København fra en maritim vinkel med udgangspunkt i vores havn og dens rene vand. Og ikke mindst glæder vi os til at byde publikum velkommen til København,” siger Mikkel Aarø-Hansen, administrerende direktør i Wonderful Copenhagen.

Den danske båd vil ride videre på bølgen

Ved det seneste grand prix, som fandt sted i den engelske havneby Plymouth for to uger siden, lykkedes det for den danske ROCKWOOL-båd anført af skipper Nicolai Sehested at sejle sig på podiet for første gang med en tredjeplads.

Sammen med sit hold, som blandt andre tæller de olympiske topatleter Anne-Marie Rindom, Katja Salskov Iversen, CP Lübeck og Martin Kirketerp, håber skipperen at kunne bygge videre på det flotte resultat. 

“Det bekræfter bare, at vi er et godt hold, og at vi kan slå alle, når vi sejler godt. Det er godt for alle de andre at vide. Vi skal have en forventning om at komme på podiet hver gang vi er ude på vandet, og sådan bliver det også på hjemmebane i København,”siger Nicolai Sehested.

Selvom det naturligvis er stort at repræsentere sit land på hjemmebane, forsøger den 31-årige koldingenser at fokusere mindst muligt på den del. 

“På hjemmebane er det meget nemt at blive distraheret og lade sig rive lidt for meget med, og så kan det ende med, at ens sejlads ikke bliver så god. Det har vi set flere gange fra andre hold på hjemmebane,” siger han og fortsætter:  “Vi skal afvikle et flot event, men uden et godt resultat på vandet bliver det ikke lige så sjovt for vores hjemmebanefans, så det er der, vi holder vores fokus.”

Udstilling med 42 storslåede fotografier

ROCKWOOLs engagement i den omrejsende turnering har gjort det muligt at lave en fotoudstilling med 42 storslåede fotografier.

Nogle af verdens bedste sportsfotografer har fanget de øjeblikke, der viser det danske ROCKWOOL SailGP holds rejse fra deres første Sail Grand Prix i Sydney i 2020 til i dag, hvor teamet møder det danske publikum i den Københavns Nordhavn. Udstillingen er gratis og kan ses på Islands Brygge Havneplads frem til d. 22. august.

Billetter til ROCKWOOL Denmark Sail Grand Prix | Copenhagen kan købes hos Ticketmaster. Løbene foregår både fredag og lørdag klokken 15:30-17:00, mens Race Village allerede åbner klokken 13:00.

INSPIRE Learning klar til at tage imod over 1000 folkeskoleelever
I dagene op til det store grand prix har SailGP også stort fokus på at udvikle ungdomstalentet inden for naturfaglig viden og sejlads.

Derfor har SailGP gennem deres inkluderende, ungdoms og udviklingsprogram INSPIRE Learning program inviteret over 1000 københavnske folkeskoleelever til at deltage i et spændende uddannelsesforløb med oplevelsesrige workshops på Nordhavn og jollesejlads på Peblingesøen d. 15.-19. august. Eleverne vil arbejde med bæredygtighed og 'The power of Nature.'

Om ROCKWOOL Denmark Sail Grand Prix | Copenhagen

Holdene i de kæmpestore katamaraner, der kan nå en fart på op til 100 km/t, konkurrerer om en plads i sæson 3’s Grand Final, hvor vinderholdet modtager, sejlsportsverdenens største præmiesum på $1.000.000. For andet år i træk vil holdene også konkurrere om en plads på SailGPs banebrydende bæredygtighedspodie; Impact League, med en præmiesum på $150.000 til vinderholdets bæredygtighedspartner.

Det danske hold møder blandt andre sportens mest succesrige olympiske sejler nogensinde i form af Storbritanniens Sir Ben Ainslie, der er indehaver af ikke færre end fem olympiske medaljer.

SailGP vil i forbindelse med Grand Prix'et i København også arbejde med de tre søjler i Inspire-programmet: Learning, Career og Racing. På den måde bliver SailGP også en del af Københavns skole- og studiemiljø, ligesom man engagerer sig i den store danske talentmasse i sejlsporten.

I tæt samarbejde med Københavns kommune og med et fælles mål om mangfoldighed og bæredygtighed, vil SailGP aktivere de tre områder i sit Inspire-program under eventen i København. SailGP Inspire ønsker at engagere unge i praktisk læring, karriere- og sejladsmuligheder i løbet af sæsonen for at sikre, at mulighederne i sporten kan gavne alle.

SailGP Sæson 3 events // 2022-2023
2022

14.-15. maj: Bermuda Sail Grand Prix præsenteret af Hamilton Princess 

18.-19. juni: T-Mobile United States Sail Grand Prix | Chicago at Navy Pier 

30.-31. juli: Great Britain Sail Grand Prix | Plymouth 

19.-20. august: ROCKWOOL Denmark Sail Grand Prix | Copenhagen

10.-11. september: France Sail Grand Prix | Saint-Tropez

24.-25. september: Spain Sail Grand Prix | Andalucía - Cádiz

12.-13. november: Dubai Sail Grand Prix presented by P&O Marinas 

2023

14.-15. januar: Singapore Sail Grand Prix

18.-19. februar: Australia Sail Grand Prix | Sydney

18.-19. marts: New Zealand Sail Grand Prix | Christchurch

6.-7. maj: United States Sail Grand Prix | San Francisco (Season 3 Grand Final

content-loader
content-loader
content-loader