Gå til hoved-indhold
Få gode råd inden klargøring i artiklen herunder. Foto: Troels LykkeUdstyr
Få gode råd inden klargøring i artiklen herunder. Foto: Troels Lykke

Prof-guide fra en bådebygger: Sådan klargør du fribord, ruftag og bund

Nu går klargøringen af både for alvor i gang. Søren Buhl, Horsens Yachtværft, guider dig igennem, så du beskytter bådens gelcoat mod snavs og skadelige UV-stråler - men start med at vaske båden grundigt.

Af Sara Sulkjær og Troels Lykke |

I takt med temperaturernes vandring opad termometeret, nærmer vi os nu også den kommende sejlsæson med kraftige skridt.

Det er derfor oplagt at kaste sig over forårsklargøring af båden i det dejlige vejr. 

Vi har igen talt med bådebygger Søren Buhl fra Horsens Yachtværft, som her giver gode råd inden klargøring af fribord, ruftag og bund. 

Søren Buhls guide til fribord og ruftag: 

1. Rengøring

Her er det enormt vigtigt at gøre grundigt rent først. Brug eksempelvis Gelcoat Precleaner fra Hempel, fås også som spray.

Man kan også købe oxalsyre. Det er godt, hvis man har okker eller udstødning, der har sat sig fast og en kraftig shampoo. Overfladen skal være helt fri for fedt og grus for at få gammelt voks væk.

2. Polering

Poler herefter. Brug blot de produkter, du selv kan lide at arbejde med og synes virker godt. Jo varmere, jo lettere er det at arbejde med.

Vi bruger selv en rigtig polermasse fra Farécla, den går i dybden. Der er meget slibemiddel i. Først masseres Farécla ind med en fugtig svamp, hvorefter vi anvender en polermaskine med skumskive.

Der kører vi med høje omdrejninger, og tilfører vand med forstøver på fribordet, så fugemassen ikke brænder sig fast.

Start på laveste hastighed, og forøg gradvist hastigheden. Hvis du kører med for høj hastighed eller har puttet for meget polermiddel på, opdager du det hurtigt. 

Til næsten alle både vil jeg anbefale en stor, tung og driftsikker maskine, der kan variere i tempo. Den holder samtidig i mange år. Det er ikke der, man skal spare penge. For 1.500 kroner kan du få én, der holder i ti år.

3. Overfladebehandling

Til slut overfladebehandler du med en wax, vi bruger Ultra Glozz. Man kan også bruge Hempel og Internationals voks. Dette gøres én eller to gange. 

Søren Buhls guide til bunden: 

Skal bunden klargøres, er det, ifølge Søren Buhl, en god idé at tjekke vejrudsigten først:

- Det er helt vildt vigtigt, at der er varmt nok. Du skal ikke gøre det om morgenen, hvor der ofte er kondens, så vil malingen skrælle af. Det skal være varmt og over ti grader, understreger han.

Jo bedre varme, jo bedre. Ved temperaturer over fem grader er det muligt at male, men det er bedst over ti grader.

Læs Søren Buhls guide til klargøring af bunden her:

1. Vask grundigt 

Det er vigtigt, at bunden er helt ren. Vask derfor grundigt med vand og børst med stivbørste, så overfladen er fri for skidt, gammel rur og alger.

Det er vigtigt inden du går i gang med selve poleringen. Ellers risikerer du, at polermaskinen blot fordeler snavset på overfladen.

Også her er det godt at rense med Hempel Pre-clean eller en anden grundrens for at affedte området. Det skaber væsentlig bedre vedhæftning.

2. Påfør bundmaling

Når bunden er helt tør, smører du blot den nye bundmaling på, og så er du klar til den kommende sæson. Afdæk med malertape, som skal tages af inden for få timer, ellers risikerer du, at det brænder fast.

Derefter ruller du maling på, vi bruger ret kraftige ruller for at give det et tykt lag, som er effektivitet nok, så der ikke kommer begroning. Tilmed går det selvfølgelig hurtigere med store ruller.

content-loader
content-loader
content-loader