Gå til hoved-indhold
Udstyr
Udstyr

Lim tæppe på din bund og slip for bundmaling - hollandske Finsulate står bag

Opfinderen Rik Breur, fortæller i Berlin til minbaad.dk, om sit miljøvenlige, stikkende tæppe, Finsulate, der efterligner et søpindsvin for at holde begroning på afstand. Det koster 340 kr. per kvadratmeter og kan holde i 9 år, lover han.

 

Af Troels Lykke |

Bådejere kan ifølge Finsulate.nl pakke deres både ind i et lag stikkende børster takket være den en hollandsk materialeforsker, der kom frem med ideen i 2019.

Den bruges til 80 procent sejlbåde og 20 procent motorbåde.

Rik Breur har en ph.d. i korrosion og biobegroning fra Delft University of Technology, men det var hans hobby som amatørdykker, der inspirerede ham til at udvikle Finsulate – en type bundmaling, der er afhængig af fysik frem for kemikalier for at forhindre uønsket vækst.

Han var fascineret af den måde, hvorpå de glatte skaller af krabber blev dækket af smykker, mens søpindsvinens piggede skaller forblev klare, besluttede han at efterligne de stikkende væseners naturlige forsvarsmekanisme.

Holder i ni år

- Det holder i 9 år og vi giver garanti i 9 år. Det koster 45 euro per kvadratmeter og vi sætter det på for kunden. Selvfølgelig kan der komme begroning på vores tæppe, men det er let at få af igen. Jeg opfandt det for at spare havet for bundmaling, siger Rik Breuer til minbaad.dk, da vi var på udstillingen Berlin Boat & Fun i november.

Han indrømmer at det skaber lidt friktion på bunden, men det er meget lidt, forsikrer han.

Løsningen, hollænderen fandt på, bruger en speciel polyesterfilm dækket af tusindvis af stive, tornede nylonbørster. Når den påføres undervandssektionerne af en båd ved hjælp af et vandbaseret klæbemiddel, på samme måde som farvede vinylfolier påføres på oversiden, bruger denne hårdere Finsulate-film sine fysiske egenskaber til at holde begroning i skak.

content-loader
content-loader
content-loader