Gå til hoved-indhold
Tur
Flere danskere tager hvert år turen over sundet i sommerferien. Arkivfoto

Det svenske forsvar øger tilstedeværelsen i skærgården - sådan forholder du dig som lystsejler

Flere marine- og krigsskibe patruljerer og træner i den svenske skærgård. Det mærker de lokale lystsejlere, der af de svenske myndigheder opfordres til at udvise hensyn.

Af Sara Sulkjær |

Den maritime overvågning langs de svenske kyster er blevet mere intens. Det mærkes i skærgården, hvor Søværnets aktiviteter, ifølge nyhedsmediet Hamnen.se, er steget. 

Derfor kommer det svenske forsvar nu med følgende opfordring til områdets lystsejlere:  

- Forsvaret skal overholde gældende regler, fartbegrænsninger og iagttage godt sømandskab. Vi vil også gerne opfordre førere af andre både til at overveje følgende, skriver det svenske Forsvar på sin hjemmeside, hvor de giver følgende råd til lystsejlerne:

Når du møder et krigsskib på havet

Husk at sætte farten ned og styre mod bølgerne fra større fartøjer for at mindske risikoen for skader på båd og besætning.

Der bør udvises særlig forsigtighed på følgende steder, hvor de væbnede styrkers fartøjer ofte opererer:

• Stockholms sydlige skærgård, hovedsageligt Hårsfjärden, Mysingen og nordpå mod Dalarö

• Långbälingssund, Järnholmssund og Gåsstensfjärden

• Stockholms centrale skærgård, nord og syd for Björkö Kroksö, området omkring Korsö, Träsköfjärden og området omkring Lådna Låren

• Gryts og Valdemarsviks skærgård

• Stockholms nordlige skærgård, området omkring Söderarm

• Karlskronas ydre rød

• Gøteborgs skærgård, hovedsageligt mellem Björkö og Tistlarna

Hold afstand til marinefartøjer

Marinefartøjer har ofte udstyr i vandet. Det kan være ubåde til minerydning, minefejning eller diverse ekkolod til ubådsjagt.

- Det betyder, at skibet ikke kan manøvrere helt frit, hvilket du skal huske på. For alles sikkerhed bør du sætte farten ned, når du passerer, og være forsigtig. Hold så stor afstand som muligt, gerne op til 1.000 meter, forklarer det svenske forsvarsvæsen og uddyber:

- Hvis krigsskibet signalerer til dig med en forlygte eller signallampe, betyder det, at de gerne vil henlede din opmærksomhed på noget. Sæt derefter farten yderligere ned og passer med stor afstand.

Skydning og øvelse

Forsvaret udfører ofte skyderier med forskellige typer våbensystemer. Det kan spænde fra artilleriild til ubådsbombardementer og kontrollerede eksplosioner af flådeminer.

- Vi holder altid ekstra øje med risikoområdet under øvelser. Risikoområder på havet er generelt rapporteret i søkortet, forklarer de svenske myndigheder.

En oversigt over Forsvarets skydebaner og aktuelle aflysninger kan findes her.

Kilder: Forsvarsmakten og Hamnen

content-loader
content-loader
content-loader