Gå til hoved-indhold
Tur
Julie er 30 år og klar til sejlads i en Bavaria 40 med datteren. Turen starter i Grækenland. Privatfoto

Julie og Joakim starter i Grækenland: Alle brokker sig bare over livet - der skal handling til

Julie Willemoes Frandsen og Joakim Kruse og deres fælles datter Ava er lige nu på vej fra Aarhus til Grækenland i en gammel bil til deres nye Bavaria Cruiser 40S, som skal være deres hjem de næste mange år. De rejser ud i verden uden bagkant.

Af Cille Rosentoft |

- Da jeg lå der i cockpittet og havde forladt kahytten, som lugtede virkelig dårligt, der gik det op for mig, at det var det her, vi skulle! Der var delfiner, stjerner og alt det dårlige forsvandt.

Sådan forklarer Julie følelsen, hun fik, da hun sammen med sin mand, Joakim og deres fælles datter, Ava, sejlede med et dansk ægtepar, som de mødte i lufthavnen i Frankfurt. De skulle alle sammen til Azorerne. Julie, Joakim og Ava for at holde ferie på land, og det andet ægtepar skulle tilbage til deres båd, som lå på Azorerne.

Julie, Joakim og Ava blev inviteret med ombord et par døgn, og Julie og Ava blev så søsyge. Det gjorde en kæmpe forskel for den lille familie, for kan man klare døgn med søsyge, opkast og høj sø og alligevel drømme om sejlerlivet, så skal der rykkes på det.

Dét liv, vi levede, havde vi ikke lyst til at leve

Joakim er 33 år og fra Århus. Han har arbejdet som CEO for et af Allers' mediebureauer. Julie er 30 år og fra Sønderjylland. Hun er uddannet fra CBS og har arbejdet med filmproduktion. Sammen har de datteren Ava, som er født i oktober 2020.

Da Joakim og Julie fik deres datter i 2020 havde de begge travlt med livet. I løbet af foråret 2020 meldte Joakim ud, at han ikke ville leve det liv mere. Han drømte om noget andet - og det gjorde Julie også. De ville have mere tid og bruge den på dét, der var vigtigst for dem.

Året efter sagde de begge deres jobs op og begyndte planlægningen af et nyt liv, som de lige nu har taget hul på.

- Hvorfor snakker alle om deres drømme, men gør ikke noget ved dem? Folk snakker og snakker. Men ændringer kræver handling, forklarer Joakim. 

Derfor sagde han sit job op og brugte sine fire måneders opsigelse på at undersøge hvilket slags liv, de ellers skulle leve.

- Man er nødt til at skubbe sig selv

Dengang vidste de ikke, at det ville ende med langturssejlads. Der var mange forskellige idéer og drømme på bordet. Beslutningen endte med at blive taget i forsommeren 2021, og i september tog de til Grækenland for at kigge på både. Båden fandt de og tilbragte tid i Grækenland, indtil de tog hjem på juleferie.

I denne uge rejser de til Volos i Grækenland i en gammel bil proppet med alt det vigtigste. Derefter skal båden gøres klar til langtur, og de skal øve sig. Det vigtigste for familien er at tage én dag ad gangen.

- Lige da vi mødte hinanden, drømte vi om at sejle ud. Vi blev enige om, at det skulle vi en dag, men vi var enige om, at der var lang vej dertil. Men man er nødt til at skubbe sig selv derud. Så løser det hele sig! Og vi jagter tiden og nærværet, fortæller Julie og Joachim og fortsætter:

- Det er vi ret sikre på, at vi finder nu. Vi ved da godt, at det bliver udfordrende, men det liv vi kiggede ind i, det havde vi ikke lyst til at fortsætte med. Vi var ikke de forældre, som vi gerne ville være, og vi ønsker at skabe et andet liv for Ava.

Slå hurtigt til, når du skal købe båd

Det er nu lykkes Julie, Joakim og lille Ava at købe båden, som skal være deres hjem, når de sejler rundt i verden.

- Vi har købt en Bavaria Cruiser 40S 41 fod fra 2012. Den kostede 625.000, og det lykkedes os kun at få fingrene i den, fordi vi var i Grækenland, da den kom til salg, og vi derfor kunne rykke hurtigt. Det er vores bedste råd til andre, der skal købe båd hurtigt. Lad være med at tro, at I kan sidde hjemme i Danmark foran skærmen og lede efter en båd. I skal være til stede og være klar til at køre ud, forklarer Julie og Joachim og fortsætter:

- Da vores båd kom til salg, havde sælger lavet en fejl, så den i første omgang stod til 500.000 inklusiv moms, og to dage efter annoncen kommer på er vi klar til at købe. Det viste sig så, at sælger havde lavet en fejl, og derfor landede vi på 625.000 for en båd, som alle andre steder koster tættere på 800.000. Vi fik den kun til den pris, fordi vi kunne slå til hurtigt.

Julie og Joakim anbefaler også andre bådsøgende, at de skal bruge månederne i starten af efteråret på at lede efter båd. Altså at slå til, når sæsonen er ovre, og bådene klar til at komme videre til nye ejere.

Starter i Grækenland - én dag ad gangen

Nu er familien klar til afgang og prøver at have så få planer som muligt. De starter i Grækenland og tager én dag ad gangen. Om fremtiden byder på De Kanariske Øer eller et Atlanterhavskryds, det vil tiden vise.

Men før afgang fra Grækenland skal båden klargøres, og familien skal øve sig. Joakim har sejlet store dele af sit liv, mens Julie er helt ny og derfor vil bruge de første måneder på at få basis-erfaring.

- Det vigtigste for os er at være afsted. Hvis det viser sig, at alle elsker det og er søstærke, kunne vi både finde på at krydse Atlanten til vinter eller tage til De Kanariske Øer, siger familien, der også er ved at sælge deres hus hjemme i Danmark. Den oprindelige plan var ellers at udleje det, men nu har de taget beslutningen om at rejse uden bagkant.

Arbejder efter behov

Joakim og Julie har købt båden kontant og skal dels leve af de penge, som de får for huset og dels af deres arbejde, som skal udføres fra cockpittet i solskin eller en hængekøje på stranden. De kan nemlig arbejde fra hele verden, hvis bare der er internet.

Målet er at arbejde efter behov, så de kan skrue op og ned afhængig af opgaver. Med den indtægt, de får fra arbejdet, håber Joakim og Julie at have dækket en del af deres faste udgifter, mens de sejler rundt og oplever.

De overvejer at tage gaster med for at skabe relationer og for at give andre familier, der drømmer om noget lignende, en mulighed for at prøve langturssejlerlivet af.

Vi vil leve et andet liv

Når jeg hører Joakim og Julie fortælle om deres nuværende liv og hverdag, så tænker jeg egentlig, at det lyder som det klassiske liv med små børn. Der er drøn på, og hamsterhjulet kører rundt. Hvorfor har de valgt at rykke på det og ændre deres liv?

- Vi vil leve et andet liv, og vi har fået øje på det liv, som vi lever herhjemme. Nu kan vi ikke lade være med at handle. Vi har bandet og svovlet over alle dem, der snakker og ikke gør noget. Sådan vil vi ikke selv ende,  påperger Joakim og Julie.

- Vi kan godt mærke, at nogle af vores venner ikke forstår det. Dét, vi drømmer om, kan virke kaotisk, og hvordan beskriver man en hverdag på en båd. Der er jo også rutiner, struktur, havregryn og opvask, men den vigtigste faktor for os er tid. Tiden tæller, og nu gør vi den til vores egen, afslutter Julie og Joakim.

Vi har alle forskellige drømme, og i samtalen med Joakim og Julie kommer vi også ind på, at vi, når vi handler og gør noget helt andet og bryder med hverdagen, kan komme til at virke som om, vi peger fingre af den måde, andre lever på.

Men det er selvfølgelig ikke dét, Joakim og Julie ønsker. De håber at kunne inspirere til, at vi alle handler på vores drømme. Uanset om vi gerne vil købe et hus i København eller på landet eller leve livet på en båd uden andre planer end at have tid sammen.

Julie og Joakims gode råd:

  • Tag beslutningen og del det op i små skridt. Det kan virke som et kæmpe skridt, men i virkeligheden er det bare en masse små udfordringer og beslutninger, som skal klares.
  • Det kan også være et stort skridt at flytte fra lejlighed til hus, men man kan jo bare sælges det igen. Det samme kan man med båden. Hvis ikke det lever op til ens forventninger, kan man tage en ny beslutning.
  • Brug sejlermiljøet og de mange, der gerne vil dele deres erfaringer.
  • Det vigtigste er, at man ikke fortryder ikke at gøre det. Man får altid noget ud af det.
  • Lad være med at lave for mange planer, men kast jer ud i det.
  • Man kan, hvad man vil!

Vi tjekker ind hos familien igen, når de er landet ombord og kan fortælle mere om sejlerlivet. Indtil da kan de følges på Instagram @sailing_ponyo.

content-loader
content-loader
content-loader