Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Kapsejlads

Vær klar til vejrskift under distancekapsejladser og vind mere

Sådan siger Danmark Rundt-vinder, Jan Hansen, vi mødte til Palby Fyn Cup i Bogense. Sørg for at være på forkant med vindændringer, så du ikke bliver sat mange sømil af i forhold til dine modstandere. Få her sejlerens få enkle tips. Følg deltagerne live på YouTube. Start kl. 11.

Af Troels Lykke |

Når der som i dag sejles Palby Fyn Cup for 287 mandskaber bliver der mange 'stop' undervejs, hvor vinden dør, og der kommer kæmpe vindændringer. Netop dér afgøres sejladsen typisk.

Derfor skal du være yderst vågen, når eksempelvis vinden dør, lyder det fra kapsejler og sejlmager Jan Hansen, der sidste år vandt Danmark rundt i sin Figaro II.

Nu deler han sine gode råd med de mange Fyn Rundt-deltagere:

Brug kikkert og find vindtryk

- Man kan kigge sig omkring under kapsejladsen, typisk når vinden begynder at løje lidt, det kan du vinde mange sømil på. Brug din kikkert og se efter vind og modstandere og find nogle tryk, og se hvordan en ny vind optræder.

Klar til sejlskift

- Når du kan se, at vinden begynder at rumme, så gør eksempelvis din code zero eller spiler klar. Få minutter, hvor du ikke kommer med ved en pynt, kan betyde alt. Det kan afgøre en sejlads, om du kommer afsted i et vejrskift. Derfor nytter det ikke noget, at du først skal til at hive din spiler eller code zero op fra kistebænken.

Brug vejrudsigt - fx PredictWind-app

- Hvis der loves en kæmpe vinddrejning i løbet af dagen så læg dig rigtigt i forhold til den og dine konkurrenter. Her er vejrudsigten vigtig.

- PredictWind-appen er jeg glad for, den er god. Vejrudsigter er mere og mere pålidelige. Du skal bruge vejrudsigter til at se vinddrejninger, især når vinden dør eller løjer. Hvis du ligger i en større skralder, så fald af, så du kommer hurtigere hen til den, så du hurtigst muligt får glæde af den nye vind.

Selv bruger Minbaad.dk SejlSikkert-appen til at se vejrændringer. Vi sejler også med i årets Palby Fyn Cup og vil prøve at følge nogle af Jan Hansens råd. For hvem har ikke prøvet at blive sat af af modstandere i et vejrskift. Det har vi - mange gange:-)

Følg bådene
Palby Fyn Cup sender live fra starten og laver flere indslag undervejs på deres YouTube-kanal

Følg desuden sejlerne i sejladsen på TracTrac.

content-loader
content-loader
content-loader