Gå til hoved-indhold
Tur
Aphrodite 101'eren er med sine slanke linjer både flot og velsejlende. Foto: Mads Christensen

Klassetjek: Aphrodite 101 - den ideelle båd til sejlerparret, der vil have råd til take-away

70’er-båden er optimal til double- og singlehand-sejlere, der drømmer om en velsejlende båd til en konkurrencedygtig pris. I fremtiden er håbet, at også småbørnsfamilier vil gå ombord og skabe mere liv i den udfordrede klasse. Sara interviewer Johan Münster-Swendsen.

Af Sara Sulkjær |

Minbaad.dk tager temperaturen i de danske bådklasser. En temperatur, der gerne skal højnes i Aphrodite 101-klassen, mener det 84-årige bestyrelsesmedlem, Johan Münster-Swendsen.

Johan Münster-Swendsen, hvorfor skal man sejle Aphrodite 101?
- Båden er ekstremt ideel til to personer, da den har selvvendende fok, og rorgængeren på samme tid kan nå både storskødet, løjgangen og rorpinden. På den måde kan gasten koncentrere sig om at navigere. Noget, der har særlig stor værdi, hvis kursen rettes mod skærgården. 

- Egenskaberne gør den samtidig velegnet til solosejlads, hvilket blandt andet jordomsejler Jan Møller har benyttet sig af. Generelt sejler den smukke båd utroligt godt, særligt på kryds, hvor den næsten er neutral på roret. Du må være mere årvågen, men til gengæld kan du styre båden med to fingre.

Hvad koster det at sejle Aphrodite 101?
- Afhængig af stand og alder sælges bådene til en overkommelig pris på mellem 100.- og 200.000 kroner. Til gengæld er der ikke ståhøjde ombord, og pantryet er begrænset, men for de mange millioner, vi sparer, kan vi købe take-away og på anden måde gøre livet lettere ombord. 

- Også de løbende udgifter holdes i bund, da klassereglerne foreskriver en solid sejldug, som gør dem brugbare i mange år, alt afhængig af sejltiden. For et nyt stel sejl bestående af en fok og et storsejl må du typisk lægge knap 40.000 kroner.

Hvad gør I for at få nye ind i klassen?
- I øjeblikket sker der desværre ikke meget i klassen. Vi trænger til at få nyt, ungt blod ind, også i bestyrelsen. Faktisk ligger omkring 200 Aphrodite 101’ere i Danmark, men kun et fåtal er medlemmer af klassen. 

- En udfordring er også, at kun 3-5 både sælges om året. Flere ældre kapsejlere anvender fortsat båden til tursejlads, men der kommer sandsynligvis snart et generationsskifte. Her er håbet, at unge sejlere og småbørnsfamilier vil overtage, da klassereglerne eksempelvis betyder, at det ikke er muligt at strippe båden fuldstændig før en kapsejlads. Det gør det langt lettere at bruge båden til såvel kapsejlads som weekendture med familien.

Hvordan sørger I for vidensdeling blandt sejlerne?
- Alle kan spørge, for mange vil rigtig gerne dele ud af deres viden, herunder også Mads Christensen fra OneSails, som vi har et tæt samarbejde med omkring trim og rig. 

- Men som klasse mødes vi sjældent og vidensdeler, da alene dét at få folk til at kigge forbi generalforsamlingerne ofte er svært. Vi vil rigtig gerne gøre noget mere, men vi behøver hjælp og energi fra de yngre generationer.

Hvor sejles der særligt Aphrodite 101, og hvilke stævner vil du anbefale at sejle i den kommende sæson?
- Blandt de 400 både, der er produceret på verdensplan, holder en del til i amerikanske Seattle og på de tyske og schweiziske søer. I Danmark er bådene fordelt over det meste af landet, men med den største flåde på Øresund. 

- Alligevel er der ikke tradition for, at sejlere på tværs af landet mødes til stævner. I gamle dage sejlede mange de længere distancesejladser, men i dag vil flere sejle kortere distancer i de lokale sejladser.

Hvordan ser fremtiden ud for klassen i Danmark?
- Bådens fordel er, at det er en international entypebåd, hvilket gør kapsejladsen langt mere spændende. Molich’en er eksempelvis ikke godkendt som entype, hvorfor bådene her er meget forskellige.

- Egentlig havde jeg forestillet mig, at klassen skulle blive som Knarr’erne, der har en særlig ånd og et stærkt sammenhold. Det er ikke sket, men jeg håber fortsat. Folk skal bare få øjnene op for, at klassebådssejlads er dét, der holder. Allerede om få år er de avancerede sportsbåde, der er moderne pt., forældede.

Er I tilfredse med jeres hjemmeside?
- Det kunne være, at den skulle være en smule mere progressiv… Vi skal snart have generalforsamling, så måske hjemmesiden skal sættes på dagsordenen der. 

- Heller ikke på Facebook er der meget aktivitet. Vi har en lille side, men der foregår ingenting. Det er ellers her, de yngre mennesker holder til, så mere kommunikation derover kunne sandsynligvis inspirere nogen. 

Om Aphrodite 101’eren:
Længde, overalt: 9,95 m (33 fod)
Længde, vandlinjen: 8 m
Bredde: 2,4 m
Dybdegang: 1,7 m
Deplacement: 3.200 kg
Kølvægt: 1.600 kg
Storsejl: 24,2 m2
Fok: 19 m2
Spiler 1: 80 m2
Spiler 2: 40 m2
Besætning (optimalt): 4 personer
Hjemmeside/Facebook: www.aphrodite101.dk / Aphrodite101 (FB)  

Blå bog om bestyrelsesmedlemmet:
Navn: Johan Münster-Swendsen
Alder: 84 år
Job: Pensioneret tandlæge
Sejlklub: Helsingør Sejlklub
Sejler med: Sine tre sønner

Artikel er tidligere bragt i 2021

content-loader
content-loader
content-loader