Gå til hoved-indhold
Tur
Hele familien på deres Pingvin 45, Pingu fra Brøndby, som skal være deres hjem i den store verden. Privatfoto
Tur
Elias på 12 år skal have samme muligheder som alle andre.

Familien Ross forbereder langtur: Vil give deres forskellige børn samme muligheder

Sidsel, Rasmus og deres to børn, Hannibal og Elias planlægger langturssejlads i en Pinvgin 45. Storebror Elias har Aspergers og trives bedst med struktur og rutiner. Hvordan kan drømmen om langtur kombineres med Elias’ særlige behov? Det skriver Cille Rosentoft om her.

Af Cille Rosentoft |

Flere og flere vælger at bytte hamsterhjulet ud med et liv på havet. Mange familier længes efter mere tid sammen og efter at vise deres børn, at livet kan leves på andre måder.

Men hvad gør man, hvis børnene i familien har særlige udfordringer og derfor har brug for en hverdag med struktur? Kan man så skyde en lang pil efter det frie liv på havet?

Nej, ikke hvis du spørger familien Ross, som lige nu arbejder på at tage afsted med deres flydende hjem og opleve verden med en tryg base, der sagtens kan skabe den struktur, som familiens ældste søn har brug for.

Han har nemlig Aspergers syndrom, som er en udviklingsforstyrrelse indenfor autismespektret og han har derfor brug for mere struktur og forudsigelighed end resten af familien. Men han har også ligeså meget brug for at opleve verden, for at være en del af fællesskabet ombord og for at opdage, at han kan bidrage positivt til en langtur på havet.

Minbaads journalist Cille Rosentoft har talt med Sidsel Ross, som er mor til Elias på 12 år. Han skal efter sommerferien i 7. klasse og når han om tre år afslutter folkeskolen, så drager familien afsted på langtur.

Istandsættelse af båd er en god forberedelse

- Først ville vi gerne på jordsomsejling uden en egentlig bagkant, forklarer Sidsel, og vi ville gerne have været afsted for længe siden. Men vi havde ikke mod på at stå med Elias’ skolegang selv og vi ville være sikre på, at han fik de samme muligheder som andre børn med kompetente lærere, der kunne hjælpe ham med at gøre sin skolegang færdig. Så nu er planerne, at vi tager afsted et år til Caribien i 2025. Datoen er sat til den 1. juli, for ellers er det vist noget med, at man ikke kommer afsted, griner Sidsel.

Familien består af Sidsel på 33 år, som arbejder med kvalitetsudvikling på Rigshospitalet, Rasmus på 36 år, som arbejder i forsvaret, Elias på 12 år, som går på specialskole og efter sommerferien starter i 7. klasse og Hannibal på 9 år, som efter sommerferien starter i 3. klasse. Familien bor i København og har deres båd liggende i Brøndby havn.

Båden, en Pingvin 45 er nyindkøbt og har vist sig at være et større istandsættelsesprojekt. Et projekt som hele familien tager del i og som er med til at forberede især Elias på den kommende langtur.

- Elias er skeptisk omkring det hele. Han kan ikke forestille sig det, fortæller Sidsel og fortsætter: Men efter vi har fået båden, bliver det mere konkret og drømmene opstår undervejs. Vi kan tydeligt se, at vores drømme smitter og han er også begyndt at drømme med os. Det betyder jo, at han begynder at lande i det, fortæller om det til andre og det tror vi på, er en del af processen. Med Hannibal er det anderledes. Han er en eventyrer og er klar til at tage afsted i morgen. Som forældre vil vi gerne give dem de samme muligheder - på trods af deres forskelligheder.

Vi føler os modige!

At bryde med hamsterhjulet og normerne kan i sig selv være en ordentlig mundfuld, der ofte betyder, at man skal stå på mål for sin beslutning om at gøre noget andet end majoriteten. Når man ovenikøbet har et barn med diagnose, som kræver struktur og forudsigelighed, så opleves det som om, der er endnu mere at stå på mål for. Og det gør familien.

- Det er vildt at være dem, der tør at træffe en anderledes beslutning og vi føler os vildt modige. Vi er meget bevidste om, at det er en vild beslutning, siger Sidsel og forklarer hvorfor de alligevel holder fast i, at det er en god beslutning for alle - også for Elias:

- Vi ved godt, at en langturssejlads betyder, at alting skifter hele tiden og at vi sejler derhen, hvor vinden blæser. Men vi ved også, at det væsentlige for Elias ikke skifter; Sengen skifter ikke, kahytten skifter ikke, vi skifter ikke. Og vi ved af erfaring, at det er den ferieform, som han trives bedst i. Vi kan mærke på vores barn, at det kan han sagtens. Når det er sagt, kan vi da godt tvivle, når der står fagpersoner og spørger, om det nu også er en god idé.

Alle i familien vinder på det

Familiens erfaringer med at være forældre til et barn med aspergers er, at barnet ofte fratages nogle muligheder på forhånd. Sidsel og Rasmus vil gerne give Elias nogle af de muligheder tilbage og vise ham, at han kan indgå på sin måde. Det betyder, at familien Ross’ langturssejlads ikke bliver med gaster ombord, for det vil være for stor en belastning for Elias. Men familiens tur bliver deres tur og bliver planlagt, så alle familiemedlemmer kan være med i det på hver deres måde og der er selvfølgelig også plads til at familien fra Danmark kan komme på besøg.

- Vi vil vise Elias, at han kan det samme som andre kan - bare på sin egen måde.

Vi har ofte mødt begrænsninger med hans diagnose. Hensyn og udfordringer. Vi tror på, at han vinder på det!! Og vi vil vise alle, at det er en rigtig god idé ikke kun at fokusere på begrænsninger og udfordringer, men at se på hvordan det kan lade sig gøre, slår Sidsel fast.

Vi har fået lov at følge familien de næste år, mens de istandsætter deres båd og forbereder sig mentalt på langtur. Vi hopper også med dem ombord, når de vinker farvel til Danmark og drager ud i verden for at opleve den og åbne nye døre for både store og små i familien.

content-loader
content-loader
content-loader