Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Jesper Armbrust ses her til venstre. Foto: Frank Hinsch
Kapsejlads
Foto: Frank Hinsch

Jesper Armbrust fra Aabenraa vinder tysk Contender-mesterskab med 54 joller

Mesterskabet blev sejlet på en sø i Schwerin, der ligger øst for Lübeck og er en mindre provinsby, der undgik de værste bombardementer under Anden Verdenskrig og derfor har mange fine gamle bygninger, hvoraf de fleste nu også er restaureret efter DDR-tiden, skriver Søren Winter Hansen.

Af Troels Lykke |

Contender-sejler Søren Winter-Hansen fra Aarhus var selv med til de tyske mesterskaber og blev nummer 32 ud af 54 deltagere. Han skriver i dag til Minbaad.dk:

Den frække version:

Forkortelsen IDM - Internationale Deutsche Meisterschaft blev i år ændret til Internationalt Dansk Mesterskab, da Jesper Armbrust fra Aabenraa vandt stævnet og dermed titlen.

Den høflige version:

I Tyskland kan en udlænding - i modsætning til i Danmark - godt vinde både stævnet og blive tysk mester. Dermed vandt Jesper Armbrust fra Aabenraa her i 2022 begge titler.

Stævnet blev sejlet på Schwerin sø den 18.-22. maj.

54 Contendere deltog, heraf fem danske:

  • Jesper Armbrust, Aabenraa
  • Torben Bjørnholt, Egå
  • Søren Winther Hansen, Aarhus
  • Olga Henneberg, Hellerup
  • Frank Hinsch, Hellerup

Jesper vandt som sagt stævnet og titlen, og vi andre holdt os mere beskedent i baggrunden.

Tysk mesterskab - alle resultater

Tysk mesterskab - billeder af fotograf Jeannette Geitner

Schwerin undgik bombardementer under Anden Verdenskrig

Schwerin ligger øst for Lübeck og er en mindre provinsby, der undgik de værste bombardementer under Anden Verdenskrig og derfor har mange fine gamle bygninger, hvoraf de fleste nu også er restatureret efter DDR-tiden. Blandt andet er der et imponerende slot, man kan nyde synet af på vej ind fra sejladserne.

Schwerin Sø kan minde om Skanderborg Sø, dyb og skovomkranset med tilsvarende vanskelligheder med springende og ujævne vindforhold.

På vej ind mod havnen er der nogle lave grunde med sten på markeret med kompasafmærkninger. Så nu ved vi, hvorfor farvandsafmærkning også hedder sømærker.

Torsdag

Første start kl. 13 med tre sejladser på programmet, da der var forudsagt svag vind den følgende dag efter en nat med vejromslag og vind op til 20 m/s i pustene.

Det var svære forhold med 2-5 m/s og springende vind i striber. En forskel på 20-30 meter luv-læ mellem to joller på kryds på samme halse kunne betyde en forskel i kursen på 15-30 grader eller en tilsvarende stor forskel i vindstyrken.

Jesper førte allerede stævnet efter dag ét og udbyggede derefter forspringet, selvom Jesper havde lidt svært ved helt at få rystet Max Billerbech af sig og blot ender med at vinde stævnet med ét point til Max.

Fredag

Vejrudsigten holdt stik. Efter en meget spændende nat for dem, der boede i telt med de forudsagte stærke vindpust, fik vi en sejlads i lidt mere stabile vindhold end torsdag. Derefter døde vinden, og vi blev slæbt i land. Så var der sol og sommer og hygge på land resten af dagen.

Lørdag

Vejrudsigten holdt ikke helt stik. Det blæste som forudsagt godt med 8-12 m/s i første sejlads og derefter øgede vind i anden og tredje sejlads til omkring 12 m/s i middelvind og pust på yderligere 4-6 m/s.

Lænseren i anden sejlads er den vildeste lænser, jeg nogensinde har sejlet i Contender. I tredje sejlads var jeg så uheldig, at trapezblokken slintrede, da jeg kastede mig ud i trapezen i den første vending efter starten.  Men så var jeg da fri for at sejle resten af sejladsen.

Tysker brækkede mast

Der var mange andre skader lørdag. En tysker brækkede masten og røstjernet til forstaget. Torben sprang igennem sit sejl i en af de mange kæntringer og var komplet udmattet, da han kom i land. Olga fik et blåt øje og rykkede tre meter hulkehl af sin næsten helt nye mast og sådan fortsatte skadeslisten.

Jesper vandt også denne sejlads, og Frank gennemførte efter en panikmålgang, hvor han havde forsejlet sig og skulle falde af ned mod mållinjen.

Det er i Contender en svær manøvre i meget vind, da der er kort tid, alt for meget tryk i sejlet og dermed også fart, og man næsten ingenting kan se på grund af røgvand og det vand, der skyller hen oven én, når man hænger lavt i trapezen.

Søndag

Vi blev sendt ud for at sejle to sejladser i svag vind, men midt i starten begyndte vinden at dreje, og det blev den ved med op mod 60 grader. Starten blev afbrudt og udsat. Efter 1 ½ times ventetid opgav banelederne, og vi blev trukket i land i vindstille.

Dermed var det hele slut og kun en hyggelig præmieoverraskelse med kaffe og kage tilbage.

DM i Kerteminde i pinsen

Om 14 dage går det løs igen med dansk mesterskab i Contender ved Sailextreme i Kerteminde. Kerteminde er ligeledes vært for Contender-VM i begyndelsen af juli 2023.

Yderligere 14 dage senere er der så Kieler-uge med fire dages sejlads lige før Sankt Hans.

Sejlerhilsen

Søren Winther Hansen

content-loader
content-loader
content-loader