Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Norges kong Harald har især søgt konkurrence mod de bedste, både for at lære, og for at opnå den intense glæde, når han ikke sjældent kunne slå dem i fair konkurrence på kapsejladsbanen. Her ses han i en ClubSwan 50.

Daværende kronprins Harald trænede med Paul Elvstrøm i Solingen - nu stopper kongen med sejlads

Når den nu svækkede, norske kong Harald på 85 år, meddeler at hans sejlerkarriere er slut, betyder det, at en usædvanlig karriere og et vigtigt kapitel i norsk sejlsports historie er slut. Seilmagasinet.no tegner et portræt af den alsidige sejler.

Af Troels Lykke |

Den 85-årige monarks tilstand er stabil, oplyser lægerne. Han får antibiotika mod infektionen.

Norges kong Harald er blevet indlagt på rigshospitalet i Oslo med en infektion.

Det oplyser kongehuset i Oslo ifølge nyhedsbureauet NTB, sådan skrev TV2 fornylig om den sejlende konge fra Norge, men nu er det slut med sejlads, skriver Seilsmagasinet.no i et længere portræt.

Minbaad.dk har også tidligere interviewet den meget venlige, åbne konge, det skete på Mallorca, hvor han var til et TP52-stævne. Her fortalte han om hvor vigtigt det er at have et godt samarbejde om bord.

At det har været muligt at være atlet i sejlsport på så højt et niveau over en periode på 75 år siger en del om sejlads, men endnu mere om atleten, Hans Majestæt Kong Harald, sådan indleder det norske sejlermagasin.

I hele denne periode har han bevaret en intens glæde ved at være på havet og konkurrere med de bedste sejlere, der nogensinde er blevet opdraget.

Han har især søgt konkurrence mod de bedste, både for at lære, og for at opnå den intense glæde, når han ikke sjældent kunne slå dem i fair konkurrence på kapsejladsbanen.

Startede som ti-årig

Med en far, der også var en usædvanlig ivrig sejler, med OL-guld i bagagen, kan man sige, at den unge prins Harald var bestemt til et liv som sømand. For at teste sin interesse fik han en grund på 12,5 m2 sommeren efter han fyldte ti.

Det var så vellykket, at han året efter fik sin egen 12,5 kvm "Fram" af sin farfar kong Haakon VII. Dermed var han på vej og fik mange gode år som junior, hvor han fik målt sig mod de bedste i klassen som Per Corneliussen, Frithjof Foss, Jens Erik Bøe, brødrene Torp med flere.

Meget ofte var han på toppen og da han i 1958 fyldte 21 år fik han en 5,5 meter i gave, som dengang var olympisk klasse. Med besætningen Stein Føyen og Eirik Johannessen deltog han i to OL, i 1964 og 1968 med henholdsvis "Fram III" og "Fram IV", desværre uden at opnå medalje.

Holdet vandt dog Gold Cup og det åbne amerikanske mesterskab, det sidste i 1962 var næsten som et VM, da de amerikanske 5,5 meter sejlere var dominerende i verden på det tidspunkt.

Trænede med Elvstrøm i Soling

Da Soling i 1972 blev vedtaget som ny olympisk klasse til erstatning for de 5,5 meter, der var blevet for dyr, var kronprins Harald blandt de første, der satsede seriøst på den nye klasse.

Sammen med Rolf Lund og Eirik Johannessen gennemførte de et seriøst træningsprogram med besøg hver anden weekend om vinteren til Hellerup uden for København for at træne med Poul Elvstrøm, der havde fire OL-guldmedaljer fra 1948 til 1960.

Det gav pote og i sidste store regatta i Kiel før OL i 1972 var den norske båd suveræn. I OL forventedes det norske hold at være en sikker medaljekandidat, men til alles store skuffelse, måske især kronprinsens, havnede båden langt uden for podiet.

Læs hele portrættet her

content-loader
content-loader
content-loader