Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
X-79eren står igen i høj kurs, her ses Birger Hansens mesterværk, alt er ført tilbage til det originale. Det tog flere år at gøre båden klar igen. Foto: Troels Lykke

Sådan gjorde Birger Hansen den første X-79'er ny igen

Alene hos X-Yachts er der otte medarbejdere, der har sat deres X-79'er i stand. Se vores korte interview med en af X-Yachts' opfindere, Birger Hansen, der forklarer om den 43 år gamle båd, der blev som ny.

Af Troels Lykke |

For tre år siden hentede Lars Jeppesen og Birger Hansen den dengang 39 år gamle båd hjem fra Jersey i Atlanterhavet, alene det har været dyrt. De to er stiftere af X-Yachts i 1979, sammen med designeren Niels Jeppesen. 

X-79'eren er en sandwich-konstruktion med håndoplagt glasfiber og var kendt for sin flotte finish. Den blev hurtig førende på grund af sit moderne båddesign i 80'erne og grundet dens gode sejlegenskaber, lige meget om vinden var let eller hård, forklarer X-Yachts, der holder til i Haderslev.

En X-79-epidemi

Der er blevet bygget næsten 500 X-79'ere, men alligevel er det nu svært at få fat i en ny. Alene hos X-Yachts er der otte medarbejdere, der har sat deres X-79'er i stand.

Også andre steder i landet er der fuld tryk på den ældre X-79'er, hvor Kolding-sejleren Jens Hedegaard fornylig samlede klassen hos X-Yachts med hjælp fra Birger Hansen og Kræn Nielsen, CEO for værftet.

- Jeg kan huske alle detaljer, så jeg kan huske, hvordan den skulle renoveres og hvilke originaldele, der skulle bruges. D-1 står 100 procent, som den gjorde for 43 år siden. Nu er vi otte hos X-Yachts, der har en X-79'er, så det er blevet en epedemi, siger Birger Hansen smilende.

Se hvordan renoveringen er foregået i detaljer: www.x-yachts.com/en/x-79-1/

content-loader
content-loader
content-loader