Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Oscar Thulesen vandt DM efter hård fight med Anna Livbjerg. Fotos: Kenneth Bøggild
Kapsejlads
Axel Berg er et gigantisk talent fra Optimistjollen og i den lette luft stak han af fra feltet i Faaborg i de sidste to sejladser. Foto: Kenneth Bøggild

Fredericia-sejler Oscar Thule ny danmarksmester i Europajolle - Anna Livbjerg røg ud efter gule flag

Oscar gjorde det igen mens 10. dobbelt verdensmester Anna Livbjerg måtte nøjes med sølv efter to gule flag, men hun blev dansk mester blandt kvinderne. Og klassens nye sejler, Opti-danmarksmester Aksel Berg, Egå Sejlklub, vandt overraskende de to afsluttede sejladser stort.

Af Troels Lykke |

I weekenden var Europajollerne samlet til dette års nationale sportslige højdepunkt, Danmarks Idrætsforbunds Danmarksmesterskab.

Faaborg sejlklub var værter for årets mesterskab, en klub som har tradition for afholdelse af større jolle stævner, herunder i 2019 hvor klubben var værter for klassens Junior Europamesterskab, fortælle Europajolle-far Kenneth Bøggild fra Vallensbæk Sejlklub.

Så basis for et godt stævne var på plads. Sejladser blev afviklet i Faaborg fjord, som kan skabe spændende vindforhold. Suppleret med en vejrudsigt som varslede om let vind, sådan ca. fra skiftende retninger, supplerede med skybrud, var der lagt i ovnen til et spændende Danmarks mesterskab.

46 sejlere fra hele landet

46 sejlere fra hele landet havde sat hinanden stævne. I feltet var en del nye sejlere som efter sommerferien havde skiftet over i klassen, samt naturligvis klassens rutinerede sejlere, herunder klassen ni 2022 medaljetagere og vindere af internationale mesterskaber og større events. En fleet som viser hvilken bredde klassen har.

Stævnet kom langsomt fra start ved at de fire første sejladser blev afviklet i let vind, præget af lokalt højtryk med store trykforskelle og vindskift uden rytme.

Vild debut til dansk opti-mester

En af klassens nye sejler Aksel Berg, Egå Sejlklub, som indtil få uger før DM sejlerede optimistjolle viste at han kan finde rundt på en kapsejladsbane, ved at vinde de to afsluttede sejladser med knap 100 meter ned til nummer to. En super debut i klassen.

På stævnets anden dag var der lovet skybrud og vindkaos. Og som forventet var det med truende skyformationer og en koldfront som langsomt krøb ind over Faaborg fjord at sejlerne ankom til bane området.

Men som sejladserne skulle til at gå i gang, så åbne de mørke truende skyer sig, og en klar blå himmel kom til syne. Med den også lidt luft, forhold som skulle holde hele dagen. Så mens resten af Danmark druknede i regn, sejlede 46 Europajoller og tæt ved 20 frivillige rundt i Faaborg Fjord under blå himmel, sol, 26 grader og 2-4 m/s. Noget nær perfekte forhold.

I toppen var det, efter dag to ultra tæt, ved at klassens 2022 verdensmester Anna Livbjerg, Kaløvig Bådelaug og klassens 2022 Junior Europamester Oscar Thule Fredericia Sejlklub i den grad battlede om guldet. De to var á point efter 8 sejladser. Anna øverst på baggrund af to første pladser, og Oscar 2. Der var i den grad spænding om resultatet.

Herlig wetbar i Faaborg

På land ventede Faaborg sejlklub med herlig wetbar, og en lille lun ret til sejlerne. I forbindelse med dagens wetbar blev års internationale mestre og vindere af internationale konkurrencer fejret af sejlerne.

Og det var et imponerende skue af intet mindre end ni danske sejlere som i 2022, havde vundet medaljer ved VM, JEM, Masters EM, Kiel Week, Open Week og Nations Cup (Hold VM). Klassens formand, Lars Vesterholm-Lavesen, holdt en lille tale, inden sejlerne modtog blomster og bobler, og vigtigst modtog hyldesten fra de øvrige sejlerne.

Stort søslag mellem Anna og Oscar - men Annas gule flag blev dyrt

På stævnets afsluttende dag var der lagt op til det helt store søslag mellem Anna & Oscar, da DM på ingen måde var afgjort. Der var planlagt tre sejladser, og efter de to første sejladser var der kun et point mellem de to sejlere. Der var derfor lagt i ovnen til en spændende finalesejlads.

Efter en del venten, og flere startforsøg på grund af vind som sprang mere end 30 grader, kom sejlerne endelig afsted under sort flag. Men for Anna var sejladsen slut umiddelbart efter starten, da hun fik gult flag af den sejlende jury (regel42).

Da det var hendes andet gule flag, betød det at hun derved måtte forlade kamppladsen.  Nu var det  muligt for Oscar selv at afgøre sejladsen. Eneste krav var at han ikke sluttede dårligger end nr. 6 i den sidste sejlads.

En opgave som i de vanskelige forhold og det stærke felt, ikke var det enkleste. Men det lykkedes for Oscar at slutte præcis på den krævede 6. plads, hvorefter at han havde sikret sig den ærefyldte titel Danmarks Idrætsforbunds Danmarksmester 2022 i Europajolle. Anna sluttede på Sølv, og Casper Fink Sønderborg Yacht Club Bronze.

Livbjerg vinder guld hos pigerne

Hos pigerne blev der sejlet om klassemesterskabet, og her vandt Anna Livbjerg Guld, Camilla Svensson Fredericia Sejlklub Sølv og Karoline Kiel Kaløvig Bådelaug Bronze.

Hos drengenes klassemesterskab blev det Oscar Thule Guld, Casper Fink sølv & Andreas Svensson Fredericia Sejlklub bronze.

Som noget nyt blev der også sejlet om Masters klassemesterskabet. Her vandet Anna Livbjerg guld, Søren Johnsen Kaløvig Bådelaug sølv & Karsten Lülloff Hellerup Sejlklub Bronze.

Et fantastisk DM er slut. Faaborg var enestående værter for afviklingen af årets DM. PÅ land stod de klar med mad og drikke efter dagens sejladser, og med en super smidig og dog professionel tilgang til stævne afviklingen fik klubben alt til at glide og fungere.

Også på vandet skabte de mange frivillige rammen for et fair afviklet DM. Dette under ekstremt udfordrende forhold. Kæmpe tak til Faaborg Sejlklub som afviklede et sublimt mesterskab på land og vand, fortæller Bøggild.