Gå til hoved-indhold
Tur
33-årige Jan Dahl og 28-årige Josefine Jørgensen er begge fra Randers, men har boet i Aarhus de seneste mange år. Foto: @sailingmissarthur
Tur
Parret er på nuværende tidspunkt i Lissabon. Kortet viser deres rute for det næste år, som ender i Fransk Polynesien. Foto: Google Maps

Jan og Josefine stak af fra hamsterhjulet - nu nyder de Portugal - men frygter Spækhuggere

Efter to år med forberedelser og et liv i sparsommelighed drog Jan Dahl og Josefine Jørgensen fra Egå den 7. august afsted på jordomsejling i deres 50 fods Bavaria. - Motoren skal sættes i bak, hvis vi møder Spækhuggere, der angriber roret, fortæller de til TV 2 Østjylland.

Af Troels Lykke |

Passionen for at sejle Jan Dahl og Josefine Jørgensen fandt de sammen for omkring fem år siden.

Josefine Jørgensen er nu uddannet klinisk diætist, og Jan Dahl er fysioterapeut. De opdagede hurtigt, at de havde samme visioner for fremtiden.

- Vi vidste allerede der, at vi ikke ville have et 8-16-job med det samme. Så begyndte vi at sejle, og så kom idéen med jordomsejlingen. Vi købte en sejlbåd, vi kunne bo på, mens vi studerede, siger Josefine Jørgensen, fortæller TV 2 Østjylland, se tv-indslag.

Arbejdede hele ugen

Lejligheden blev opsagt, og mens de studerede, arbejdede de begge to til maksimumgrænsen ved siden af SU'en. 

De var klar over, at drømmen krævede nogle ofre.

- Da vi begyndte at tale om det, vidste vi, at der var mange ting, vi måtte skære fra. Som færdiguddannede havde vi hver især tre jobs, siger Josefine Jørgensen og Jan Dahl fortsætter:

- Et fuldtidsjob hver og et par bijobs. Hele ugen og hver weekend stod på arbejde, og vi havde fritidsjob med sejlads ved siden af.

Et liv som står i stræk kontrast til det, parret lever nu. 

De er på nuværende tidspunkt i Lissabon, og i november bliver en ægte sejlerdrøm opfyldt, når de skal krydse Atlanten.

Parret er på nuværende tidspunkt i Lissabon. Kortet viser deres rute for det næste år, som ender i Fransk Polynesien. Se kort i toppen af artikel.

Anderledes hverdag

Sailing Miss Arthur, som båden er blevet døbt, har også familie og venner med om bord. I alt består besætningen af otte mennesker, som skal leve side om side på sejlskibet.

- Det er noget, man skal vænne sig til. Vi er mange mennesker om bord. Man skal lige lære at være her sammen. 

Spækhuggere angriber

Turen ned langs Europas vestkyst, har budt på delfiner og fantastisk sejlads, men har også budt på en udfordring. 

For de udadtil søde spækhuggere har gjort livet surt for mange sejlere. 

Der er rapporteret om flere tilfælde, hvor spækhuggere angriber sejlbåde og bider i roret, som styrer båden.

- På et tidspunkt, mens vi sejlede, kunne vi høre over radioen, at en båd 20 sømil foran os var blevet ramt. Et andet tidspunkt var det en båd kun én sømil bag os, som blev ramt, siger Jan Dahl.

Slå motoren bak hvis Spækhuggere angriber

Besætningen på Sailing Miss Arthur skal derfor holde øjne og ører åbne, og de har skiftedes til at holde udkig efter finner i vandet. 

- Det giver da et lille skår i glæden for at sejle. Vi har prøvet at lægge en plan for, hvad vi skal gøre, hvis vi møder dem. Motoren skal i bak, og så kører man rundt i cirkler og laver larm - det skulle hjælpe, siger Josefine Jørgensen.

For hvis uheldet er ude, kan sejlereventyret blive sat på pause i flere måneder, da det tager lang tid at få repareret et ror.

Når første år er gået på rejsen, befinder de sig på den modsatte side af kloden i Fransk Polynesien omgivet af turkisblåt vand. 

Kilde. TV 2 Østjylland

content-loader
content-loader
content-loader