Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Specielt hos pigerne ses et øget deltagerantal, som er med til at skærpe konkurrencen internt blandt pigerne. Foto: Kenneth Bøggild

Nogle af de 29 drenge og 17 piger i Europajolle fik køligt morgenbad i 15 m/sek. i Kaløvig

Det blev en weekend hvor sejlerne for alvor viste hvilket stof de er gjort af i hård luft. Den tidobbelte verdensmester Anne Livbjerg vandt på hjemmebane hos pigerne, mens den anden hjemmebane-sejler Martin Olesen vandt hos drengene ved Aarhus Spring Regatta

 

Af Troels Lykke |

Kold og hård afslutning på Europajollernes VM og JEM udtagelsesserie i Kaløvig Bådelaug. Europajollerne stævne blev afviklet integreret i Aarhus Spring Regatta/DS Grandprix/Aarhus Foiling Days 2023. Et stævne som samlede ikke mindre end 220 både fordelt på 15 klasser, fortæller Europajolle-far Kenneth Bøggild fra Vallensbæk.

Som altid når Kaløvig Bådelaug afvikler stævner er der herlig stemning, med sejlere og de mange frivillige forsamlet på et og samme sted. Det skaber en utrolig god stemning.

Til det afsluttende ranglistestævne var der deltagelse af 45 Europajoller, fordelt på 29 drenge og 17 piger. Specielt hos pigerne ses et øget deltagerantal, som er med til at skærpe konkurrencen internt blandt pigerne. Europajollerne sejler samlet i en fleet, men præmieres i en drenge og pigerække.

Inden weekenden var varslet let til jævn vind, forhold som selv så tidligt på året peger i retning af, for sejlerne og officials til en overkommelig weekend.

Men allerede lørdag morgen, da sejlerne var på vej ud til banerne, så var det tydeligt at enten var der lidt mere krudt i vinden på de kanter, eller også var det en moderat underdrivelse. For det som mødte sejlerne, var stabile 8 – 11 m/s og i perioder lidt mere. Dette kombineret med luft og vandtemperature var én cifrede, betød at det var ganske udfordrende sejladsforhold for sejlerne og officials.

120 joller i tre starter

Europajollerne var på bane med ILCA 4/6/7 og OK-joller. Samlet var der mere end 120 joller fordelt på tre starter, så det var noget af en omgang for den hårdt kæmpende banecrew at få sejladser i gang.

På trods af forholdsvis stabil vindretning på mellem 270/280->285 så lykkedes det kun at få afviklet tre af de planlagte fem sejladser for Europajollerne, på mere end 5 timers tid på vandet.

Det betød at det for sejlerne var en meget lang dag på vandet, med temperaturer omkring 8 grader, vandet fem, og vind +10 m/s. Så det var nogle meget kolde, trætte og slidte sejlere som fra yderste baneområde søgte mod havn, som sidste jolle fleet, efter lidt forvirring om der skulle sejles mere på stævnets første dag.

På land var der spænding om resultaterne, da stævnet resultat for nogle sejlere var afgørende om de kunne opnå udtagelses til VM.

Desværre kæmpede Kaløvig Bådelaug lidt med det tekniske, samt de mange jolleklasser på samme bane, så der var en del rettelser til, de hurtigt offentliggjorte resultatlister. For sejlerne lidt ærgerligt, da målgangen jo er en af de ting som ikke rigtig kan gøres om.

På stævnets anden dag sagde vejrudsigterne igen let til jævn vind. Men som tiden nærmede sig for at jollerne skulle ud til baneområderne, var det tydeligt at sejlerne igen skulle forberede sig på en hård dag på vandet.

Faktisk var der en smule træghed med at komme afsted, ikke mindst da maste piberiet steg fra en moderat stille piben, til det som må betegnes som en kraftig pibekoncert, og derved indikation af at det igen var vind på mellem 10 – 11 m/s.

Køligt morgenbad i 15 m/sek

På vej ud på banen oplevede sejlerne dét som skulle præge resten af dagen, et kraftig pust fejede ned over de morgentrætte sejlere, og med +15 m/s da det ramte, var det mere end en håndfuld sejlere som fik et køligt morgenbad.  Ikke just bedste start for de stakler som måtte starte dagen med en svømmetur, fælles for alle var at de, efter rejst jolle fortsatte ufortrødent ud til baneområdet.

På baneområdet var det i den grad et skarp crew der stod klar, til forskel fra stævnets første dag så var der nu fart over feltet, skarpe beslutninger, hurtig eksekvering, korte pauser og mange gennemførte sejladser. Dette på trods af at det så absolut var udfordrende forhold for sejlerne og bane crew, da vinden konstant kørte op og ned i styrke, og med giftige vindspring på mellem 20 -> 30 grader. Nogle permanent andre få sekunder.

Den nye baneledelsesstil passede helt tydeligt sejlerne, så der var smil hele banen rundt, når oplevelsen var at kort efter målgang, der blev næste sejlads sat i gang.

På banen var det ikke let. Stor tryk forskelle, ekstreme vindskift og strøm ved topmærket. Det udfordrede sejlerne, og det var tydeligt at der hele feltet igennem blev kæmpet om hver en placering.

På de afsatte fire timer lykkedes det at afvikle fire sejladser for Europajollerne, fortsat i frekvens med OK-jollerne og ILCA 4/6/7. Godt arbejdet at baneledelsen, og ikke mindst det crew som lå rundt på banen, som uanset beklædning kæmpende med at holde varmen, men i den grad leverede på alle poster.

Livbjerg vandt igen-igen

Hos pigerne var det guld til den tidobbelte verdensmester Anne Livbjerg, Kaløvig Bådelaug, Sølv gik til den unge sejler Maria Victoria Bøggild Vallensbæk/Hellerup Sejlklub og bronze til Karoline Kiel, Kaløvig Sejlklub.

Hos herrerne var det guld til Martin Olesen, Kaløvig Bådelaug, sølv til Klaus Rønn, Bork Bådelaug og bronze til Frederik Bløcher, Faaborg Sejlklub.

Sæsonen er først lige startet, men ved afslutningen af klassens VM & JEM udtagelse har sejlerne fået overstået den, for nogle lidt stressede udtagelsesserie. Det betyder at sejlerne nu kan fortsætte sæsonen, med træning, deltagelse i stævner, camps etc. uden at skulle tænke mere på udtagelsesserien. VM afvikles i Vallensbæk Sejlklub fra den 4. juli – 14. juli 2023.

Kæmpe tak til Kaløvig Bådelaug for at de i den grad levere til sejler Danmark. At afvikle et så kompleks stævne med 220 både, fordelt på 15 klasser stiller ekstreme krav til klubben og dens frivillige.

At det lykkedes er super men at det så også lykkedes på en måde hvor klubben kan tage individuelle hensyn, og møder sejlerne, forældre og træner med overskud og godt humør, det er intet mindre end verdensklasse, fortæller Bøggild.

Se de samlede resultater

Se billeder fra dag 1 her: facebook.com/media/set/?set=oa.619744803049198&type=3

Se billeder fra dag 2 her: facebook.com/media/set?set=oa.488199906765899&type=3

Følg Europajolle klassen her: facebook.com/groups/europeclassDK

content-loader
content-loader
content-loader