Gå til hoved-indhold
Tur
Parret og familien er nået til Madeira. Foto: Privat

Sygdom forsinkede Henriette og Johnny to år - nu venter jul i Caribien

Ægteparret Duus Kirk fra Ishøj Havn skulle have forladt Danmark i 2021. En måned efter afgang fik Henriette konstateret leukæmi og skulle starte akut behandling. Nu er hun erklæret rask, og de har taget hul på eventyret i deres Beneteau 57.

Af Cille Rosentoft |

Vi har fulgt Henriette på 53 år og Johnny Duus Kirk på 57 år siden foråret 2021, da vi første gang tjekkede ind hos dem i Ishøj Havn og fik et indblik i deres drømme og planer for den langturssejlads, de var ved at planlægge. De ville rykke på en drøm, som de havde gået med længe.

Vi fulgte dem, da de sejlede afsted, og det ene uheld efter det andet ramte dem, og da verden pludselig stod helt stille, fordi Henriette blev ramt af alvorlig sygdom.

Nu har Cille Rosentoft fra Minbaad.dk snakket med dem igen, og de er nu endelig på vej i deres Beneteau 57, som skal bringe dem hele jorden rundt. Der er ingen tvivl hos den lille sejlerfamilie: De skal leve livet, og sygdom skal ikke bremse dem.

Blodprøver er en del af turen

Da Minbaad.dk snakker med dem, er Henriette lige landet efter at have fået taget blodprøver på det lokale hospital på Madeira. Det får hun gjort hver måned for at være sikker på, at alt er, som det skal være efter hendes sygdomsforløb. Blodprøveresultaterne bliver efterfølgende gennemgået af det danske team derhjemme, og på den måde følger de Henriette tæt, men på afstand.

- Det er blevet en del af vores tur. Det er en nødvendighed for, at vi kan være til stede i vores drøm, og det giver os alle en tryghed, at der bliver holdt øje med mig, forklarer Henriette.

Udover de månedlige blodprøver, og den logistik der er i at skulle finde et hospital eller en klinik, der kan hjælpe med det, er turen ikke anderledes, end de forestiller sig, at den ville have været i 2021.

- Det vi oplever og måden vi rejser på, tror jeg ikke er anderledes, sætter Henriette ord på og fortsætter:

- Det øjeblik, jeg blev syg, fik jeg det sådan; “Jeg skal afsted!” Jeg blev på en eller anden måde mere determineret, fordi jeg ikke ville have, at sygdommen skulle bestemme over mig. På den måde er det blevet vigtigere og mere afgørende for mig. Det vil jeg, og det skal jeg!, siger Henriette med beslutsom stemme.

Drømmen der led skibbrud

I “Drømmen der led skibbrud” på TV2 Kosmopol kan du lige nu følge Henriette og Johnny Duus Kirks rejse mod deres sejlereventyr. Et eventyr, der kort efter afgang i 2021 afbrydes af, at Henriette bliver alvorligt syg med leukæmi, skal i kemobehandling og afslutningsvis have en livreddende stamcellebehandling.

På den anden side af sygdom, behandling, bekymringer og hospitalsbesøg lever drømmen stadig. Måske er det drømmen, der hele tiden har holdt dem oppe og styret dem i den rigtige kurs mod eventyret på havet.

Datter, børnebørn og svigersøn sejler med

De sejlede fra Danmark den 1. juli og startede turen med deres søn, som sejlede med de første uger, og nu har de igen fået familieselskab ombord. Henriette og Johnnys datter, svigersøn og to børnebørn på ét og fire år skal sejle med de næste syv måneder. Noget af det, der optog særligt Henriette i vores tidligere samtaler, var savnet til alle dem herhjemme. Hvad er løsningen på det? Det er selvfølgelig at tage dem med i stedet for at undvære dem.

- Det er dejligt at skulle opleve sammen med dem og have en hverdag sammen. Vi får mulighed for at komme meget tæt på vores børnebørn og lære dem at kende på en anden måde, end hvis vi var derhjemme, fortæller Henriette og konstaterer, at hun jo på den måde udsætter savnet.

Det kan også være udfordrende at være så tæt. Særligt, når der er flere døgns sejlads, skal alle ombord være indstillede på at have en lidt længere line end normalt. Men alle lander langsomt og vænner sig til livet ombord.

Til jul er hele familien samlet, når Johnny og Henriettes søn sammen med sin kæreste støder til resten af familien og fejrer jul i Caribien. Det er jo en genial måde at tackle savnet på, altså at dele oplevelserne med dem man savner mest.

Travlt som ind i helvede

Da jeg spørger dem, hvordan de har det, udbryder de begge:

- Vi har travlt som ind i helvede!, mens Johnny uddyber:

- Vi skal reparere og fikse, og det hele tager 1000 år. Lige nu kæmper vi med en watermaker, som vi nok først kan få reservedele til på Gran Canaria.

De var begge godt klar over, at der ville være en masse ting at gøre på båden løbende, men omfanget af opgaver er alligevel kommet bag på dem:

- Vi tog jo afsted med en tip top gennemgået båd, som vi ovenikøbet har haft to år mere til at klargøre. Og alligevel er der ting, der går i stykker. Nu er vores pumper og inverter også gået i stykker.

Hvad de næste mange måneder byder på, er endnu usikkert. Henriette og Johnny er nemlig stødt på problemer med deres forsikring af båden, så alle destinationer er kastet op i luften. Det eneste, der er sikkert er, at de skal sejle, de skal opleve, og de skal vise sygdommen, at den ikke bestemmer over dem - i hvert fald ikke mere end, at de hver måned får taget blodprøver. Det er, som de siger, “bare et spørgsmål om logistik”.

Minbaad.dk tjekker ind hos dem igen, når de er nået længere på deres eventyr.

Hvad sejler Johnny og Henriette i?

Beneteau 57 fra 2007

Længde: 17,6 meter

Bredde: 4,96 meter

Dybgang: 2,10 meter

Vægt: 25 ton

Motor: Yanmar 160hk

content-loader
content-loader
content-loader