Gå til hoved-indhold
Tur
Johnny og Henriette Duus Kirk fra Gentofte sejler ud i verden i deres Beneteau 57 inden det er for sent. Privatfoto
Tur
Johnny og Henriette Duus Kirk fra Gentofte sejler ud i verden i deres Beneteau 57 inden det er for sent. Privatfoto

Johnny og Henriette Duus Kirk: Hvorfor vente på drømmelivet til søs - når vi kan trække stikket lige nu!

Hvorfor vente på at blive pensioneret og på at have tid til drømmene? Vi aner jo ikke hvad der sker til den tid. Netop det har Johnny på 55 år og Henriette 51 år handlet på og nu forlader de Ishøj Havn i deres Beneteau 57 til sommer og tager ud i verden i tre år.

 

Af Cille Rosentoft |

Henriette og Johnny Duus Kirk er i gang med at udleve en drøm, som vi alle nok kender lidt til - men som de færreste handler på. De har travlt for tiden, for til sommer stikker de til søs.

På langtur over Atlanten, gennem Panamakanalen og ud i Stillehavet. Præcis hvor de skal hen, det er der ingen, der ved. Heldigvis ved de ikke det,-  for Johnny og Henriette skal på eventyr.

De har valgt at trække stikket til det *almindelige’ liv. De har taget en beslutning om at få det bedste ud af deres liv og den beslutning kom ikke ud af det blå. 

-   Det er en “ gammel” drøm, men det endelige skub fik den, da vi mistede flere nære venner og familie, i en ung alder - alle til kræften. Som andre før os, kom det meget tæt på, at vi ikke alle når en pensionstid fortæller Henriette, om hvorfor beslutningen blev taget netop nu. Hvorfor skal vi sætte os og vente på den berømte pension? De mange tab ruskede noget i os, fortsætter hun og sætter så fint ord på, hvorfor de vælger at leve deres bedste liv.

En aktiv beslutning

Livet gik ellers ok hjemme hos Henriette og Johnny i Gentofte. Deres arbejdsliv var ok, børnene var flyttet hjemmefra, huset var fint og venner var der mange af. Men skal livet bare være ok? Skal vi gå og vente på en tid, som vi ikke ved, om vi får lov at nyde?

Det blev de spørgsmål, der fik Henriette og Johnny til at tage en aktiv beslutning om, hvad de vil med resten af deres liv. 

Beslutningen blev taget i oktober 2018 og på daværende tidspunkt besluttede de at sejle afsted i 2020. Båden fandt de ikke og derfor blev afgangen udsat til 2021. 
Nu er båden fundet. En Beneteau 57 fra 2007.

Den fandt Henriette og Johnny i Rom i juli 2020 og sejlede den hjem for 6 måneder siden. De bor nu fuldtid i Ishøj havn på S/Y Enterprise, som langsomt men sikkert er ved at forvandle sig til en langturssejler.

Båden blev valgt ud fra et ønske om at leve deres bedste liv - også på havet. 

-  Det skal ikke bare hænge sammen, det må også godt være rart, sætter Henriette ord på. Vi skal ikke være pressede, for vi aner jo ikke, hvordan det er for os at leve sammen så tæt. Men der er så mange skønne og fantastiske mennesker, som gerne vil med.

Deres tur er planlagt med gaster. Skønne, forskellige, hjælpsomme mennesker som alle ønsker at være en del af et fællesskab for en stund. Den beslutning er udelukkende truffet for selskabets skyld. Johnny og Henriette er ikke økonomisk afhængige af at have gaster med. Det giver dem friheden til at have måneder alene, hvis de trænger til det. Ligesom de kan få besøg hjemmefra af børn og barnebarn, når savnet fylder for meget.

Nu er vi jo ikke rigtige sejlere

Henriette og Johnny er ikke typiske langturssejlere. De har ikke sejlet hele deres liv. Ungerne er ikke vokset op ombord og deres første båd var 42 fod - fordi de startede senere i livet og derfor havde flere penge at købe for.

-  Nu er vi jo ikke rigtige sejlere - vi har ikke været i den verden så længe, forklarer Henriette, da jeg spørger mere ind til det der med at være en rigtig sejler. Jeg er ikke sejler i praksis og jeg var ikke tidligere interesseret i sejladsen, uddyber Henriette og fortæller hvordan hun helst ville ligge på dækket med et glas kold hvidvin.

Men det er der blevet lavet om på, efter de tog beslutningen om at tage på langtur. Henriette har brugt de seneste år på at arbejde med den teoretiske del. Hun har både taget duelighedsbevis, Y3, VHF-bevis og en masse andre hos FTLF. 

Henriette forklarer motivationen for at gå 100% ind i planlægningen og suge til sig af viden og teori:

-  For mig er det hele pakken. Det er vores eventyr på godt og ondt. Jeg ønsker ikke, at Johnny skal have styr på det hele og at jeg bare er med som passager.

Jeg tror ikke, der er noget, som Henriette og Johnny ikke er forberedt på. Men samtidig kan jeg fornemme, at der er plads til at blive overraskede. Måske det netop hænger sammen med, at de har styr på det. 

For Johnny er det vigtigt, at alt er i orden ombord. Han knokler på at få alt gjort klar til afgang i juli. Ønsket om at ville have en båd, der var i tip top stand, var også afgørende for deres valg af båd. S/Y Enterprise var nemlig i virkelig god stand. Den skal rigges til langturssejlads og det i sig selv kan være tidskrævende nok.

Savnet fylder allerede

Når man tager en beslutning om at sige farvel til alt herhjemme, sælge hus, sige jobs op - og sejle afsted i en båd, er der mange store følelser på spil. Også de svære følelser. 

De følelser fylder også hos Henriette og Johnny, som godt ved, at det der kommer til at fylde af svære ting, er savnet til børnene hjemme i Danmark. Forholdet til deres barnebarn på 1,5 år fylder også meget i tankerne. 

-   Jeg har været nødsaget til at redefinere min rolle som mormor. Jeg kommer ikke til at have en fast hentedag eller være tæt på i hverdagen. Det har været en sorg. Men de kommer og besøger os og sejler med i perioder. Så er vi sammen på en anden måde, siger Henriette og fortsætter; det er deres liv og vi lever vores liv. Ingen har brug for, at vi skal sidde lårene af hinanden. Men det er stadig svært. Det er jo vores børn og vi vil gerne være der for dem i det daglige og det nære.

På trods af de svære følelser og savnet, som allerede nu inden afgang banker på, er der ingen tvivl om, at Henriette og Johnny har taget en god beslutning. Savnet er en del af pakken og den præmis har de for længst accepteret. Nu venter et par måneder med sommerfugle i maven og mange planer. 

I kan følge med i deres facebook-gruppe her:
https://www.facebook.com/SY-Enterprise-Jordomsejling-104007781678875

På deres hjemmeside: www.sy-enterprise.dk

Og her kan du læse deres råd, hvis du selv går og drømmer om at gå efter dine drømme: 

Gode råd til andre, der drømmer om langtur:

●    Tag aktivt stilling til dit liv. Hvad vil jeg med mit liv den næste tid? Hvad kunne jeg godt tænke mig? Stop op og tag stilling til livet. Du skal ikke køre på autopilot uden at stille spørgsmålstegn.

●    Meld jer ind i de facebook-grupper, der handler om at sejle på langtur. Det er meget værdifuldt at udveksle tanker og erfaringer - og dem kan du ikke på samme måde læse dig til.

●    Arbejd med et mantra, der hedder: Hvad er det værste, der kan ske? Det spørger Henriette sig selv om, når det hele bliver for overvældende. Det er bedre at have forfulgt en drøm, end ikke at have gjort det. Tænk at kigge tilbage og fortryde alt det, man ikke fik gjort.

content-loader
content-loader
content-loader