Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Besætningen rammes af corona og skal isoleres, da Heidi står overfor en beslutning om at bede sin styrmand om at forlade båden på grund af for forskellige værdier.

Boganmeldelse: Heidi Manøe sagde sit job i finanssektoren op og tog en halv jordomsejling

Kaptajn er en sejlerbog med beskrivelser af en indre og en ydre rejse. Vi kommer tæt på den 32-årige aarhusianer Heidi, når hun indtager rollen som kaptajn på en 53 fods sejlbåd. Der må være flere oplevelser og mindre hamsterhjul, skriver hun. Cille Rosentoft fra minbaad.dk anmelder bogen.

Af Cille Rosentoft |

I 2021 siger Heidi Manøe på 32 år sit job op og sælger alt hvad hun ejer.

- Jeg havde udlængsel, og min passion lå ude i verden - langt væk fra hæve-sænke-borde og mødelokaler med fancy designerstole.

Der må være mere i livet, flere oplevelser og mindre hamsterhjul. Det beslutter Heidi sig for at undersøge og det tager hende på en lang rejse - både mentalt og fysisk. Hun sejler den halve jord rundt og afmønstrer den 53 fods store sjlbåd i Fransk Polynesien. Her bruger hun efterfølgende tiden på at skrive denne bog, som er en selvudgivelse.

Heidis indre rejse er beskrevet detaljeret og vi får lov at komme med i de mange overvejelser og det store ansvar, som hun står med som skipper på en stor båd med mange gaster ombord.

Corona, mytteri og svære følelser

Vi bliver taget med, da besætningen rammes af corona og skal isoleres, da Heidi står overfor en beslutning om at bede sin styrmand forlade båden på grund af for forskellige værdier, da båden pludselig tager vand ind under en sejlads og da der opstår mytteri ombord.

Bogens styrke er, at vi får lov at komme med ind bag facaden. Vi får lov at mærke ansvaret, frustrationerne og ensomheden i skipperrollen, når man ikke har én, der står ved siden af og støtter. Vi mærker lettelsen, da Heidi finder samhørigheden med en ny styrmand og derefter mere sikkert lander i rollen.

Køn som en faktor

Heidi Manøe beskriver også de mange reaktioner hun får som kvindelig skipper. De beskrives uden løftede pegefingre, men med nysgerrighed og et ønske om at ændre på dette.

Det synes jeg i høj grad, at hun gør ved at inspirere andre kvinder til at tage kaptajn-rollen og netop ved at udgive denne bog.

- Da jeg tog afsted havde jeg ikke overvejet, at mit køn ville spille en rolle, det var først på rejsen, jeg begyndte at tænke over, at andre opfattede det som noget usædvanligt. Ude i verden var det nærmere reglen end undtagelsen, at mit køn blev bemærket. Uanset om jeg ville det eller ej, blev jeg behandlet anderledes en mandlige kaptajner, hvilket både faldt til min fordel og ulempe.

Vil inspirere andre til at tage roret

Bogen handler overordnet om at skabe forandring i sit liv. At turde at tage skridtet og skifte det velkendte liv ud med eventyr på havet. Den handler om køn og om at være kvinde i en verden, hvor flest mænd har taget roret. Bogen kan inspirere andre til at handle på deres liv og til at tage skipperrollen alvorligt. Det gør Heidi Manøe nemlig i stor grad og med en respekt for havet og det ansvar, det medfører at bevæge sig rundt på oceaner i en 53 fods sejlbåd.

Heidi Manøe er 32 år og sejler uden børn. Derfor er mange af beskrivelserne fra de forskellige destinationer præget af mere fest end man oplever på børnebåde eller i fællesskaber, der har børn ombord. Det gør den til en udmærket bog for yngre læsere, der selv ønsker at være skipper på egen båd eller unge der drømmer om at være gaster.

Ikke desto mindre er beskrivelserne levende og mange af stederne vækker minder fra de år jeg sejlede i Caribien med min familie.

Det er god sommerferielæsning og jeg er sikker på, at “Kaptajn” og Heidi Manøe kan inspirere andre til at tage skridtet og sejle ud i det blå på en ansvalig og nysgerrig måde med værdierne helt på plads. Det får jeg en helt klar fornemmelse af, at Heidi Manøe gjorde fra start til slut.

Bogen “Kaptajn” er skrevet af Heidi Manøe og er udkommet i juni 2023. Den er på cirka 300 sider og indeholder forfatterens egne billeder fra turen.

Køb bogen her hos Saxo til 229 kr. 

content-loader
content-loader
content-loader