Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Hollændere i knibe. Båden bestemmer ikke rorsmanden. Foto: Mick Anderson
Kapsejlads
Middelfart, Denmark, 20230703: Women’s Match Racing World Championship 2023 - POWERED BY BUNKER ONE - 11 teams with the top female skippers and their crew compete for the championship in Middelfart, Denmark. PHOTO: MICK ANDERSON
Kapsejlads
- Pigerne fra Holland grinede allerede, mens jeg greb fat i, hvad jeg kunne få fat i og hev dem ombord på RIBen, fortæller fotograf Mick Anderson. Foto: Mick Anderson

Et VM er overstået - i dag starter VM i match race for kvinder og det kan ses fra kajen i Middelfart

Der er fuld fart på afviklingen af de to VM’ er i sejlsport. Hollandske kvinder smidt i vandet af kæmpe vindstød. En måtte ud og svømme. I dag er de klar med de 10 andre besætninger.

 

Af Mick Anderson, Middelfart |

MIDDELFART: Det er bare tre dage siden, at der blev kåret en ny verdensmester i bådklassen Melges, men allerede i dag er der sat gang i et nyt VM på Middelfart Marina. 
De næste fire dage skal der sejles VM i matchrace for kvinder, og den nye verdensmester kåres på fredag. 

- Melges 24-sejladserne har budt på masser af spænding på vandet, og på land har der også været spændende aktiviteter for de mange besøgende. Sammen med GoSail, MIddelfart Kommune og Destination Fyn kan vi nu se frem til VM i matchrace, som i også i høj grad kan koble spænding på vand og land, da matchrace jo er virkelig underholdende at sejle og se, lyder det fra Lars Lundov, direktør, Sport Event Denmark. 

VM i matchrace blev åbnet mandag aften ved en ceremoni på HIndsgavl Slot, hvor borgmester i Middelfart Kommune, Johannes Lundsfryd Jensen, bød de 11 top-besætninger velkommen og ønskede dem held og lykke i sejladserne. 

Show lige ud for molen

På marinaen er Melges-bådene hevet på land og kørt hjem, mens de 11 kvindebesætning har rigget de seks helt ens Blu 26-sejlbåde, som der skal sejles i ved VM. 

- Modsat Melges VM, der blev sejlet langt fra land, sejler kvinderne bare få meter fra molen. Faktisk er de så tæt på land, at tilskuerne kan høre besætningerne kommunikere, mens de prøver at udmanøvrere modstanderne, fortæller stævneleder Søren Laugesen fra GoSail, der står i spidsen for omkring 100 frivillige og ansatte, som knokler for at afvikle to VM’er på to uger. 

- Det her setup kan kun lade sig gøre, fordi vi har øvet os i mere end 15 år med internationale events. I 2009 lavede vi to EM’er i matchrace på samme tid for mænd og kvinder, i 2013 lavede vi Nations Cup Grand Final, og i 2015 lavede vi samme øvelse med først Melges 24 VM efterfulgt af VM i matchrace for kvinder, forklarer Søren Laugesen. 

Stort lokalt aftryk

Sammen med et stærkt hold af sponsorer og samarbejdspartnere kan stævnet lade sig gøre, og det kaster omkring 4.000 hotelovernatninger af sig i en lavperiode, og de mange sejlere går også ud og spiser i de lokale restauranter 

- Vi er fyldt med begejstring og stolthed over at have været titel sponsor på sidste uges afholdte VM i sejlads for Melges24-bådklassen. Det var en utrolig begivenhed, der samlede sejlsportsentusaister fra nær og fjern. Oplevelserne var mange. Vi var på vandet og så ved selvsyn det imponerende teamwork og øjeblikke fyldt med spænding og adrenalin, der skal til for at vinde et VM. Og om eftermiddagen når sejlerne kom ind fra racene, var havnen et pulserende centrum, hvor tilskuere og lokale indbyggere kunne opleve en fantastisk atmosfære fyldt med glæde og spænding. Det var virkelig en oplevelse, der vil blive husket i lang tid, siger Peter Zachariassen, CEO i Bunker One og fortsætter:

- Med sidste uge i klar erindring ser vi frem til de kommende dage med stor forventning. Det er jo et lidt andet set-up, hvor sejladserne kommer til at forgå på vandet lige uden for marinaen. Dermed kan vi og andre tilskuere kan følge med på tæt hold. Vi håber ugen vil byde på flere intense konkurrencer, unikke oplevelser og øjeblikke af ren spænding. Vi er glade for at være blevet en del af dette sejlsportfællesskab og ser frem til at skabe flere uforglemmelige øjeblikke sammen. 

Hollændere starter VM med kæntring

Apropos uforglemmelige øjeblikke, så fik en hollands besætning et til samlingen, da de var ude at træne mandag eftermiddag. 

Med spileren oppe og fuld fart i båden blev de pludselig ramt af en kraftig byge med regn og meget hård vind, der fik båden til først at parkere stævnen af båden under vand, inden båden kæntrede og to besætningsmedlemmer røg i vandet. 

Hele situationen blev fanget af stævnefotografen, som efter at have fanget hele episoden med sit kamera sejlede hen og samlede de to våde, men smilende, sejlere op i sin fotobåd og fik dem leveret tilbage til deres matchracebåd og holdkammerater, der kæmpede med at få bjærget spileren i den kraftige vind. 

Billedserien er gået viralt og delt på nærmest samtlige internationale sejlermedier de sidste par timer. 

Hollænderne er klar igen, og det er resten feltet også til starten klokken 10. Der sejles hver dag cirka i tidsrummet 10 til 17, og sejladserne kan altså følges fra molekanten, hvor der også er mulighed for en kop kaffe, en øl eller en sodavand. 

 
content-loader
content-loader
content-loader