Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Livredderne og Søsportens Sikkerhedsråd opfordrer til, at man forberede sig grundigt og ikke at tage chancer, når man skal ud på SUP.

Sådan får du en sikker tur på Stand Up Paddle board - gode råd fra Søsportens Sikkerhedsråd og TrygFonden Kystlivredning

Det er sommer – og det er højsæson for børn og voksne på Stand Up Paddle boards (SUP) langs kysterne. I weekenden var der en alvorlig redningsaktion med personer på SUP, som drev flere kilometer ud fra kysten og måtte reddes i land med helikopter.

Af Anna Brinch |

Livredderne og Søsportens Sikkerhedsråd advarer nu om, at den kraftige vind og manglende færdigheder på SUP kan være livsfarlig. Man bør altid tage et introduktionskursus og sikre sig, at man har det nødvendige og lovpligtige sikkerhedsudstyr, og så skal man have respekt for vinden, der er hovedårsag til de fleste alvorlige situationer.

Stand Up Paddling har bidt sig fast hos danskerne som en lettilgængelig aktivitet, der er oplagt for hele familien. Men det kan også ende i nogle alvorlige situationer, hvis man undervurderer sine evner og ikke mindst vindforholdene ude på vandet.

Pas på vinden

Livredderne, som holder øje ved strandene i hele landet, er hvert år i vandet for at hjælpe SUP’ere, som er kommet i vanskeligheder og ikke selv kan komme tilbage til land. Ifølge TrygFonden Kystlivredning er det typisk fralandsvinden og manglende teknik, der er årsagen til, at det udvikler sig til en potentiel farlig situation.

- Indhentning af personer på SUP, kitesurfere og personer på andre former for boards fylder omkring halvdelen af de aktioner, hvor livredderne vurderer, at der er liv på spil – det, vi kalder røde aktioner. Det er ofte fralandsvinden, som overrasker, og særligt de oppustelige SUP-boards driver hurtigt ud fra kysten. Pludselig er du så langt ude, at du hverken har kræfterne eller teknikken til at padle mod vinden og strømmen. Det er en potentiel virkelig farlig situation, og derfor er vores livreddere meget opmærksomme på at gå hen til personer, som har deres SUP-udstyr med på stranden på dage med fralandsvind, og råde dem til at blive på land, fortæller Anders Myrhøj, kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning.

I weekenden drev to personer flere kilometer ud fra kysten i Nordjylland, og det helt store redningsberedskab var i aktion med helikopter og båd. TrygFondens kystlivreddere var ikke involverede i redningsaktionen, men Anders Myrhøj forudser, at der vil komme flere alvorlige situationer med både personer på SUP og kitesurfere i de kommende uger.

- Det kunne være endt fatalt for de to personer på SUP, og der kommer formentligt flere af den slags redninger i løbet af sommeren. Fra land er det vanskeligt at vurdere, hvor kraftig vinden er ude på vandet, så derfor er det en god idé at spørge livredderne til forholdene, før du tager på vandet. Er der fralandsvind, bør du altid være ekstra varsom – særligt hvis du er nybegynder, siger Anders Myrhøj.

Forbered dig grundigt, før du tager på vandet

Selvom det er nemt at købe et SUP-board og padle ud fra kysten, så kræver det mere forberedelse, end de fleste er opmærksomme på, lyder det fra organisationerne under Søsportens Sikkerhedsråd på baggrund af weekendens hændelser.

- Det er ikke tilstrækkeligt at kunne holde balancen, når man tager ud på SUP, og derfor anbefaler vi altid, at man tager et introduktionskursus for at få de basale færdigheder på plads. Her lærer du teknikken til at padle effektivt og styre boardet, og du lærer at vurdere vind og strømforholdene i forhold til, om det er sikkert at tage ud på vandet. Sidst, men ikke mindst, får du vigtig viden om udstyret og om sikkerheden, fortæller Christian Moestrup Andersen, konsulent i DGI, og fortsætter:

- Det er vigtigt, at udstyret er i orden. Boardet skal have en leash, der er en sikkerhedsline, som du skal tage rundt om anklen, så du ikke mister boardet, hvis du falder af. Det er ikke standard ved alle typer SUP-boards, og derfor skal du selv sørge for at anskaffe dig én, hvis den ikke følger med, når du køber boardet. Det er også lovpligtigt at have en rednings- eller svømmevest med, og vi går skridtet videre og anbefaler, at du tager vesten på. Tag også en vandtæt mobil i lommen, hvis du får brug for at kalde hjælp.


Et introduktionskursus giver en sikker start på SUP


Organisationerne under Søsportens Sikkerhedsråd opfordrer til, at man tager et introduktionskursus, og det kan typisk klares på fire-otte timer.

- Selvom du ikke synes, at det er nødvendigt, er det en god idé at tage et kursus. Det er trods alt din sikkerhed, der er på spil. Når du har lært teknikken, kan du øve dig i at padle og manøvrere på roligt vand, og først derefter bør du begive dig på længere ture ud fra kysten. Du skal også kende færdselsreglerne på vandet, så du kan færdes sikkert blandt andre på vandet, hvor der både er badende, roere, sejlbåde og andre at holde øje med og tage hensyn til, siger Christian Moestrup Andersen.

Medlemsorganisationerne under Søsportens Sikkerhed har mange medlemmer, som bruger vandet til SUP, men der findes også en meget stor gruppe danskere, som tager ud på SUP på egen hånd og derfor ikke er en del af den samme sikkerhedskultur, som der er i klubberne. Derfor gøres en stor indsats for at oplyse om sikkerheden på SUP.

5 gode råd til SUP

Fordi der er sket en kraftig stigning i både aktiviteten med SUP og antallet af redningsaktioner med SUP, har Søsportens Sikkerhedsråd, DGI, Dansk Kano- og Kajakforbund samt Dansk Sejlunion i fællesskab udarbejdet 5 gode råd, som er:

 1. Lær at padle
2. Tjek vejret og pas på fralandsvind
3. Hav telefon med i vandtæt etui
4. Fortæl, hvor du er – og hvornår du er tilbage
5. Brug altid leash og vest

Kilde: Søsportens Sikkerhedsråd

content-loader
content-loader
content-loader