Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
- Det er på tide at handle for at reducere vores indvirkning på havene. Gennem initiativet More Speed Less Plastic ønsker vi at understrege, at det er tid til at komme videre end snakken, siger Sehested. Foto: Felix Diemer for SailGP

Dansk SailGP-hold har blikket rettet mod mere fart og mindre plastik i 2023

Det danske ROCKWOOL SailGP hold og One Ocean Foundation lancerer More Speed Less Plastic. Et initiativ, der vil omdanne holdets hæsblæsende hastigheder i SailGP-sejladserne til en innovativ løsning, der skal hjælpe med at rense, beskytte og genoprette vores hav.

Af Troels Lykke |

Initiativet, der lanceres forud for Singapore Sail Grand Prix den 14.-15. januar, sætter fokus på det danske holds løfte om at fjerne så meget plastaffald fra havet som muligt, baseret på deres tophastighed til hvert SailGP-event. Målet er at fjerne omkring otte tons plastaffald fra verdenshavene inden udgangen af SailGP sæson 3.

Kort sagt, jo hurtigere holdet sejler, jo mere plastaffald fra havet vil der blive indsamlet - og genanvendt. Det betyder, at det danske hold ikke kun kæmper om sejren i SailGP, men også om at reducere mængden af plastikforurening, som påvirker vores haves sundhed.

Og holdet har det perfekte værktøj til at gøre det: en foilende SailGP F50 katamaran, der er i stand til at ramme hastigheder tæt på 100 km/t, kun drevet af vinden.

Ifølge UNEP ender omkring 8-10 millioner tons plastaffald hvert år i havet - affald, der kan have en negativ indvirkning på vores havs sundhed og livet i det.

Tid til hurtig handling

Nicolai Sehested, skipper for det danske SailGP hold forklarer i en pressemeddelelse:

"Vi er spændte på at lancere dette nye initiativ, der belønner os for at gøre det, vi er bedst til – at sejle hurtigt i vores F50’er. Det er en fantastisk motivation for holdet, at vi, mens vi sejler SailGP, kan rense vores hav, men der er også et vigtigt budskab, som vi ønsker at fremhæve.”

Han tilføjer:

"Det er på tide at handle for at reducere vores indvirkning på havene. Gennem initiativet More Speed Less Plastic ønsker vi at understrege, at det er tid til at komme videre end snakken – vi er nødt til at samarbejde for at fremskynde løsninger og gøre noget for at hjælpe med at løse plastproblemet."

Intet kompromis mellem performance, innovation og bæredygtighed

Udover at belønne det danske SailGP-holds topfart i alle de resterende Sail Grand Prix i sæson 3, har ROCKWOOL og One Ocean Foundation også lovet at kompensere på vegne af det hurtigste SailGP-hold under hvert event.

Mirella Vitale, Senior Vice President, Marketing, Branding and Public Affairs hos ROCKWOOL, forklarer:

"ROCKWOOL er glade for sammen med det danske SailGP hold og One Ocean Foundation at støtte initiativet More Speed Less Plastic, der har til formål at vise, at der ikke er noget kompromis mellem ydeevne, innovation og bæredygtighed – faktisk har vi brug for alt det ovenstående for at løse vores haves sundhedskrise hurtigt."

Hun fortsætter:

"Da vi indgik samarbejdet med det danske SailGP-hold i SailGP, ønskede vi at hæve barren og sætte nye standarder både på og uden for vandet. Dette unikke initiativ vil kaste lys over de kollektive udfordringer, vi alle står over for, samtidig med at det motiverer vores atleter til at sejle for en bedre planet, drevet af naturen."

Fremme af cirkulær økonomi

Det danske SailGP-hold arbejder sammen med miljøorganisationen One Ocean Foundation for at udregne den samlede mængden af plastik, der skal opsamles baseret på dets tophastighed i hvert SailGP-event. For hver kilometer i timen, holdet når, har initiativet til formål at fjerne og genanvende mindst 10 kilo plastaffald fra havet.

Målet er at få opsamlet omkring otte ton plastaffald inden afslutningen af SailGP sæson 3 i maj 2023.

Jan Pachner, generalsekretær hos One Ocean Foundation, tilføjer: "Havets tilstand er et fællesproblem, og det kræver lederskab, samarbejde og hast.

"Vi er glade for at samarbejde med det danske SailGP-hold og ROCKWOOL om projektet More Speed Less Plastic, som vil belønne SailGP-hold for deres resultater på vandet, samtidig med at de hjælper med at præsenterer innovative løsninger igennem det," fortsætter han.

"Disse initiativer hjælper ikke kun med at beskytte havet, men har også en vigtig social indvirkning - at give plastaffald en ægte værdi ved at støtte samlerne i lokalsamfundene langs havene, der ofte findes i mindre privilegerede regioner på vores planet."

Leder sportshold til en plastikpositiv fremtid

Som en del af SailGP's Impact League måles alle SailGP-hold uafhængigt på en række områder under hvert Sail Grand Prix - herunder affaldshåndtering.

Det danske SailGP-hold har arbejdet tæt sammen med One Ocean Foundation for at reducere holdets indflydelse gennem sæson 3. Dette har ført holdet til to Impact League-sejre i 2022, hvilket har ført dem til tæt kamp om Impact League-sejren, der nærmer sig med kun fire events tilbage i sæson 3.

"Som danske sejlere ligger bæredygtighed i vores DNA, og vi er alle passionerede omkring vores hav. Det er ikke kun vores bane under SailGP, det er her, vi er vokset op, og det er her, vi bruger vores fritid," fortsætter Sehested.

"Derfor satte vi os et ambitiøst mål om at blive et plastikpositivt team, og vi er stolte over, at vi med vejledning fra One Ocean Foundation og ROCKWOOL er på vej til at nå den ambition inden udgangen af sæson 3. More Speed Less Plastic er en engagerende måde for os at nå vores mål på, samtidig med at vi viser, hvor spændende kapsejladsen i SailGP kan være."

Sehested har to gange sejlet jorden rundt og har på første hånd set virkningen af plastforurening på vores oceaner – endda på sejladser på nogle af de fjerneste steder på Jorden, som Point Nemo i Det Sydlige Ocean - og beskriver følelsen af at se plastik flyde på steder tusinder af kilometer fra kysten, hvor man er tættere på astronauterne på Den Internationale Rumstation, end noget menneske på land.

"Når du har set omfanget af den indvirkning, vi har på vores naturlige miljø med dine egne øjne, kan du ikke ignorere det - jeg har set plastik flyde tusinder af kilometer fra kysten, på steder, der næsten ikke er berørt af civilisationen," forklarer han.

"Med hjælp fra One Ocean Foundation har vi brugt den første fase af sæson 3 på at identificere og reducere vores brug af engangsplastik og sikre, at vi ændrer adfærd i teamet, både under SailGP events og hjemme i lavsæsonen."

Han fortsætter: "Desværre lever vi ikke i en plastfri verden, så der forekommer stadig tilfælde med engangsplastik. Det er her, strategisk opsamling og afledning gennem en pålidelig platform leveret af One Ocean Foundation kan give os mulighed for at kompensere for det daglige forbrug, som ikke kan forhindres."

Sæson 3 af SailGP fortsætter med Singapore Sail Grand Prix den 14.-15. januar, inden turen går til Sydney, Australien og Christchurch, New Zealand i februar og marts, inden den store finale i San Francisco, USA i maj 2023.

content-loader
content-loader
content-loader