Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Med hjælp fra min bedste ven Albert og hans far Henrik, fik vi min nye GPS op og sidde. Foto: Anna
Kort Nyt

Anna gør klar til sommerens sejlads - VHF kursus, renovering af pantry og klargøring

Tiden går, klokken slår. Det er nu anden sæson er jeg er bådejer af Vendela, en LM 22 i Vordingborg. I år har det vist sig at være en meget anderledes sæson, da jeg i vinters hoppede med hovedspring ud i endeløse af renovationer og reparationer, fortæller 20-årige Anna Brinch fra minbaad.dk.

Af Anna Brinch |

Det vil være en underdrivelse at sige at jeg ikke har haft travlt de sidste to måneder af mit liv. Med afslutningen på min studentereksamen, duelighedsbevis, VHF-kursus og alle projekter jeg har sat i sving i båden, har der været nok at se til. På et tidspunkt var det ellers lige ved at være for meget, og der føltes det som jeg og Vendela bogstavelig talt druknede i opgaver. 

I marts fik jeg den smarte idé at jeg ville renovere mit pantry, lave hylder i to af bådens hulrum, skifte hele el-panelet, installere VHF, købe en ny GPS og derudover reparere skader rundt omkring.

Det var vist lettere sagt en gjort, og det fik jeg da også fortalt af de gamle på havnen. Men nu var ideerne fastplantet i mit hoved og derfra er der ikke langt fra tanke til handling. Jeg må dog erkende at mine evner har været sat på prøve lige siden. 

Optimeringerne - hvad har jeg/vi fået lavet? 

Pantry

Efter sidste sæson opdagede jeg at mit pantry var indrettet på en særdeles kluntet måde, med spild-plads, øget risiko for brand og vandskader. Dernæst også behovet for rindende vand. Jeg besluttede mig ret hurtigt for det var et renoverings-projekt for denne sæson. 

I marts besluttede jeg mig for at rive den gamle håndvask, blus og bordplade ud. Hvis i har lyst til at se noget af processen kan i se det her. Efterfølgende begyndte jeg straks at få flere gode ideer, som kan ses på billederne i bunden af artiklen. Mine ideer virkede jo meget simple:

1. Blusset skal flyttes 90 grader så det står lodret, istedet for vandret.

2. Blusset skal stå på en skuffe-mekanisme så den kan køres ind og ud. 

3. Ny vandhane og en ny håndvask.  

4. Aluminumsplader på væggene 

Jeg må dog erkende at ingen af mine ideer var simple, især fordi jeg absolut ingen erfaring har og alting er (desværre) besværligt i en båd. Men på en eller anden måde er alle mine "simple" ideer, lykkedes ved hjælp fra min familie, venner og deres kontakter.

Jeg startede naturligvis hele projektet med at købe alle delene ind: Slanger, håndvask, vandhane, aluminumsplader, teaktræ. (Den nemme del, ha ha ha.) Derefter stod jeg på rimelig bar bund, da jeg hverken er snedker, VVS'er, håndværker eller smed. 

Jeg kender dog en masse søde mennesker som gerne ville hjælpe. Først og fremmest fik jeg min mors kæreste, Claus, til at snedkerer bordplader og lister. Han fik derudover en aftale i hus med en smed, der fik til opgave at svejse en skuffe og tilhørende lister til mit blus.

I båden forberedte vi mit pantry ved at male det hvidt, skære bordpladen og hullet til håndvasken og limede  aluminiumspladerne op. Efter flere måneders venten har jeg endelig installeret gasblusset igen. Min håndvask er endnu ikke sat til min sø-ventil og ej heller er den fuget fast. Min vandhane mangler lige 2 skruer, men jeg det kræver blot en dags arbejde og så har jeg endelig et pantry igen. 

Hylder

I bagbord og styrbord side var der en bøljestang og intet andet. De to rum var på ingen måde funktionelle da tøj, redningsveste eller personelige ejendele blev til en stor kludderbunke. Min gode idé til problemet var at skrue lister op i siderne med træ-vægge og derefter tilpasse en træplade til bådens fribord.

I træ-hylderne skar Claus og jeg hullerne til de to luger. På den måde kan jeg bruge det eksisterende rum under træpladen til vasketøj eller andre sager som skal gemmes væk. 

VHF og antennen

Jeg fik en VHF og antenne i min 20 års fødselsdag og det må sige at have været noget af en hovedpine at installere og få i brug. Ikke nok med at man skal have VHF-certifikatet, så skal antennekabel trækkes, antenne installeres og VHF skrues op i båden. Det har ikke været let, da jeg i alle mine projekter gerne vil have, at det ser nogenlunde pænt ud. 

Det første led af projektet var naturligvis at trække det nye antenne kabel gennem masten. Det lykkedes også, men først efter 5 timer. Vi havde fået den geniale ide at trække kablet gennem masten med min ledning til ankerlyset. Det virkede problemfrit som kan ses her, men da ledningen var trukket skulle den gamle ledning tilbage gennem min 10 meter lange mast. 

Vores geniale ide var at fastgøre et stykke tynd snor inden vi trak antennekablet og derefter trække den tynde snor gennem masten og dermed også ledningen. Problemet opstod ret hurtigt da vi opdagede at den tynde snor blev ved med at sidde fast inde i masten. Det var en kæmpe hovedpine, lige indtil vi fik fat i en trækfjeder og efter en times vriggen og banken trak vi den hvide ledning gennem hele masten. 

Hurra, nu havde jeg endelig et antenne kabel nede i båden hvor jeg skal bruge den! Min oprindelige ide var at placere VHF'en i mit el-panel, men efter flere samtaler på havnen gik det op for mig at en VHF skal være nem at få fat på.

Jeg gik derfor væk fra ideen om at placere den langt nede i både og valgte at placere den lige ved nedgangen til salonen. Ja, min båd er lille, så det er ikke den store forskel. Men på denne måde undgår jeg at skulle helt ned i båden, for at kunne trykke på displayet. Det mener jeg selv er den bedste beslutning, især hvis jeg en dag (7-9-13) skulle stå i en nødsituation og alting skal gå meget hurtigt. 

Med den beslutning fik jeg straks et problem, da mit beslag til VHF'en ikke var lang nok til at hænge på væggen som jeg ønskede. Jeg ville gerne undgå at bore flere huller i min glasfiber og derfor skulle jeg finde en anden løsning. Men Henrik, min bedste vens far, meldte sig på banen for at snedkere et nyt beslag af teak. Det er endt med en flot installation uden alt for meget "øjebæ" i min salon (som jo er det eneste rum i min båd). Efter noget kabel-sortering med min egen far, er min VHF endelig op at hænge i båden. 

Elpanel

Til slut havde jeg et brændende ønske om at optimere den elektriske del i båden. Der var mange ledninger, et el-panel og andre småting som hverken virkede eller jeg forstod. Før jeg kunne ordne det blev jeg nødt til at konstruere et pap-konstruktion, så jeg kunne se dimensioner og skære det præcist til. Efter en uges frustation og en del pap fik jeg endelig styr på den rigtige krumning og størrelse. 

Det var min flittige hjælper Claus, som også konstruerede mine hylder, der skar træ-væggene ud efter pap modellerne. Efter noget af et besvær fik vi det installeret i båden og det lignede endelig det jeg havde gået og drømt om. 

Nu kunne den "rigtige" opgave gå i gang, som var at få styr på el-situationen i båden. Det er heller ikke min spidskompetencte, så derfor søgte jeg hjælp hos min elektriker far, der trådte til og redte ud i Vendelas ledninger. Han satte alt i system og tjekkede de forskellige funktioner. Dernæst loddede han alle ledninger mit nye elpanel og vi kan med sikkerhed nu sige at der er styr på det.  Sidste sommer købte jeg 2 nye batterier til båden og jeg er derfor ikke i tvivl om at alt spiller.  

Duelighedsprøve og VHF-kursus 

Så udover at jeg og mine bekendte har gået og puslet med disse projekter i båden, så har jeg også gået til sejlerskole og selvstuderet VHF-kursus. Dette er en af grundene til at alt er trukket lidt i langdrag. 

Jeg bestod selvfølgelig dueligshedprøven, både den teoritiske del sidste vinter og den praktiske her i sommers. Det var fedt at kunne bevise at jeg udenfor enhver tvivl kan sejle en sejlbåd. I sidste uge besluttede jeg at jeg langt om længe, ville gå til prøve i VHF certifikatet. Jeg bestod naturligvis i første hug, så i disse dage går jeg bare og venter nu på at mit certifikat lander i postkassen. 

Alt i alt har det været et vildt forår med mange ting om ørene. Jeg har gået og været riiiimelig træt af alle mine gode ideer fra foråret, men jeg må dog erkende at min båd er blevet optimeret på rigtig mange forskellige måder. 

Følg også Anna her: instagram.com/sursejler/

content-loader
content-loader
content-loader