Gå til hoved-indhold
Tur
Særligt de danske unge søger i disse år mod langtursbådene som gaster. Arkivfoto

Opstand i langturs-miljøet: Bådejere nægter at efterleve krav og betale gebyr – nu opretter de nyt netværk for gaster

Flere bådejere vil ikke betale et gebyr på 500 kroner og efterleve de krav, som fra den 1. november er opstillet i netværket for gaster og langturssejlere, ”Gastegruppen”. Derfor går de nu deres egne veje. Det undrer administrator af ”Gastegruppen”, Felix Frost Gotthard.

Af Sara Sulkjær Hansen |

Det er den 12. marts 2013. En ny Facebookgruppe ser dagens lys: ”Gastegruppen”. En gruppe, der har til formål at hjælpe danskere mod eksotiske sejloplevelser på de syv verdenshave.

Det er lykkes. De seneste ti år har gruppen bragt utallige gaster og skippere sammen og på den måde skabt maritime minder for begge parter – kvit og frit.

Nu er det – for en begrænset del af medlemmerne - anderledes. 500 kroner foruden moms må de bådejere, der systematisk driver gastesejlads, fremover lægge årligt for at være medlem i gruppen, ligesom en række sikkerhedskrav skal overholdes.

Aftaler på papir

En stor procentdel af netværkets over 24.000 medlemmer vil derfor kunne agere som hidtil uden at modtage en regning i indbakken, påpeger Felix Frost Gotthard, administrator og foregangsmand får ”Gastegruppens” nye tiltag.

Blot de omkring 50 både, der lever af gastesejlads, må, ifølge Gotthard, kigge sikkerheden efter i sømmene og svinge dankortet:

- Vi vil gerne have, at bådejerne har orden i sikkerheden, og vi vil gerne have, at de indgår en skriftlig aftale med gasten. Begge dele er i skibets såvel som gastens interesse, påpeger Felix Frost Gotthard, der selv er langturssejler, overfor Minbaad.dk.

Langturssejlere går egne veje

Gebyret og de nye krav har fået andre danske langturssejlere til at rynke brynene. De har derfor taget sagen i egen hånd. 

Den 31. oktober opretter de Facebookgruppen ”Gastesejlads”. En gruppe, der skal fungere som et 100 procent omkostningsfrit netværk for gaster og sejlere. Præcis, som ”Gastegruppen” frem til november gjorde det for samtlige medlemmer.

Over to tusind interesserede er allerede stemplet ind i den nye ”Gastesejlads”, hvilket vidner om en umiddelbar interesse for projektet. Alligevel mener Felix Gotthard ikke, at der er grundlag for at oprette det nye netværk:

- Vi mener, at det er fair, at langtursbåde, der indbringer over én million kroner årligt i gastepenge, bidrager med 500 kroner om året til, at vi kan opretholde en god standard for gasterne, påpeger administratoren og understreger:

- Det har aldrig været og bliver aldrig tanken at tjene penge i gastegruppen. Gebyret går til drift af hjemmesiden Gastegruppen.dk og til den mailserver, der nu også hører til gruppen.

Tillid er ikke nok

At en gruppe lystsejlere stritter imod overrasker derfor administratoren, der som langturssejler med egne øjne har set, hvordan nogle sejlere slækker på sikkerheden – også når gaster er ombord:

- Samtidig har vi, siden vi overtog ”Gastegruppen”, modtaget flere beskeder fra gaster, der har oplevet brud på sikkerheden, aftaler med mere. Vi har derfor vurderet, at der var behov for en hjælpende hånd til gasterne, forklarer Felix Frost Gotthard.

De nye tiltag er med andre ord affødt af en nødvendighed. En nødvendighed, der, ifølge Gotthard, overskygger den tillid, som flere sejlere vil påpege netop er sejlmiljøets grundsten. 

- Vi er som udgangspunkt kæmpe tilhængere af tillid, men vi kan desværre se, at det ikke fungerer her. Derfor har vi opstillet de nye krav, slutter Felix Frost Gotthard.

Minbaad.dk har været i kontakt med initiativtagerne til det nye gastenetværk, ”Gastesejlads”. De har ikke ønsket at udtale sig.

Læs mere om problemerne på gastebådene her og her.

content-loader
content-loader
content-loader