Gå til hoved-indhold
Tur
Familien Bækholm Ørnebjerg: - Det har været fire år med ufattelig mange oplevelser, utal af lande, øer, atoller for slet ikke at nævne de fantastiske mennesker og venskaber der er blevet mødt og skabt.

40.000 sømil jorden rundt i en 43 fods sejlbåd - nu kommer Troels og Sanne Bækholm Ørnebjerg hjem til Svendborg

Familien Bækholm Ørnebjerg krydsede deres egne linje i torsdags, da de ankom til Cadiz. De har nu gennemført en jordomsejling og deler deres tanker med Minbaads journalist Cille Rosentoft. 8. juli sejler de ind til Svendborg efter fire års sejlads. Datteren Sally Lou skal i skole.

Af Cille Rosentoft |

Jeg fanger dem på en tagterrasse i Cadiz, hvor de får serveret en kæmpe Aperol spritz. Humøret er højt og det er tydeligt at både Sanne, Troels og deres Sally Lou på den ene side er glade for alle de oplevelser, som de har fået de sidste fire og på den anden side glæder sig vildt over at være på vej hjem.

Jeg har aldrig mødt den lille familie live, men jeg kender dem så godt efter at have snakket med dem minimum 10 gange de sidste fire år.

De har delt op- og nedture med mig, fortalt røverhistorier og indviet mig i fremtidige planer. Det er som tre pennevenner, som jeg bare ved, at vi også bliver ægte venner med. Så nu må de egentlig gerne komme hjem, så min skipper og jeg kan møde dem og snakke med dem til den lyse morgen.

Men først skal de lige sejle de sidste sømil hjem fra Cadiz til Svendborg, hvor de sejler i havn den 8. juli. Samme dato som vi sejlede ind i Svanemøllen for fem år siden.

Den umiddelbare reaktion på at have gennemført en jordomsejling får I her?

Sally Lou: Det er dejligt

Sally Lou siger med det største smil, at det er dejligt. Dejligt at være lige der i Cadiz i Spanien, dejligt at være på vej hjem og dejligt at have sejlet jorden rundt. Derefter viser hun mig sine helt nye huller i ørene. Sådan har hun nemlig fejret, at hun har levet sit liv på Atreju i fire år, krydset store oceaner, svømmer med hajer, gået i skole i Fransk Polynesien og haft sine forældre helt tæt på.

Nu venter et helt andet liv. Sally Lou skal hjem og bo i et rigtig hus med en rigtig have. Hun skal gå i skole med sin kusine og have både bedsteforældre og andre familiemedlemmer helt tæt på.

Sanne: Det har jo bare været vores liv

Sanne fatter det ikke helt. Det er ikke gået op for hende endnu.

- Det lyder vildt, når alle andre fortæller, at de har sejlet jorden rundt. Men det føles ikke så vildt for mig, at vi har gjort det. Det her har jo bare været vores liv og det er svært at forholde sig til, at det skulle være noget særligt, fortæller Sanne og fortsætter: I går da vi kom i havn, drak vi et glas champagne. Ikke fordi vi tænkte, at det var vildt, men mere fordi, at det skal man jo gøre.

Der har været dage, hvor vi har tænkt “puha …” Det har jo bare været vores liv.

Troels: Vi har gjort det sammen

For Troels er det lidt anderledes, fordi han har sejlet en del mere end Sanne. For ham handler det om, at de har gjort det sammen.

- Jeg synes godt, jeg kan mærke det, forklarer Troels: Det her er en familieting og ikke et projekt, som jeg selv har haft gang i. Nu er det os, der har gjort det!

Facebook får en til at fatte, hvor stort det er, sætter Troels også ord på: Det kunne bare være endnu en havn og endnu en sejltur, men når man deler noget på Facebook, så kommer der reaktioner, som er med til at gøre, at vi forstår, hvor vildt det er. Vi får spejlet vores tur ved at få reaktioner fra andre og det er nok meget sundt, afslutter Troels, der også er bådebygger.

40.000 sømil og tonsvis af oplevelser

Når familien rammer Svendborg, har de sejlet cirka 40.000 sømil. Det er flere sømil end de fleste sejlere når at sejle et helt liv.

Familien prøvede at dele nogle af de svære, vilde og dejlige følelser, som opstod hos dem, da de havde afsluttet deres egen cirkel:

Det er 4 år af vores liv!

4 år med ufattelig mange oplevelser, utal af lande, øer, atoller for slet ikke at nævne de fantastiske mennesker og venskaber der er blevet mødt og skabt.

4 år på Atreju - hvor har du gjort det flot min pige.

4 år på vandet og store have og 4 år tæt sammen som familie.

Der har været opture og nedture. Der har været bekymringer og glæde. Der har været afsavn og gensyn, og der har været flere snorkelture end jeg kan tælle til.

Der har været vidunderlige måltider og finurlige retter. Der har været en overflod af venlighed og gæstfrihed. Der har været vidunderlige sejlture og knap så fede sejlture. Der har været et ubeskriveligt dyreliv over og under vand.

Der har været smukkere end smukt, og ja, steder der godt kunne trænge til en hjælpende hånd.

Det er et svært opslag at skrive. Det er følelsesladet men ikke trist og alligevel er det lidt vemodigt. For det betyder nødvendigvis også, at vores mål (næsten) et nået - vi skal jo lige det sidste stykke hjem til Svendborg.

Men eventyret er stille og roligt ved at finde sin afslutning. Og det er ok. Vi har nydt og oplevet i overflod og haft mere tid sammen end mange andre. Vi er klar til hus og have. Vi er klar til skole og arbejde. Vi er mega klar til familie og venner meeeeen….. jeg tror aldrig, vi bliver færdige med at være nysgerrige på hvad der ellers er derude. Ikke at vi skal på endnu en jordomsejling, men så finder vi nok andre måder at opleve på.

Sådan skrev Sanne og Troels på Facebook, lige efter de havde krydset deres eget spor.

Hjem til hus, have og bålplads

Nu skal de hjem til hus i Troense med familie og venner helt tæt på. De flytter ind i en ombygget trelænget gård med have, bålplads og skov. Sally skal hjem og gå i skole med sin kusine. Sanne arbejder lige nu på at skrabe gamle møbler og cykler sammen, så familien kan skabe et hjem og en hverdag, når de lander hjemme i Danmark.

Men først skal Sanne tatoveres. Hun har nemlig bestilt en tid hos tatovøren og går derfra med en jordklode med en ring omkring og en svale for enden. De markerer eventyret og de mange sømil, som hele familien har sejlet.

- Verdens længste længdespring er ikke så fedt, hvis ingen ser det. Det er dejligt, at der er folk, der klapper af en, afslutter Sanne - og jeg ville ønske, at jeg kunne stå og tage imod dem, når de sejler i havn den 8. juli.

Tak fordi vi måtte følge med hos jer. I er en sej, inspirerende og modig familie, og jeg glæder mig til røverhistorier rundt om bålet hos jer.

Sejlede fra Svendborg i en 43 fods båd i 2019

Troels Bækholm og Sanne Ørnebjerg og deres datter Sally Lou stævnede ud fra Svendborg sommeren 2019 i deres båd Atreju, som er bygget af Troels’ far. Båden er 43 fod og fire meter bred. Den har en dybgang på 2,20 meter og vejer cirka 16 ton. Den har stålskrog og aluminiumsoverbygning og har fungeret som hjem for den lille familie på eventyr. Da de forlod Danmark, var Sally Lou 4,5 år gammel og hun har nu tilbragt de sidste fire år ombord sammen med sin mor og far. Nu er de næsten hjemme.

 

content-loader
content-loader
content-loader