Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Solo-sejler Esben fra Assens mens alt var godt senere i Gilleleje drev han på stenmole og båden forliste. Foto: GRDR
Kapsejlads
Hansen Sailing Team i Elliott 35 SS slog rekord offshore på en 760 sømil bane. Foto: GRDR
Kapsejlads
Kapsejlads

Stormen Hans gav rekord til Elliott 35ss og X-79 forlis i Garmin Round Denmark Race - tid til status

Garmin Round Denmark Race 2023 blev i den grad udfordret af stormen Hans. Trods afkortninger af banen blev det en stenhård sejlads, hvor der blev sat en fantomtid på offshore-distance men også overraskende overalt vindere i ORC Club løbet. Stævneleder Morten Brandt gør status.

Af Troels Lykke |

Da offshore-deltagerne startede fra Esbjerg 3. august klokken 16.10 med udsigt til kuling og op til fire meter høje bølger op langs den jyske vestkyst, var det samtidig med mulighed for at semi-profferne fra Hansen Sailing Team i Elliott 35 SS kunne sætte en dommedagstid på distancen. Hvis prognoserne holdt, viste deres routing, at de kunne være i Aarhus allerede mandag morgen, fortæller Morten Brandt fra sejladsen. Han fortæller videre.

Det var også Michael Møllmann & CO, der var først forbi Danmarks vestligste punkt Blåvandshuk og efter 25 timer i søen rundede det nordligste punkt Skagen. Her var de 6 timer foran doublehand-båden Polish Manx.

Første solosejler Stig Wittrup i Moody 45 Cassiopeia kom 11 timer efter Hansen. To timer senere kom Robert Kuper i 1970er sloopen Lea og yderligere en time efter kom Esben Pilegaard i X79eren Relax. De tre timer skulle vise sig at få stor betydning på det efterfølgende ben, hvor det blev et kapløb om at komme i havn før stormen Hans ramte.

Hans rammer deltagerne

På broen i hovedkvarteret i Aarhus stod det mere og mere klart, at rygterne om stormen Hans ville blive til virkelighed. Det var nu sikkert, at den ville ramme Danmark og deltagere senest søndag til midnat. Den ville blive langvarig og holde trykket med middelvind på stormende kuling og vindstød af stormstyrke. Det betød, at løbsledelsen traf en stribe valg for at prioritere sejlernes sikkerhed og samtidig opretholde en fair kapsejlads.

Med start på GRDR Inshore fra Aarhus kl. 12 lørdag den 5. august var der ikke længere tvivl om afkortning ville blive aktuel. Især Østersøen ville blive hænget af stormen. Efter dialog mere flere deltagere, konsultation med Danmarks Meteorologiske Institut og mange overvejelser valgte man følgende – lad en enkelt sejle, udskifte runding af Skagen med runding af Anholt, udlade Bornholm for de fleste.

Var foran stormen

Da starten gik på inshore-banen lørdag kl. 12. var Møllmann & Co allerede forbi Falstebo på vej mod Danmarks østligste punkt Christiansø. Med andre ord holdt routingen, og det var sandsynligt, at de ville komme i mål før stormen for alvor ramte. Derfor var der ingen afkortning eller tvunget stop for Michael Møllmann og Co.

Den Isle of Man indregistrerede båd med polsk besætning Polished Manx lå på samme tidspunkt nord for Kullen. De ville med stor sandsynlighed ligge ved Bornhold, når stormen rasede og fik derfor afkortet deres bane, så de efter Øresund skulle gå direkte mod Gedser - det sydligste punkt i Danmark - og derfra nordover mod Storebælt og Aarhus.

Stoppede tiden i Helsingør

For de øvrige offshore deltagere gjaldt, at næste stop var Helsingør, hvor deres sejltid blev noteret og sat på standby. For inshore-deltagere gjaldt, at rundingen af kompasafmærkningen ved Skagen blev erstattet med en runding af øen Anholt midt i Kattegat, herefter skulle også disse både gå til pittstop havnen Helsingør. De første både kom til Helsingør allerede søndag morgen kl. 7:30. Hurtigst var singlehandsejleren Rikard Roth i sin Xp44 Xar, herefter kom hollandske Gerben Bos, der deltog doublehanded i Jetstream en J/122, mens tredje båd i Helsingør var John Haurum X4.9 Flux. De ankom inden for få minutter. Den sidste båd fra inshore fleeten var Maxi 999 Salikon med skipper Fredrik Engler han ankom kl. 11.30.

Fra offshore banen kom Cassiopeia til Helsingør kl. 16.30 mens Torben Herslund og besætning i GB1000 Midas gik i havn i Helsingør cirka 20.40. Tidligere på dagen valgte solosejler Robert Kuper i båden Lea at udgå og gik i havn i Grenå.

X79 forsvandt

Eneste båd der ikke var meldinger fra, var den sidste solo-sejler fra offshore banen Esben Pilegaard i X79 Relax. Da man ikke havde hørt fra ham i mange timer, valgte løbsledelsen at kontakte JRCC, der kaldte ham op på VHF. Der var forbindelse og Esben Pilegaard meldte alt ok. Derefter meldte han ind til JRCC hver halve time. Han var i havn kl. ca. 02 ikke i Helsingør, men 25 km mod nordvest i Gilleleje på toppen af Sjælland.

Esben Pilegaard var kommet sikkert i havn, men under afrigning og klargøring til tillægning fangede kølen på X79eren sandbunden i den lave østlige del af svajebassinet i Gilleleje og motoren kunne ikke trække båden af sandet.

Tvært imod blev den presset yderligere ind på det lave vand. Esben Pilegaard kunne herfra gå i land og han meddelte JRCC, pårørende og løbsledelsen, at han var ok. Næste eftermiddag kom repræsentanter fra Garmin Round Denmark Race event ledelse til Gilleleje, hvor de kunne konstatere, at Esben Pilegaard var 100% uskadt, men at båden ville gå tabt.

Stjæler rekord fra flerskrogsbåd

Samtidig havde Hansen Sailing Team kæmpet sig tilbage til Aarhus. Ankomsten blev ikke mandag morgen, men i stedet mandag middag. Tiden viste sig 7 minutter og 23 sekunder hurtigere end den stående rekord, der blev sat i 2022 af Jens Thuesen og Jens Quorning i kulfibertrimaranen Flying Dragon en Dragonfly 40. Den nye tid, der skal slås, hedder 3 døgn, 20 timer, 6 minutter og 44 sekunder og giver en gennemsnitshastighed på 8,2 knob på den officielt udmålte distance.  

Genstart onsdag

Stormen hold forsat deltagerne og løbet i et jerngreb og ikke før onsdag kl. 10.00 kunne der igen sejles kapsejlads. Her gik den officielle start fra Helsingør på en linje mellem to mærker syd for byen. Ruten var for alle inshore-bådene den samme som 2Star-båden Polished Manx sejlede. Altså fra Øresund til Gedser og herfra mod Storebælt og Aarhus.

De to offshore både med skipperne Stig Wittrup singlehand og Torben Herslund i full crew sejlede som Hansen Sailing Team hele banen uden afkortninger på 760 sømil.

2Star-båd næste båd hjemme

På den resterede del af sejladsen blev sejlet meget på bidevind og kryds. Og samtlige deltagere meldte om meget ubehagelig sø i Østersøen. 

Næste båd tilbage i Aarhus var vinderen af 2Star offshore, båden Polished Manx. Kuba Szymanski og co-skipper Maciek Lato havde i deres First 40.7 søgt læ for stormen i Spodsbjerg, da den for alvor blæste igennem tidligt natten til mandag. De genoptog sejladsen onsdag morgen kl. 06 og gik i mål klokken 20.06 onsdag aften.

Inshore kommer til Aarhus

De næste hjemme i Aarhus var vinderne af inshore Full crew, singlehand og doublehand. De tre både gik over målstregen natten til fredag omkring midnat, alle inden for en time. Først var Henrik Jørgensen i Xp44 X-box, derefter Rikard Roth i Xp44 Xar og derefter Gerben Bos i J/122 Jetstream. Det blev naturligvis ikke til rekorder på den noget amputerede rute, men der var masser af flotte præstationer – ikke mindst Rikard Roth, der singlehanded matchede og overmatchede flere både med besætning.

De øvrige inshore-både kom alle til Aarhus i løbet af fredagen, mens de to offshore både var i mål lørdag. Midas krydsede linjen kl. 14.03 mens Cassiopeia var tilbage 22.01 efter mere ind 9 døgn.

Her er overalt vinderne

Som et nyt tiltag i årets udgaven af Garmin Round Denmark kunne bådene vælge at deltage efter mål. Formålet er at kåre en teoretisk overalt vinder på offshore og inshore banerne.

Bedste båd offshore også ifølge ORC Club blev Michael Møllmann og Hansen Sailing Team i Palby Marine Elliott 35SS, nummer to blev Torben Herslund og besætning i GB1000 Midas  mens nummer tre blev Stig Wittrup i Moody 45 Cassiopeia.

På inshore-banen blev overalt vinderne den tyske 2Star besætning Oomke og Katrin Möller i X412eren Blue Bat, nummer to blev Henrik Jørgensen og besætning i Xbox, mens en anden 2Star-besætning Gerben Bos og Martin Hingst blev nummer tre overalt i J/122eren Jetstream.

Garmin Round Denmark Race rekorderne:    

Inshore singlehand:

Claus Cato, Archambault 35 Emily, 4 dage, 15 timer, 58 minutter, 0 sekunder (2022)

Inshore 2Star:

Andreas Willim & Tom Gosh, JPK 38 Belle. 5 dage, 2 timer, 39 minutter 40 sekunder (2022)

Inshore Fully Crewed:

Henrik Jørgensen, Xp44 Xbox, 4 dage, 4 timer, 56 minutter 33 sekunder (2022)

Offshore Singlehand

Rikard Roth, Xp44 Xar, 4 dage, 16 timer, 0 minutter, 28 sekunder (2022)

Offshore Fully Crewed

Michael Møllmann, Elliott 35SS, Palby Marine, 3 dage, 20 timer, 6 minutter, 44 sekunder (2023)

Hurtigste tider på distancerne

Inshore

Jakob Frost, one off, Frostboksen, 3 dage 20 timer 35 min 17 sekunder (2020)

Offshore

Bouwe Bekking, VO 65, Childhood II, 2 dage, 22 timer, 24 minutter 21 sekunder (2019)

www.rounddenmarkrace.com/

content-loader
content-loader
content-loader