Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Det var en grundstødning i yderbassinet, der førte til at X-79eren drev ind i stenmolen. - Båden hoppede hen over sandet, så jeg mistede styringen, siger Esben Pilegaard. Fotografen tog billedet i dag mandag kl. 11.36. Foto: Ole Steen Bornak
Kapsejlads
Her ses det triste syn af en forlist X-79er i Gilleleje. Billedet er taget mandag morgen. Foto: Jan Nielsen/Bavaria 42-sejler
Kapsejlads
En fisker skal måske slæbe X-79eren fri tirsdag. - Planen er at den skal køres hjem til Assens og så må jeg se om den kan reddes eller om jeg må strippe den for elektronik, siger Esben til minbaad.dk. Foto: Garmin Round Denmark Race

Solo-sejler i X-79er i Garmin Round Denmark Race forliser båd på sten i Gilleleje Havn i nat i over 20 m/sek.

Solo-sejler Esben Pilegaard mistede måske sin X-79er i nat, da han søgte nødhavn i Gilleleje Havn i sejlads om Danmark. Han kom i læ i forhavnen kl. 2 i nat i 20 m/sek., hvor han bjærgede sejlene og startede påhængsmotoren, men gik derefter på grund så båden drev på molen. Se fotos. Opdateret kl. 20.14.

 

Af Troels Lykke |

- Gudske lov skete der ikke noget med X-79-sejleren, som jeg har fået det oplyst, siger lokal Gilleleje-sejler Hans Henrik Jacobsen til minbaad.dk.

Han havde netop set til den forliste X-79er, der her mandag aften stadig ligger og banker på ind på østmolen i Gillelejes yderbassin.

- Hans påhængsmotor var åbenbart ikke stærk nok, efter X-79-sejleren tog sejlene ned, siden båden drev på indersiden af molen i forhavnen og der har virkelig været mørkt i nat klokken to for sejleren, og det blæste også mellem 20 og 24 m/sek. i nat, siger sejler Hans Henrik Jacobsen, der mener at man muligvis kan redde båden, hvis den slæbes fri snart, selvom det lige nu blæser 12-14 m/sek. i Gilleleje.

Vi har nu talt med Esben: Det var en kontrolleret situation

Vi har tidligere forsøgt at få en kommentar fra X-79er-sejler Esben Pilegaard, 58, fra Assens Sejlklub, men uden held. Vil vil gerne vide præcist hvad der skete og hvordan han kom i land.

Esben havde sejlet lidt over 30 timer alene fra Skagen, da han ramte Sjælland og senere Gilleleje i Garmin Round Denmark Race, en tur på 760 sømil.

Men nu til aften forklarer Esben Pilegaard til minbaad.dk, at det var en kontrolleret situation. Han mistede dog elektronikken, der svigtede mellem Anholt og Sjælland, hvor vinden øgede og øgede, men batteriet og kortplotteren døde. Han havde dog en VHFer og aftalte med dem at han skulle være i kontakt med Lyngby Radio hver halve time.

Opdager et fyr - vidste ikke hvor jeg var

Da han finder Sjælland sejler han østpå for at finde en havn og der opdager han et fyr og kort tid efter en indsejling med grøn og rødt fyr, der viser sig at være Gilleleje Havn. 

- Jeg var usikker på hvor jeg var henne, men glad for at jeg kommer ind i et stort havnebassin, hvor der er plads til at tage sejlene ned og sætte motoren. Men da jeg er på vej ind i hovedhavnen rammer jeg noget sand på et sted, hvor der ifølge mine oplysninger burde være vand nok, men da jeg går på grund mister jeg styringen og driver mod den nordøstlige mole, og båden krænger meget og hopper hen over sandet og rammer molen, siger Esben Pilegaard, der siden tog sin vandtætte grab-bag med penge, nøgle og kreditkort, hvorefter han hopper i vandet og går drivvåd op på molen og i land og senere ind i klubben.

- Det var en kontrolleret situation, siger den fynske X-79-sejler, der taler helt roligt om episoden. Han håber i morgen at kunne slæbe båden fri med hjælp fra en fisker, men tilstanden den er i, tør han ikke præcist at udtale sig om. 

Vi følger op med endnu en artikel med sejleren, der forklarer mere præcist hvad der skete før og efter. Han slår bl.a. fast at sejlerne i Gilleleje har virkelig hjælpsomme mod ham.

Startede i Esbjerg - pause i Skagen

Esben Pilegaard startede i Esbjerg torsdag 3. august 2023 med kurs mod Skagen i sin lille, lette X-79er, Relax, der muligvis stadig kan reddes. 

Se vilde fotos her af X-79eren i dyb krise på molen. Foto: Ole Steen Bornak

content-loader
content-loader
content-loader